Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 27 mei 2016

Véél vakantiegeld

Het bedrag van mijn salaris + het vakantiegeld op mijn bankrekening toverde een brede lach op mijn gezicht!
Ruim 2900 euro. Wat een hoeveelheid geld! 1150 euro vakantiegeld. En daarvan hoef ik niet eens bijna duizend van af te dragen aan de belastingen, want daar heb ik een speciaal potje voor in het leven geroepen.
Vorig jaar vloeide er 838 naar de belastingdienst, toen had ik dat potje nog niet.
Ik ben nu 63 jaar en ik realiseer me ineens dat ik nog maar 2 keer zo veel vakantiegeld krijg. Nog maar een paar keer!
Dan bestaat het vakantiegeld alleen uit het beetje AOW vakantiegeld en voor de rest niets. Alleen maandelijks pensioen, maar niet nog iets extra.
Dan kan ik natuurlijk wel mezelf iets geven en mijn spaargeld daarvoor aanspreken.
Geen gek idee!
Het hangt er vanaf hoeveel behoefte ik heb aan extra "vakantiegeld".

10 opmerkingen:

 1. ...beetje AOW-vakantiegeld? Ik kreeg ruim 600 euro en mijn partner dik 400! Dit is de eerste keer in 30 jaar dat we vakantiegeld krijgen en hoewel we het zonder AOW-vakantiegeld ook heel goed kunnen doen, noem ik zulke bedragen geen "beetje". Het valt me vaker op dat kleine zelfstandigen de AOW en het vakantiegeld veel meer waarderen dan de mensen die in loondienst werken/gewerkt hebben!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zo veel? Dat valt dan mee! Ik had uitgerekend dat ik over een heel jaar €470,- van overhield (bruto 71,56 per maand, 45,22% belasting). In het eerste jaar van mijn AOW zou dat €235 zijn, omdat ik met ingang van december AOW krijg.
   Dat is vergeleken met €1150,- die ik nu krijg niet erg veel.

   Verwijderen
  2. als alleenstaande heb ik dit jaar 808 euro vakantiegeld van de aow

   Verwijderen
 2. Hoezo een beetje?
  Na pensionering ontvang je AOW en vakantiegeld plus pensioen en vakantiegeld.
  Ik vind het altijd een behoorlijk extraatje!
  Bovendien heb je altijd vakantie......

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Niet elk pensioenfonds geeft vakantiegeld. Ik zit net als Zuinigaan bij ABP en krijg niets daarvan, partner bij iets van de bouw en krijgt wel.

   AOW vakantiegeld was voor mij 500 en partner 50 meer, verschil zit in het feit dat het voor mij het eerste jaar AOW was en ik pas half juni 65 en 3 maanden was.
   Ik heb bijna 45 jaar gewerkt, maar voel het nu niet als altijd vakantie, het is lichamelijk gezien nauwelijks meer mogelijk veel te doen op een dag.

   Verwijderen
  2. zit het vakantiegeld dan bij het pensioen dat je maandelijks ontvangt? Ik zit n.l. bij Zorg en Welzijn en krijg het wel. Lidy

   Verwijderen
  3. Je hebt gelijk Lidy. Dat wist ik niet maar de ABP site geeft snel antwoord.

   Verwijderen
 3. Wauw, dat is echt een flink bedrag! Fijn zeg!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sinds 5 jaar alleenstaande AOW, pensioentje. Nu van beiden vakantiegeld. Beetje teruggaaf belasting( voorlopige aanslag teveel betaald). Zorgtoeslag. Totaal 2570 euro. Ben hier dan ook heel verguld mee. Red het overigens ook heel goed mede door een aardige achterdeur.Lidy

  BeantwoordenVerwijderen