Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 28 mei 2016

Verleidingen en nog meer verleidingen

Op tv struikel je bijna over alle programma's die over voeding gaan:
afgelopen donderdag:
 • Keuringsdienst van waarde, een uitzending over voeding van de toekomst: insecten
 • 3DOC: Fed up - over de voedingsindustrie in de VS en het voedingsbeleid van de overheid. Over hoe volwassenen en kinderen verleid worden tot overeten.
 • Broodje gezond - over dat er in een glas sinaasappelsap net zo veel suikers zitten als in een glas cola
 • MasterChef UK - een kookwedstrijd
 • Gordon Ramsey's kitchen nightmares
En als je er nog niet genoeg van hebt, dan is er altijd nog  24Kitchen, met afgelopen donderdag een aflevering van Jamie Oliver's  Jamie & Jimmy’s Food Fight Club, met Hugh Bonneville (Robert Crawley, Earl of Grantham uit Downton Abbey)

Alles gaat over voeding, wat is gezond en wat is lekker.
Wat kun je waarom beter niet eten, of juist wel?

Voor mij als mens met overgewicht is het iedere dag weer opnieuw de juiste keuzes maken.
Wat eet je bij het ontbijt?
Wat smeer je voor je lunch? Ik had heerlijke plakken kaas in huis. Dan is het verleidelijk om 2 plakken tussen mijn brood te doen, terwijl 1 plak ook prima is. Ik wist de verleiding te weerstaan en deed 1 plak tussen mijn boterhammen.
Op het werk stond een enorme slagroomtaart. Er bleef na de koffiepauze genoeg over, voor iedereen om van te nemen en smullen. Ik heb er voor gekozen om gewoon bij mijn bureau mijn worteltjes op te eten en geen taart te nemen.
's Middags na theetijd volgde nog weer een verleiding: er was nog steeds taart in de inmiddels lege koffiekamer. Nog minstens 5 ruime porties taart. Misschien werd het wel weggegooid als niemand deze taart opat. Ik heb in zo'n situatie regelmatig een klein stukje genomen. Ik dacht nu: jammer dan, dan maar weggooien, ik eet een appeltje.
In de supermarkt loop ik langs schappen met hartigheid en zoetigheid. Bij de kassa een aanbod aan snoep dat zegt: pak mij, pak mij.
's Avonds thuis was er een deel van de maaltijd van de vorige dag: soep met veel groenten en peulvruchten, voldoende als maaltijdsoep. Ik had nog verschillende éénpersoons toetjes in de koelkast staan. De verleiding is al weer groot om niet 1 toetje te nemen, maar 2.
Ook die hobbel nam ik met succes en maakte voor mijzelf een lekkere kop kruidenthee.
Maar ja, er is altijd weer een volgende dag en de dag daarna en die daarna.

Hoe ga jij om met de dagelijkse verleidingen, of zie je ze helemaal niet?

20 opmerkingen:

 1. Toch goed,dat er nu dat voedings-thema op tv is. Ik bof en ben niet zo'n grote eter en helemaal niet van zoet. Als ik er niet van af kan blijven,koop ik het niet. En verwen mezelf met een doosje aardbeien.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Overgewicht en de pogingen om daar wat aan te doen blijven ook hier een voortdurende strijd. Een aantal zaken die mijn vrouw en mij helpen:

  Geen snoepgoed, koekjes etc in huis halen, behalve wanneer er bezoek komt. Staat er iemand onverwacht voor de deur, ben ik heel gastvrij, maar helaas niets bij de koffie.

  Met een boodschappenbriefje op volgorde van de schappen en oogkleppen op door de supermarkt rennen.

  Op het werk zijn de verleidingen het grootst. Snack in de kantine of traktatie van collega's. Hier heb ik echt de allergrootste moeite mee, en ga nog te vaak voor de bijl. Wat voor mij redelijk helpt is niet lunchen in de kantine, maar achter het bureau en daarna nog een rondje buiten wandelen. Wat ook goed helpt is voor overdag een wat ruimere lunch te nuttigen en het avondeten iets lichter te houden. Dan heb ik overdag wat minder snaaitrek.

  Het blijft best lastig. Eten moeten we iedere dag en de hoeveelheid markting die op ons wordt afgevuurd is gigantisch. Op tv kijk ik tegenwoordig bijna alleen films en incidenteel een serie. Altijd opgenomen op de recorder om alle verleidingen van de reclame blokken door te spoelen. Hoewel ik 24 kitchen echt leuk vind, kijk ik bewust niet meer. Voor nieuws gebruik ik bijna geen tv meer. Een of twee keer per dag een rondje langs de nieuws sites en consuminder blogs.

  Succes in je strijd met de dagelijkse verleidingen.

  Chris

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wanneer ik boodschappen doe, koop ik geen snoep of kant en klare toetjes, koekjes etc. Maar ja, af en toe zwicht ik wel voor lekker ijs of kroketten bijv. Dat is dan buitenshuis.
  Ik heb een paar programma's over eten gezien deze week.Wat indruk maakte is de doc. Fed up. Over al die toegevoegde suikers in fabriekseten en wat dat met je lichaam kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik werk al bijna 17 jaar in de voedingsindustrie en weet waar Abraham de moster haalt, bijna alles uit een pakje of een zakje is bewerkt en heeft toevoegingen om je smaak te beïnvloeden en/of langer houdbaar te houden. Kijk verpakkingen maar eens na, suiker, dextrose maltondextrine etc. Behalve (wok)sauzen komt er bij ons bijna geen pakje of zakje aan te pas. Kwestie van tijd, voordat ik daar alternatieven voor heb gevonden. Zelf gemaakte boemboes, curry of sauzen invriezen. Alleen nog op zoek naar goede recepten.

   Chris

   Verwijderen
 4. Ik haal bijna al mijn boodschappen op de groente en fruitafdeling. Ik laat bewerkte producten zoveel mogelijk liggen. Ik merk dat ik daar steeds minder moeite mee heb. Ik vedraag geen dierlijke melk en geen gluten. Dan kun je sowieso al meer dan driekwart laten liggen. Voor mijn man en oudste zoon koop ik gewoon brood, dat zou ik liefst zelf bakken, maar ik word helaas ook ziek van het inademen van gluten.
  Dat programma op 3doc heb ik gisteravond gezien. Ha, schokkend wat de voedselindustrie doet. En nog schokkender dat mensen die rotzooi in grote hoeveelheden kopen. Als mensen het niet meer kopen, dan ligt het ook niet meer in de winkel. Gewoon terug naar de basis. Ik eet volgens de Starch solution van Dr. mcDOugall. En ik kijk graag op youtube naar filmpjes van recepten of lees in mijn kookboeken. In kookprogramma's wordt zelden gemaakt hoe ik eet. Terwijl dat eigenlijk heel simpel is. Volwaardige producten, aardappelen, pasta, granen, groente, fruit, peulvruchten, zaden en noten. Geen dierlijke voeding, geen olie (hoewel ik daar soms nog een klein beetje van gebruik).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wat knap dat je dan toch bewust kiest voor die ene plak kaas, dat ene toetje en geen taart.

  Ik ben dol op lekker eten, maar kan goed voelen of ik vol zit. Wij halen eens per week een reep chocolade en soms een zak chips. Verder is er qua koek / snoep / toetjes niets in huis omdat ik weet dat we er niet mee om kunnen gaan en het voegt nik toe.

  Wel heb ik altijd ingrediënten in huis om te bakken en is er altijd een overvloed aan gezonde zaken in huis: fruit, groenten (vooral groenten!) en voor tussendoir rijstcrackers, noten en gedroogd fruit.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Overigens eet ik rustig taart elders, maar alleen als ik 'm echt lekker vind en dan een 'normaal' (tja..... Voor mij dan ;-)) stuk. Dus niet heel weinig, maar ook niet zo'n gigantische punt.

   Iets nemen 'omdat het op moet' doe ik nooit en vind ik persoonlijk een belachelijke reden om nog een extra stuk taart te nemen. Ik zie mensen elkaar daarmee soms schermen. Vooral naar kinderen toe vind ik dat echt fout. Mensen zijn toch geen vuilnisbak.

   Verwijderen
 6. Mijn kinderen hoefden nooit hun bord leeg te eten. Want daar begint overeten meestal mee, op moeten maken.
  Wij hebben geen koek en snacks in huis, wel spullen om koek en snacks te maken. Dus wil iemand een snack, dan moet die gemaakt worden. Geen probleem, duurt alleen even. Heel af en toe koop ik een zak chips, liefst bij de Hema want die heeft kleinere zak, 150 gram geloof ik. Ik weeg na de witer vijf kilo "teveel" maar dat komt meer doordat ik een tijd heel ziek was en niet zoveel bewogen heb. Geen dagelijkse fietstochtjes en wandelingen. Ik maak me er niet zo druk om, gaat er vanzelf weer af nu ik meer beweeg.

  Groet,Greet

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ja, ik ken de strijd ook, maar eet gewoon gezond en extraatjes komen hier niet meer in huis.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Meestal laat ik de verleidingen liggen, maar ik zie ze wel. Vooral reclames zijn voor mij verleidelijk: een stuk goedkoper dan normaal, zal ik, of zal ik niet?
   Bijna altijd denk ik: nee, niet doen, niet goed voor je, maar zo nu en dan zwicht ik voor de verleiding en heb ik drop of chips in huis.

   Verwijderen
  2. Zuinigaan, ik heb diabetes type 2. Het blijkt omkeerbaar te zijn. Ik ben 1 mei begonnen aan een half jaar begeleiding door Marian Bosma. Ze is bioloog en kijkt op een totaal andere manier tegen diabetes aan. 6 mei lagen de insulinepennen in de koelkast en ik ben meer dan 6 kg. aan gewicht kwijt. De eerste kilo's zijn altijd vocht. Ook de centimeter is vriendelijk. Ik voel me prima en ik had nooit kunnen denken dat ik van bepaalde voedingsmiddelen zo moe werd. Ik gun jou dit geluk ook.

   Verwijderen
 8. Ik heb ook overgewicht, ik weeg 80 kilo terwijl bij mijn lengte (1.72 m) en leeftijd (66 jaar) 71 kilo meer dan genoeg zou zijn! Waar ik vaak verbaasd naar kijk zijn de soorten kaas (roomkaas, smeerkaas, cottage cheese etc.) , de blikjes vis (makreel etc.) en laatst zag ik blikjes Smac (wist niet eens dat het nog te koop is). Dat zijn juist produkten die mijn voedingsdeskundige mij afraadt omdat het te vet en vaak teveel toevoegingen bevat. Mijn overgewicht dank ik aan mijn overstap van de ene verslaving (nicotine) naar de andere (chocola). Ik kan iedere dag wel een reep Tony Chocolonely (180 gram en boordevol vet en suikers) eten en met pijn en moeite kan ik me nu beoerken tot 360 gram per week :-(

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helaas ben ik dol op vette kaas en roomboter. De cottage cheese is juist heel vetarm, veel magerder dan de andere soorten. Ook de smeerkaas koop ik in de magere, 20+ variant.
   Die blikjes tonijn zijn tonijn op water en niet op olie. Met olie vind ik lekkerder, tonijn op water is voor mij de gezondere keuze.
   Hoe vaak eet ik smac? Ongeveer 1 keer per jaar, en het is inderdaad iets dat ik beter niet zou kunnen kopen. In 1972 "leefde" ik op dat spul.

   Verwijderen
  2. Mijn diëtiste raadde me aan om magere smeerkaas en cottage cheese te eten bij het afvallen. Niets mis mee dus! Andere kazen kan men inderdaad beter laten staan...

   Verwijderen
  3. Ik eet liever wat minder van iets dan de magere variant die smaken ook minder lekker. Vetter vlees smaakt lekkerder door het vet, maar dat hoef je dan ook niet op te eten.

   Verwijderen
  4. Ik vind 71kg bij deze lengte ook wel een bovengrens. Ikzelf zit met 1.71 op 57. Overigens kan iedereen best elke dag zo'n reep eten. Het is gewoon een kwestie van discipline. 2 per week is echt wel veel. Als je een week of twee van die dingen af kunt blijven zul je zien dat de cravings wegzakken. Elke hap is een keuze. Die 57kg komen bij mij ook niet vanzelf.

   Verwijderen
 9. Idd op kantoren is het gebak en zeker slagroomgebak over. Minder mensen eten dat.
  Na vele jaren strijd dringt het nu bijna door dat ik geen vulling eet.
  Helaas koopt men een alternatief suikervrije taart troep. Ik eet dat omwille van een aardige domme gaste te zijn

  Gisteren op de boot had ik kaasvlinders gekocht voor meevarende. Hij had dat vroeger ook altijd aan boord.
  De vorige keren nam ik studentenhaver mee

  O o wat gezond allemaal was het credo.

  Bij de goede Chinees kon ik toch vegetarisch zonder vis en vlees eten!
  Toch mee eten en trouw aan mezelf gebleven.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. We leven wat voeding betreft echt in overvloed, ik heb zelf het meeste moeite met eten weggooien, maar als ik geen trek heb eet ik het nu niet meer op.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Niet , heel eerlijk gezegd. Ik neem mijzelf nog in bescherming door niks (of wienig) in huis te halen. Maar verder laat ik weinig staan. Ik heb het geluk dat ik er weinig last van heb gelukkig. Bovendien kan ik niet veel eten, maar wel de hele dag door snaaien. Toch denk ik dat het wel scheelt voor je stofwisseling.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik ben vrij gedisciplineerd. Ik weeg 64 kilo en als er 1 of 2 bijkomen kan ik heel goed streng zijn voor mezelf tot ze er weer af zijn.
  Ik heb maar 1 grote hoofdzonde.......naturel ribbelchips.
  Die kan ik beter gewoon niet kopen.

  Verder zijn mijn kasten gevuld met basisvoedsel. Toetjes koop ik nooit. Alleen naturel magere roeryoghurt. Als ik hier een keer mee uit de band spring doe ik er bruine suiker in ;-)

  BeantwoordenVerwijderen