zondag 19 juni 2016

Al wéér een bevolkingsonderzoek!

Nog geen maand nadat ik meegedaan heb aan het bevolkingsonderzoek darmkanker en het onderzoek borstkanker heb ik al weer een nieuwe uitnodiging ontvangen.
Nee, niet voor baarmoederhalskanker, want daar ben ik inmiddels te oud voor, die onderzoeken lopen tot 60 jaar.
De nieuwe uitnodiging is voor iets waarvan ik niet wist dat het bestond. Het is een onderzoek naar risico op hart- en vaatziekten. Kniepertie schrijft er hier ook over.
Eigenlijk bestaat dit bevolkingsonderzoek nog niet. Het onderzoek waar ik voor uitgenodigd ben, is opgezet om te kijken of het nut heeft een bevolkingsonderzoek aan te bieden aan mannen 45 en 74 jaar tussen en vrouwen tussen 55 en 74 jaar. Het onderzoek duurt 5 jaren en als je meedoet en je bent daarvoor geschikt, dan kun je ingedeeld worden in:
een controle groep,
interventiegroep A, waarbij alleen 1x bloeddruk wordt gemeten en 1x bloed wordt afgenomen,
of interventiegroep B, waarbij een 1x CT-scan gemaakt wordt van de vaten rondom het hart en waar 1x bloed wordt afgenomen.
Mocht er bij de interventie groepen A en B iets gevonden worden, dan volgt verder onderzoek en mogelijk behandeling met bloeddrukmedicatie en/of cholesterolmedicatie.
Er is een uitvoerige vragenlijst van 12 bladzijden bij.

Die vragenlijst heb ik ingevuld, maar ik denk dat ze me niet nodig hebben. Dat denk ik omdat ik al bloeddruk medicijnen gebruik en ook cholesterol medicijnen heb.
Mijn bloeddruk was voor mijn 25e al vrij hoog en de cholesterol pillen moet ik standaard slikken omdat ik met mijn diabetes meer risico loop op hart- en vaatziekten.

Er zijn 3 instanties bij dit onderzoek betrokken, het Erasmus MC in Rotterdam, het UMCG in Groningen en de ERC (European Research Council).
Na de onderzoeksperiode van 5 jaar zal beslist worden of een bevolkingsonderzoek zin heeft en voor welke variant dan het beste gekozen kan worden.

9 opmerkingen:

  1. En wie financieert dit onderzoek? Welk farmaceutisch bedrijf is het?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het onderzoek heet ROBINSCA-onderzoek (Risk or Benefit in screening for cardiovascular disease - www.robinsca.nl)) en het wordt uitgevoerd door de afdeling Maatschappelijke Gezondheidszorg van het Erasmus MC in Rotterdam samen met de afdeling Radiologie van het Universitair Medisch Centrum Groningen. Het onderzoek is goedgekeurd door de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport na een positief advies van de Commissie Wet op het Bevolkingsonderzoek van de Gezondheidsraad.

      Verwijderen
    2. Dit staat op de website: The ROBINSCA study is funded by the European Research Council. Volgens mij betekent dit dat het onderzoek wordt betaald uit Europese gelden.

      Verwijderen
    3. En die misschien weer betaald wordt door een of ander farmaceutisch bedrijf. Zo gaat het meestal. Pas achteraf wordt het bekend welk bedrijf hier achter zit.

      Verwijderen
  2. Ik kan er niet achter komen wat de criteria zijn om te worden uitgenodigd. Ik zou best eraan mee willen doen maar heb nog niets gekregen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het onderzoek loopt in verschillende regio's in Nederland, niet overal. Misschien woon je in een regio waar dit proefonderzoek niet gehouden wordt. De brief noemt mijn regio (Groningen), Apeldoorn en Den Haag.

      Verwijderen
    2. Ik ben net verhuisd vanuit Den Haag, dus niet voor mij, jammer.

      Verwijderen
  3. Een CT scan als screening, hmm weet niet of ik daar zo geljkkig van zou worden qua stralen belasting.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Ik kreeg de uitnodiging gisteren ook, ik ben wel van plan mee te doen maar ik gebruik ook al jaren medicijnen tegen te hoge bloeddruk.Louisa

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.