Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 15 juni 2016

Goedkoop eten

Vergeleken met andere landen in West-Europa is Nederland het allergoedkoopste land om je boodschappen te doen. Kijk ook hier.
Bijna nergens in de EU ben je zo goedkoop uit, behalve in Spanje, Portugal en Polen.
In bijvoorbeeld Denemarken betaal je véél meer voor je boodschappen, namelijk het Europese gemiddelde +45%. Dat is nogal wat meer! Zouden die Denen dan ook meer verdienen of op andere gebieden goedkoper uit zijn?
Het enige dat in vergelijking met andere landen relatief duur is, is het vlees, vlees kost in Nederland 11 procent meer dan gemiddeld in de EU. Dat verbaast me wel, ik dacht dat Nederland kiloknallerkampioen was, maar misschien valt dat toch een beetje mee?

Heel goedkoop in Nederland: brood en zuivel.
Wat zijn jouw vakantie-ervaringen in andere landen van Europa?

10 opmerkingen:

 1. Nederland is inderdaad ten opzichte van andere landen om ons heen erg voordelig. Met name Frankrijk vind ik erg duur. In Duitsland doen wij ook wel eens boodschappen, met name dan de huishoudelijke of verzorgingsartikelen zijn beduidend goedkoper (tandpasta, shampoo etc).

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik was in februari in Spanje. Ik vond de prijzen in supermarkt vergelijkbaar met Nederland. Ik denk dat je dat verschil niet zo goed merkt bij 1 week boodschappen voor ontbijt en lunch. Horeca vond ik opvallend goedkoper dan Nederland. Dat had ik niet verwacht. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik vind Duitsland een stuk voordeliger dan hier in Nederland. Andere West-Europese landen vind ik ook duurder. En het valt me op hoeveel keus we in Nederland hebben op de groente en fruitafdeling.
  De lekkerste boodschappen deden we in Italie. Wat zijn daar de verse groente en fruit lekker :-) Alleen het brood was niet te eten. In Toscane werd bijna alleen brood zonder zout verkocht. Het verpakte brood bevatte wel zout, maar rook en smaakte naar alcohol. Niet mijn brood dus. En toen at ik nog niet eens glutenvrij. Hoewel dat in Italie heel goed te doen is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Als we in Frankrijk zijn,betaal ik gemiddeld meer voor de boodschappen. Maar bio-groenten/fruit is op de markt weer goedkoper.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik woon in Frankrijk en vind dat ik gemiddeld minder voor mijn boodschappen betaal dan in Nederland, het ligt er natuurlijk ook aan wat en waar je je boodschappen haalt. Ik ben nu een weekje in Nederland en zou hier niet uitkomen met mijn wekelijkse budget.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vooral in Italië zijn groenten en fruit lekker goedkoop (maar die tocht naar Italië is dan weer heel duur he). :-) We waren pas in Portugal en daar was het allemaal heel voordelig vond ik, ook in van die kleine winkeltjes in het toeristische plaatsje waar wij waren. In Zwitserland zijn we ook wel eens geweest, daar was alles echt heel duur. Gemiddeld wel twee keer zoveel als dat we hier betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Nederland goedkoop? Nou echt niet... Ik woon zelf in Duitsland en sta soms echt te kijken wat levensmiddelen in Nederland kosten. Toegegeven sommige dingen zijn hier iets duurder, maar het gros is echt veel goekoper dan in Nederland. Rare voorbeelden zijn kaas en groente, dat scheelt echt stukken, hoewel het uit Nederland komt. Zuivel en vlees vind ik ook aanmerkelijk goedkoper, qua kwaliteit beter.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wat ook opvallend is de prijs van exact dezelfde die in 3 landen waar ik het koop bij liedl verschillend is Nederland duurste Frankrijk goedkoopst. We bekijken de diverse folders altijd erg goed en vriend heeft een uitstekend geheugen voor cijfertjes.

  Over het algemeen is het overal zo dat je de weg moet weten om goedkoper uit te zijn dan het gemiddelde.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Scandinavië is geweldig qua vakantieland. Wij nemen onze eigen boodschappen en alcohol (check invoerrechten) mee. Zo blijft vakantie in Scandinavië met deels vrij kamperen heel goed te doen!

  Neurootje en anderen shoppen wel eens in Duitsland. Lijkt mij praktisch om dat ook eens te doen deze zomer. En dan boodschappen doen die in Duitsland goedkoper zijn dan hier...

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben onlangs op vakantie geweest naar Noorwegen en Zweden. In Noorwegen zijn de boodschappen érg duur. Maar Noren hebben gratis onderwijs en zorg en ook zaken als wegenbelasting, milieuheffing etc. ligt daar veel lager. Mensen verdienen daar in verhouding ook meer dan in Nederland, dus iedereen kan het prima betalen.
  Zweden vond ik vergelijkbaar met Nederland. Sommige producten waren duurder, sommige waren goedkoper.

  BeantwoordenVerwijderen