Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 4 juni 2016

Opnieuw gedoe in de familie

Ik ben opgevoed met het idee dat het normaal is om binnen de familie geen ruzie te hebben en tot mijn 19e was dat ook zo binnen mijn familie. Niet dat er intensief contact was, maar men was "on speaking terms". Vanaf mijn 19e, toen mijn vader als homo uit de kast kwam, verbrak de familie van mijn vader het contact met ons gezin en waren er vrijwel geen ontmoetingen meer mogelijk.
Toen dacht ik nog dat dergelijke breuken erg weinig voorkwamen, maar ik weet intussen wel beter.

Afgelopen winter overleden zowel mijn oom als mijn tante, vlak na elkaar. Er zaten nog geen 6 weken tussen het overlijden van dit echtpaar. Na de crematie van mijn oom was er al ruzie tussen mijn neef en mijn beide nichten, maar het blijkt dat die na de crematie van mijn tante alleen nog maar geëscaleerd is. Ik had verwacht dat het wel weer af zou zakken en had een tijdje geen contact gehad, maar oei, ze hebben onderling alle contact verbroken!

Wat ik het nare vind, is dat er ladingen boosheid en verwijten via de mail verstuurd worden, terwijl het lijkt te gaan over futiliteiten. Maar kennelijk worden die kleinigheden opgeblazen tot reusachtige proporties! Jammer!
Ik snap er helemaal niets van, mijn neef en mijn oudste nicht zijn generatiegenoten, we hebben op de middelbare school bij elkaar in de klas gezeten en we gingen als gezinnen een aantal keren samen op vakantie. Het leek een harmonieus gezin en dan verwacht je dit niet!
Dit is de naaste familie aan de kant van mijn moeder. Gelukkig is het contact met mij (nog?) niet verbroken. Ik vind het nog steeds heel leuk om weer regelmatig contact te hebben met mijn nicht, net als afgelopen zomer.
Sinds de problemen van schoonzoon met zijn familie en de breuk in de familie van mijn vader kijk ik er niet meer echt van op, maar verbaasd ben ik wel.

7 opmerkingen:

 1. Wat bijzonder om dit te lezen, mijn man besloot na een lang huwelijk dat hij homo was. En ik dacht dit komt nooit voor. Dank je wel voor het delen. -M

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heel triest allemaal! Bij mij is 3 weken geleden Bert van Leeuwen aan de deur geweest met het familiediner. En nu heb ik weer contact met mijn familie en het voelt toch fijn. Ik gun het iedereen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ruzie in de familie is echt naar. Mijn ouders hebben ook lange tijd geen contact gehad met mijn oma en opa. En nu is er weer wat aan de hand waarbij 1 tante geen contact meer wil met de rest van de familie. Ik snap daar echt niks van; als ik mijn zus een paar dagen niet heb gezien mis ik haar al!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zie mijn jongste halfbroer ook niet meer na het overlijden van mijn vader. Perikelen rond de erfenis. Ik zal niet uitwijden, maar dat hij de rest van zijn broers en zussen op meerdere manieren bestolen heeft is een feit. Gelukkig sta ik met de rest nog op goede voet en dat koester ik. Jammer dat geld zoveel lelijks in mensen boven kan brengen.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik kon het me ook nooit voorstellen, zo'n ruzie in je familie dat je het contact verbreekt. Gelukkig maar, want dat betekent dat ik een fijne familie heb.

  Bij mijn man is het anders. Zijn moeder is alcoholiste, al zolang als hij zich kan herinneren (wel met een tussenpauze, toen hij voor zijn gevoel ineens wél een moeder had! Helaas is ze weer begonnen). Hij is als kind altijd gekleineerd en zo, en twee jaar geleden was zijn grens bereikt en heeft hij het contact verbroken.

  Meestal is het geen keuze die je zomaar even maakt, er gaat voor de meeste mensen zoveel ellende aan vooraf voordat ze het contact met familie verbreken ...

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helaas erg herkenbaar... Ik probeer me er zelf maar vooral buiten te houden, maar zie wel van te dichtbij wat het met levens kan doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. ik heb nooit ruzie gehad met mijn broer , toch is er na het overlijden van mijn ouders geen contact meer, van mijn kant niet omdat ik het gevoel had dat de interesse merendeels van mijn kant kwam en dat als ik geen contact hield mijn broer er totaal geen moeite voor deed om zelf contact te houden. op den duur was ik er een beetje klaar mee om als enige het contact op gang te houden en is het contact compleet verwaterd. op zich niet leuk, maar altijd maar als enige er mee bezig zijn is nog minder leuk. et moet wel van twee kanten komen.

  BeantwoordenVerwijderen