Daarin kwam ze met een hele lijst dingen waarvoor ze internet gebruikt.
Eigenlijk geldt dat ook voor mij. Toen ik ooit begon met internet, zo'n 18 jaar geleden, had ik absoluut niet verwacht dat ik nu op dit moment zo veel dingen met internet zou gaan doen!
Ik vind het verbluffend welke plaats internet inneemt in de gewone dagelijkse dingen.
Wat doe ik dan allemaal?
- mail lezen en versturen
- financiën, bankafschriften en spaarrekeningen al weer jaren volledig via internet
- belastingaangifte via internet
- krant lezen via internet
- nieuws checken via internet
- Whatsappjes sturen en lezen via internet
- via Facebook contact houden met collega's, vrienden en familie
- downloaden van e-books en luisterboeken van de bibliotheek via internet
- bloggen via internet, het plaatsen van berichten, het lezen bij anderen
- werken via internet, veel programma's van mijn werk zijn alleen benaderbaar via internet
- berichten van de apotheek over mijn medicijnen krijg ik via internet
- afspraken met mijn kapper doe ik via internet
- veranderen van internetprovider doe ik via internet
- afsluiten van verzekeringen doe ik via internet
- kopen van kleding en ook andere spullen gaat vaak via internet
- mijn meterstanden van gas, licht en water geef ik door via internet
- tv programma's kijk ik vaak via programma gemist kijk ik op het internet
- daarnaast zoek ik op internet op welke programma's op tv komen
- het zoeken van informatie doe ik via internet: wat was het telefoonnummer en adres van mijn huisarts, wat voor weer wordt het morgen, wat voor weer is het op het vakantieadres van dochter in Zwitserland
- thuiswerken voor mijn werkgever gaat ook via het internet
- hoe gaat het met de jonge ooievaars en slechtvalken op "beleef de lente"
- zijn er geschikte tweedehands artikelen te koop?
- ik kan checken hoeveel verlofuren ik nog heb en nieuw verlof aanvragen
- via internet kan ik zien wat de snelste OV-verbinding is tussen hier en Ameland, of Arnhem, Amsterdam of waar dan ook in Nederland.
- via internet heb ik in de afgelopen jaren een enorme stamboom bij elkaar gezocht en kwam ik er achter dat het tot ver in de 18e of soms wel 17e of 16e eeuw allemaal Friezen waren. Het verst terug kom ik bij iemand die kerkvoogd en dorpsrechter was, die is geboren in 1530.
- via internet zoek ik recepten op. Kookboeken gebruik ik nauwelijks meer.
Ik ben vast nog wel dingen vergeten.
Hoe deed ik dat vroeger zonder internet?
Ik las een papieren krant en tijdschriften, ik gebruikte de post en de telefoon vaker en las meer boeken. Een groot deel van wat ik nu op internet doe, dat bestond gewoon vroeger niet.
Volgens berichten in de pers, doet 1,2 miljoen Nederlanders helemaal niets met internet, een raar idee, want hoe doen ze dat dan? Misschien is er een flinke overlap met de 2,5 miljoen Nederlanders die niet of nauwelijks kan lezen en schrijven. Als je analfabeet bent, dan heb je op het internet weinig te zoeken. Maar dan nog, deze maatschappij drijft op internet. Zonder internet is er bijna geen contact met allerlei instanties meer mogelijk.
Ik ben blij met internet en ik denk zelf dat internet blijft bestaan en nog verder uitgebreid wordt, de groei is in ieder geval de afgelopen 20 jaar enorm geweest.
Hoe doe je dat zonder internet: klagen dat alles via internet gaat tegenwoordig. Je mist idd veel dingen. Maar vraagt / eist / neemt aan bv je kind om dingen voor je te regelen.
BeantwoordenVerwijderenMijn moeder gebruikt bijvoorbeeld geen internet, maar smst ook niet, geen wattsapp, alleen telefonisch bereikbaar want hoe je een voicemail afluisterd krijgt ze ook niet voor elkaar.
Ze kan prima lezen en schrijven, maar deze boot heeft ze behoorlijk gemist en wil ook niet meer proberen.
Precies, mijn moeder van 94 doet ook niets met internet en wil er niets van weten. Verder zijn er ook nog veel mensen met een verstandelijke beperking die w.s. ook geen internet gebruiken.
Verwijderenjoanne
Ik werk al heel lang met mensen boven de 80 en mijn ervaring is dat vele van hen echt niet meer in staat zijn om de snelle veranderingen in zich op te nemen. Een enkeling daargelaten.
BeantwoordenVerwijderenSoms wil men best maar zoals een vrouw op t.v. al zei: "ik ben blij als ik de knoppen van de wasmachine kan bedienen". Ik heb gezien dat ook een magnetron vaak al een probleem vormt en een computer of mobiel is dan echt een brug te ver.
Laten we een beetje begrip hebben. Wie weet hoe we er zelf aan toe zijn op die leeftijd, waarschijnlijk zijn er dan weer ontwikkelingen die wij niet kunnen bijbenen.........
Ik vind Nederland ook enorm doorgeslagen.Toeslagen moet via internet, veel gemeentelijke zaken(zoals de belasting) moeten via internet.
BeantwoordenVerwijderenIn Duitsland is het een stuk minder "verplicht".
Ik kan het inderdaad niet bijhouden. Onder andere al die updates en wisselen wachtwoord en veiligheid...niet alleen bij mij maar ook bij overheid vertrouw ik daar niet op. Niet gek als je leest dat veel gemeenten hun zaken niet op orde hebben.
Maar ook, al die phishingberichten, nepbedrijven, die steeds beter worden en als oudere moet jij dus zelf bijhouden of je op de goede link klikt...sorry ik moet teveel bijhouden terwijl ik zelf minder kan rekenen op mijn geheugen en vaardigheden. Ik ben te langzaam om via een apparaatje en laptop geld over te maken via de bank. Mijn handen wiebelen teveel, ik zie de cijfers niet goed...maar als er wat fout gaat dan ben ik de klos.Nou dan liever niet meer via internet.
Inderdaad, er word veel te veel vanuit gegaan dat iedereen het allemaal zelf wel kan of wel iemand in zijn of haar omgeving heeft die kan helpen, maar veel mensen hebben niet zon vangnet
VerwijderenIK vraag me wel eens af,wat er gebeurt,als er langdurige storing is. We zijn wel erg afhankelijk geworden.
BeantwoordenVerwijderenEn dat heb ik dus ook, ben over het algemeen erg blij met internet, maar we worden er wel erg afhankelijk van. Techniek is fantastisch zolang het werkt, maar wat in het geval van storing? Zijn er dan noodoplossingen voor alle zaken die we via internet willen, maar ook steeds vaker moeten regelen? Ans
Verwijderen