maandag 29 augustus 2016

100 euro per maand minder

In het nieuws: de helft van de senioren leverde vorig jaar 100 euro per maand in.
Honderd euro per maand minder! Ik schrik daar als bijna senior wel van, ik vind 100 euro per maand véél geld. Hoe lossen ouderen dit op?
En is het wel op te lossen?
Het onderzoek is gedaan onder 1.150 senioren met een gemiddelde leeftijd van 73 jaar. De helft van hen was er in 2015 €100 per maand netto op achteruit gegaan.
Waar komt die teruggang vandaan?
Daling van de pensioenen, hogere huren, hogere zorgkosten, hogere kosten voor energie en andere eerste levensbehoeften zorgden voor die daling van de bestedingsruimte.

Nu is mijn inkomen uit werk gemiddeld €1994,- per maand (hierin reken ik de vakantietoeslag en 13e maand mee), als ik over 2,5 jaar met pensioen ben, zou dit inclusief vakantietoeslag uit de AOW omgerekend €1561,- per maand zijn.
Tot ongeveer 8 jaar geleden kreeg ik van het ABP pensioenoverzichten waarin werd voorgespiegeld dat mijn netto inkomen per maand op mijn 65e vrijwel gelijk zou blijven. Wel zou ik dan geen vakantietoeslag en 13e maand ontvangen, waardoor het gemiddelde inkomen, inclusief AOW, per maand op ongeveer  €1770,- uit zou komen. Inmiddels moet ik een jaar langer doorwerken en is, ondanks dat ik een jaar langer pensioenpremie betaal, het ABP pensioen voor een flink deel "verdampt", want het is ruim 200 euro lager dan destijds berekend. Het totale netto pensioen zou op mijn 66e nu 430 euro per maand bedragen.

Als die tendens dat senioren blijven inleveren doorzet, dan wordt het een karig bestaan, dat is mij wel duidelijk!
En ik?
Ik maak me geen hevige zorgen. Ik heb er kort geleden ook al eens over geschreven en in die situatie is niets veranderd. 

8 opmerkingen:

 1. Het probleem bij de pensioen- overzichten is inderdaad dat de werkelijke uitkering nog helemaal anders kan zijn. Wij kunnen er niks meer aan veranderen dus wat we proberen is om de buffer zo hoog mogelijk te krijgen zodat het pensioen elke maand wat kan worden aangevuld hiermee. We huren, dus op woonlastengebied zijn we afhankelijk van het beleid van overheid en woningbouwvereniging. We zullen zien. ......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe de boekhouding/financiele zaken voor mijn moeder. Ze is 71 en heeft aow en een heel klein pensioen, samen een netto inkomen van ca. 1200 euro. Ze kan er van leven omdat ze ernaar leeft maar riant is het niet. Klagen doet ze ook niet. Ze gaat zelfs nog uit werken bij 2 (nog) oudere dames om zo nog een paar tientjes extra te verdienen per week. Nu is mijn moeder heel gezond en kwiek maar eigenlijk is het te triest voor woorden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. En dan nog het verminderen van allerlei aftrekposten of vergoedingen op gezondheidsgebied. Een vriendin van me houdt niets meer over voor iets extra's.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Sorry, maar je maakt terecht in de titel van je blog al duidelijk dat dit lang niet alle gepensioneerden betreft.
  Bij toeval zag ik bij 'het tv-programma 'eenvandaag' een interview met Pieter Hein van Mulligen, hoofdeconoom bij het CBS. Hij geeft aan dat er een grote groep gepensioneerden is die juist tijdens de afgelopen crisisjaren een groot eigen vermogen heeft opgebouwd. Degene die de afgelopen jaren en de komende jaren met pensioen zullen gaan, gaan (mogelijk) achteruit in inkomen, maar hebben wel een (groot) eigen vermogen opgebouwd. Het zijn volgens hem net name de ouderen die al veel langer met pensioen zijn die het financieel zwaar hebben omdat zij geen aanvullende pensioenuitkering hebben kunnen opbouwen. Het is een leuk stukje om eens te bekijken. Zeker ook om te voorkomen dat alle gepensioneerden over een kam worden gedaan met de uitspraak 'ze hebben het zo slecht'. Want dat is zeker niet zoals ik het om mij heen zie en ervaar.
  Grtjs, Astrid C.

  http://binnenland.eenvandaag.nl/tv-items/68815/_oudere_is_rijker_dan_ooit_  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zowel mijn moeder als mijn schoonmoeder zijn 90+. Beiden hadden een leuk kapitaaltje overgehouden aan de verkoop van hun huis en zijn de laatste tijd enorm aan het interen. De een omdat ze slechts een klein pensioentje naast haar AOW heeft en voor haar inkomen te duur woont (vrije sector)plus hoge zorgkosten heeft, de ander woonde tot voor kort zelfstandig en kon zelfs nog sparen omdat ze een vrij hoog pensioen had/heeft. De laatste woont sinds kort in een zorginstelling en moet een zeer hoge eigen bijdrage betalen. Voor beide (schoon)moeders geldt dat het geld over 2 a 3 jaar op is. Mogelijk zijn ze voor die tijd overleden , maar wat als er aan het eind van het geld nog een stukje leven over is ?

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nadat mijn oudoom zijn kapitaaltje (op het vrijgestelde bedrag na) opgemaakt had aan eigen bijdrages ging (en gaat) de zorg gewoon door alleen is de eigen bijdrage praktisch nihil!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eigen bijdrage in de zorg en speciaal voor de WLZ waar de zorg in verpleeghuis en verzorging Rn verpleging thuis (als men op een wachtlijst staat voor verpleeghuis) onder vallen, zijn geheel gebaseerd op vermogen. Het CAK toetst hierop. Als er geen vermogen is, is er geen eigen bijdrage. En aders wel. Ik vind dit niet onterecht. - Marjolein.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.