Economisch geschoold ben ik bepaald niet. Toen ik gisteren het bericht las dat goederen en diensten gemiddeld in Nederland het afgelopen jaar iets goedkoper geworden zijn, dacht ik: hoera!
Dat is fijn!
Minder betalen is altijd goed!
De inflatie daalde naar -0.3% en een negatieve inflatie heet deflatie, hoewel ook weer niet helemaal, want voor deflatie moeten ook de lonen en de huizenprijzen dalen en dat is nu (nog) niet het geval.
Ik dacht dus dat goedkopere goederen en diensten voor iedereen positief is, maar toch schijnt het niet goed te zijn, die deflatie.
Waarom?
Omdat mensen gaan wachten totdat goederen en diensten nog goedkoper worden. Daarmee stagneert de economie, mensen wachten met kopen. Als dat gebeurt, dan kan de economie in een negatieve spiraal komen. Over het gevaar van deflatie kun je hier meer lezen.
Is het eng, die mogelijke deflatie? Ach, volgens mij loopt het zo'n vaart niet. 0.3% is miniem. Zouden mensen daarom de aankoop van een nieuwe auto uitstellen?
Bovendien is er in de huizenmarkt sprake van een flinke opleving. Misschien zit de inflatie over een jaar gewoon weer op + 0,0%!
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
vrijdag 5 augustus 2016
Deflatie = hiep hiep hoera, alles wordt goedkoper?
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Ik merk nog niet veel van die deflatie. Ik heb er ook mijn vraagtekens bij. De basisivoorzieningen zijn duur geworden en de luxe is goedkoper. Zo is mijn ervaring dat de afgelopen tijd groente, fruit en aardappelen erg duur waren.
BeantwoordenVerwijderenIk snap niet,dat er altijd groei moet zijn.
BeantwoordenVerwijderenDaarbij snap ik ook niet dat economen geen geschiedenis van de economie leren tijdens hun opleiding. Ik vind het boek 'Deflatie in aantocht' echt een eyeopener.
VerwijderenIk vraag me weleens af wat er zou gebeuren als al die - in mijn optiek hysterische - berichtgeving over de groei of krimp van de economie achterwege zou blijven. Ik zou me kunnen voorstellen dat het zaaien van onzekerheid, onrust en angst de economie juist negatief beïnvloedt.
BeantwoordenVerwijderenEn zoals Izerina al zegt: waarom moet er altijd groei zijn? Onze drang naar altijd maar meer-meer-meer belast onze aardbol alleen maar steeds zwaarder en we maken onszelf helemaal gek.
Ik merk overigens ook maar weinig van lagere prijzen, hoor. Ik kom ook wel dagelijkse benodigdheden in de supermarkt tegen waarvan me opvalt dat ze (soms veel) duurder zijn geworden. Gemiddeld geef ik zeker niet minder uit aan boodschappen dan vorig jaar.
Ik vind economie best ingewikkeld moet ik bekennen. Intuïtief zou ik eerst ook denken dat lagere prijzen positief zijn namelijk...
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
Al je antwoorden vind je hier: http://bit.ly/DeflatieInAantocht
BeantwoordenVerwijderenDit is nog maar het begin.
BeantwoordenVerwijderenDe deflatie wordt veel erger.
Voor Nederland met zijn enorme hypotheek schulden kan dit een enorm probleem gaan worden.
Lees idd boek deflatie in aantocht. Heeft mijn ogen geopend.
Inmiddels veel aandelen in zilver aangeschaft.
Wat ik mis als optie in het boek is het feit dat de overheid de subsidie op huizen (=hypotheekrenteaftrek) ons verplicht dit ook daadwerkelijk verplicht om af te lossen.
Nu kan je de belastingteruggave overal voor gebruiken.
volgens het journaal is het leven goedkoper geworden tenminste dat was het begin van het verhaal, vervolgens sommen ze op wat goedkoper is geworden, nou dat gaat over zaken die ik mij niet kan veroorloven al worden ze goedkoper, vervolgens word er gemeld wat er duurder geworden is en dat zijn de dagelijkse boodschappen, tel daar bij op wat er allemaal niet meer vergoed word in de zorg en de conclusie ? voor mensen met een minimum inkomen word het leven helemaal niet goedkoper
BeantwoordenVerwijderenWeinig hiep hiep hoera hoor.
BeantwoordenVerwijderen