vrijdag 5 augustus 2016

Deflatie = hiep hiep hoera, alles wordt goedkoper?

Economisch geschoold ben ik bepaald niet. Toen ik gisteren het bericht las dat goederen en diensten gemiddeld in Nederland het afgelopen jaar iets goedkoper geworden zijn, dacht ik: hoera!
Dat is fijn!
Minder betalen is altijd goed!

De inflatie daalde naar -0.3%  en een negatieve inflatie heet deflatie, hoewel ook weer niet helemaal, want voor deflatie moeten ook de lonen en de huizenprijzen dalen en dat is nu (nog) niet het geval.
Ik dacht dus dat goedkopere goederen en diensten voor iedereen positief is, maar toch schijnt het niet goed te zijn, die deflatie.
Waarom?
Omdat mensen gaan wachten totdat goederen en diensten nog goedkoper worden. Daarmee stagneert de economie, mensen wachten met kopen. Als dat gebeurt, dan kan de economie in een negatieve spiraal komen. Over het gevaar van deflatie kun je hier meer lezen.

Is het eng, die mogelijke deflatie? Ach, volgens mij loopt het zo'n vaart niet. 0.3% is miniem. Zouden mensen daarom de aankoop van een nieuwe auto uitstellen?
Bovendien is er in de huizenmarkt sprake van een flinke opleving. Misschien zit de inflatie over een jaar gewoon weer op + 0,0%!

9 opmerkingen:

 1. Ik merk nog niet veel van die deflatie. Ik heb er ook mijn vraagtekens bij. De basisivoorzieningen zijn duur geworden en de luxe is goedkoper. Zo is mijn ervaring dat de afgelopen tijd groente, fruit en aardappelen erg duur waren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik snap niet,dat er altijd groei moet zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daarbij snap ik ook niet dat economen geen geschiedenis van de economie leren tijdens hun opleiding. Ik vind het boek 'Deflatie in aantocht' echt een eyeopener.

   Verwijderen
 3. Ik vraag me weleens af wat er zou gebeuren als al die - in mijn optiek hysterische - berichtgeving over de groei of krimp van de economie achterwege zou blijven. Ik zou me kunnen voorstellen dat het zaaien van onzekerheid, onrust en angst de economie juist negatief beïnvloedt.

  En zoals Izerina al zegt: waarom moet er altijd groei zijn? Onze drang naar altijd maar meer-meer-meer belast onze aardbol alleen maar steeds zwaarder en we maken onszelf helemaal gek.

  Ik merk overigens ook maar weinig van lagere prijzen, hoor. Ik kom ook wel dagelijkse benodigdheden in de supermarkt tegen waarvan me opvalt dat ze (soms veel) duurder zijn geworden. Gemiddeld geef ik zeker niet minder uit aan boodschappen dan vorig jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik vind economie best ingewikkeld moet ik bekennen. Intuïtief zou ik eerst ook denken dat lagere prijzen positief zijn namelijk...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Al je antwoorden vind je hier: http://bit.ly/DeflatieInAantocht

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Dit is nog maar het begin.
  De deflatie wordt veel erger.
  Voor Nederland met zijn enorme hypotheek schulden kan dit een enorm probleem gaan worden.
  Lees idd boek deflatie in aantocht. Heeft mijn ogen geopend.
  Inmiddels veel aandelen in zilver aangeschaft.
  Wat ik mis als optie in het boek is het feit dat de overheid de subsidie op huizen (=hypotheekrenteaftrek) ons verplicht dit ook daadwerkelijk verplicht om af te lossen.
  Nu kan je de belastingteruggave overal voor gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. volgens het journaal is het leven goedkoper geworden tenminste dat was het begin van het verhaal, vervolgens sommen ze op wat goedkoper is geworden, nou dat gaat over zaken die ik mij niet kan veroorloven al worden ze goedkoper, vervolgens word er gemeld wat er duurder geworden is en dat zijn de dagelijkse boodschappen, tel daar bij op wat er allemaal niet meer vergoed word in de zorg en de conclusie ? voor mensen met een minimum inkomen word het leven helemaal niet goedkoper

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Weinig hiep hiep hoera hoor.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.