Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

zaterdag 6 augustus 2016

Een nieuwe biobak

Al jaren had ik een kleine biobak. Daar kon 140 liter in, maar dat was eigenlijk te klein voor mijn tuinafval. Mijn jongste dochter, die in dezelfde wijk woont, heeft een grote en ook mijn naaste buren hebben een grote bak van 240 liter.
Ik wilde ook een grote. Ik raadpleegde de site van de gemeente, maar daar stond niet de mogelijkheid vermeld om de bak om te ruilen. Bewoners konden wel een extra bak nemen, à 110,28 euro per jaar. Dat was niet mijn bedoeling.
Verder heb ik hier een extra grijze bak staan, die ik nooit gebruik. Hij was er al toen ik hier kwam wonen. Een paar jaar geleden had de gemeente het aanbod om overtollige grijze bakken op te halen. Daar heb ik een brief over gehad. Ze moesten dan op een bepaalde datum op de stoep staan. Mijn bak heeft er dagenlang gestaan, maar opgehaald werd hij niet. Ik had het toen te druk met andere dingen en heb het zo gelaten.

Met mijn vragen over de beide rolcontainers heb ik de gemeente gebeld. Mijn geduld werd danig op de proef gesteld, want ik kwam langdurig in de wacht.
Maar na een kwartier dan toch een levend mens aan de telefoon. Zij meldde dat het niet meer mogelijk was om groene containers om te ruilen, want ze hadden nog maar één soort.
Jammer! Maar ik wilde graag een afspraak om de overbodige grijze bak op te halen, dus ik werd doorverbonden met een mevrouw op de betreffende afdeling. Na een paar muziekjes kreeg ik haar te spreken. Zij vertelde mij dat het wel degelijk mogelijk was om de groene container om te ruilen. 240 liter is nu de standaardmaat en de oude 140 liter biobakken zijn niet meer leverbaar.
Ook de grijze bak kan ingeleverd worden.
In de volgende week worden de oude vuilnisbakken opgehaald en krijg ik een 240 liter GFT container, met chip! (zonder chip wordt de bak niet geleegd)
De beide dames die ik gesproken heb hadden het niet over kosten, dus ik neem aan dat het gratis is.

8 opmerkingen:

 1. Dan gaat het hier een stuk eenvoudiger. Wij hadden al een grote gft container, maar die wordt maar eens in de twee weken geleegd en dat is voor ons in de zomermaanden te weinig. We hebben bv heel veel snoeiafval. Kun je wegbrengen, maar ik informeerde naar een extra container en de kosten. Een extra container kost hier eenmalig 35 euro. Voor het kegen van de container voor restafval moet ik voor een kleine container elke leging 3,50 betalen. Voor een grote container is dit meer. Het overige afval zoals papier, plastic en gft moeten apart worden ingezameld en worden gratis opgehaald. Een glasbak heb ik aan het eind van de straat.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. "ik neem aan" kan je veel geld gaan kosten. Gratis is bijna niets behalve het op gaan van de zon.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zie het wel. Jongste dochter en haar man betalen niet extra voor de groene 240 liter container die bij de aankoop van het huis, 3 jaar geleden, al aanwezig was.
   Als er kosten zijn, dat hadden de medewerkers van de gemeente dat naar mijn mening moeten melden.

   Verwijderen
 3. Staat er niets over op de site van de gemeente wat de kosten zijn. Meestal (bij ons dan) betaal je meer voor een grote container. Daarom heeft bijna iedereen hier een kleine afvalbak die totaal volgepropt is.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik woon vlakbij milieustraat en kan er alles gratis brengen. Ik ga er dus elke week wel 2-3x heen om iets weg te brengen en kan dan ook nog makkelijk doorrijden naar plek aan de dijk waar de hond heerlijk kan rennen dijkje op, dijkje af achter de bal aan.

  De kliko's gebruiken we niet waarvoor ze bedoeld zijn , wel om spullen in op te bergen want teruggeven kan dan weet niet, horen bij het huis!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik had bij de gemeente aangegeven(dat moet) dat ik een oude kapotte magnetron wilde laten ophalen door de afvaldienst. Vreselijk aardige dame aan de telefoon, maar het moest wel via internet, want dan kunnen ze zien of het dingen zijn als oud ijzer en hout. Afijn, gedaan...na twee weken zouden ze het ophalen Kreeg wel meteen de rekening in de mail, a 25 euro.
  Had de vreselijk aardige dame aan de telefoon niets over gezegd, dus ik belde terug. Ja dat was zo, er moet wel betaald worden voor ophalen afval. Ja ook als je altijd afvalstoffenheffing betaald, ook als je al betaald hebt voor verwijderingsheffing.Ik heb afgezegd, en de magnetron in de kliko gekiept. Ze kunnen het ook te zot maken(ter vergelijking,als ik de magnetron met een taxi naar gemeentedepot stuur kost het 20 euro)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 25 euro is heel schappelijk. Als je hier grof vuil wilt laten ophalen door de gemeente, dan kost dat minimaal €46,50 per keer. Als het gaat om een grotere hoeveelheid, tussen 3 en 4½ m3, dan betaal je €96,50. Hier mag je 4x per jaar gratis grof vuil wegbrengen naar het afvalbrengstation.
   Toegegeven, ik heb voor mijn 2e hands magnetron minder dan 25 euro betaald en dan is laten ophalen door de gemeente als hij kapot is, een duur grapje.

   Verwijderen
 6. Een riant leven heb ik toch. Grof afval ophalen nul euro, grof afval brengen nul euro. In de maanden juni tot en met augustus gft afval wekelijks.

  BeantwoordenVerwijderen