dinsdag 23 augustus 2016

Stedenreizen en lange reizen in de vakantie

Aan het begin van mijn vakantie had ik 4 treinkaartjes gekocht, bruikbaar tot en met 11 september dit jaar. Hiermee wilde ik naar provincie-hoofdsteden reizen en deze steden bekijken.
Ik ben inmiddels naar Maastricht, Middelburg en Arnhem geweest en ik heb nog 1 kaartje over.
Het plan van het bereizen van provinciehoofdsteden stond op nummer 3 van mijn bucketlist.
Op nummer 5: het maken van een lange treinreis.
Door de treinreizen die ik maakte naar Middelburg en Maastricht ben ik er inmiddels achter dat een lange treinreis niets voor mij is. Zo lang in de trein en gemiddeld genomen zo veel saaie landschappen aan je voorbij zien komen, dat is toch niet wat ik wil . Bomen, graanvelden of velden met andere gewassen, gras en koeien zie je meestentijds. Bomenrijen, muurtjes, hekken, klimopwanden en andere afscherm-dingen langs de rails zijn uiterst saai, maar ook de bebouwing in de buurt van stations is over het algemeen totaal niet mijn smaak. Soms zijn er prachtige stations of stationshallen. Mijn thuisstad Groningen is daarvan een mooi voorbeeld. Ook Valkenburg en Maastricht hebben een station waar veel te genieten is.
Groningen, stationshal

Behalve die stations vielen mijn reizen behoorlijk tegen. Alleen het stukje tussen Heerlen en Maastricht vond ik als bewoner van het vlakke land wel heel erg mooi, alleen weegt dat stukje niet op tegen de vele saaie uren van de rest van mijn reis.
Wandelen door een stad kan ik nauwelijks en ook musea en bossen zijn door mijn loopproblemen gewoon te zwaar.  Alleen fietsen in zo'n stad gaat wel goed, hoewel zo'n zeer eenvoudige OV-fiets iets totaal anders is dan mijn eigen luxe fiets.
Mijn besluit: ik doe dit een ander jaar niet weer en mijn plannen voor een verre treinreis zijn ook van de baan, ik ga wat anders doen. Misschien in de zomer een week naar een eiland met een elektrische fiets bij de hand. Lekker genieten van de duinen en de zeelucht.
Als ik wil genieten van verre treinreizen met spectaculaire uitzichten, dan kan ik dat beter op de bank, kijkend naar het tv programma "rail away" doen. Die uitzendingen zijn ook op DVD verkrijgbaar.
Compromis voor mijn laatste treinkaartje: ik ga met de trein naar Zandvoort aan zee. Daar huur ik een OV fiets en fiets ik langs de strandboulevard. Er zijn daar veel bankjes, dus ik kan regelmatig even zitten en kijken naar het strand en de golven.
Ik las ergens dat de boulevard daar de lelijkste is van heel Nederland. Ik wil graag kijken of dit ook mijn mening is ;-)

12 opmerkingen:

 1. En een wat kortere treinreis met je eigen fiets mee? Is dat een optie?
  Dat is wel een gedoe met in en uit stappen lijkt me, maar dan heb je wel een goede fiets.
  Veel plezier in Zandvoort.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Inderdaad de lelijkste van Nederland. Voor nog lelijker moet je in België zijn. Maar ik heb wel eens leuke dagen in en bij Zandvoort meegemaakt dus ik raad je aan om het toch maar toe doen!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het station van Haarlem is ook heel mooi. Daar zijn verschillende films en reclamespotjes opgenomen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Verre trein reizen zijn leuk! Echt verre, wij komen net terug uit Oost Europa. We zijn 3 weken op interrail geweest. Zoon is 11 en vond het slapen in de nachttrein geweldig. Ook de reizen overdag zijn leuker dan dezelfde afstand in de auto.

  En vervoer in een grote stad is pas echt leuk met een Segway. Vooral heuvel op. In NL zie je ze nog niet veel maar in oosteuropa worden in elke stad wel tours aan geboden of kun je ze huren.
  Ook in NL prefereer ik de trein voor lange afstanden, beetje lezen, praatje maken, stukje lopen door de trein en naar buiten kijken. Mij kan dat vlakke land wel bekoren. Veel minder vermoeiend dan zelf auto rijden.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Jammer dat de treinreizen tegenvielen. Maar ook wel weer een leerzame ervaring, en dan weet je dat ook weer. Die foto van de stationshal vind ik prachtig.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Zandvoort aan zee is mijn inziens echt een van de minst mooie strandplaatsen om naar te te gaan. De duinen erachter zijn veel mooier. Met een gehuurde fiets zou je een stukje door de duinen kunnen fietsen. Haarlem is ook een mooie stad om doorheen te fietsen. Misschien dat je het combineren kunt. Je komt er langs als je naar Zandvoort gaat.
  Wat je ook doet veel plezier die dag! Grtjs, Astrid C.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Jammer dat het tegenviel. Het lijkt me ook lastig combineren om met de trein te reizen als lopen voor jou zo moeilijk is. Ik ga nooit met de trein omdat treinreizen voor mij te vermoeiend zijn. En ik moet er al helemaal niet aan denken dat er verttragingen zijn of als ik moet staan. Ik weet nooit van tevoren of ik dat fysiek aan kan.
  Jullie station in Groningen is echt een plaatje :-)
  Ik vond vroeger het treinstation van Heerenveen al zo mooi. Vooral de buitenkant, van binnen was het sober. Helaas, gesloopt in de jaren tachtig.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als je van mooie stations houdt kun je in Haarlem even uitstappen of op internet naar de foto's kijken :-) Ik vind 't in Kijkduin altijd superlelijk maar inderdaad, Zandvoort is ook niet echt mooi. Wel leuk daar is dat er bankjes staan met uitzicht op zee. Dat is een mooie plek om even te pauzeren tijdens een fietstocht. Ook leuk vind ik de winkelstraat. Alvast heel veel plezier ! Groetjes, Anne-Marie

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Meeste mensen gaan toch vooral naar Zandvoort voor de zee. De boulevard wordt niet als mooi ervaren maar als je even doorloopt of je omdraait (rug naar de boulevard) heb je afgezien van de drukte nergens last van.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Niet vergeten een visje te eten op de boulevard. Er staat om de 500 meter een viskraam.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben wel eens (als vrijwilliger dan) meegeweest met de Zonnebloem op een bootreis. Misschien is zo'n bootreisje op de Rijn ook wel eens wat voor jou? Zittend op de boot trekken mooie landschappen voorbij, en af en toe strek je even de benen in een dorpje (of strijk je op het dichtstbijzijnde terras neer om van het uitzicht te genieten).

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Laatst las ik dat het treintraject tussen Almere en Lelystad met uitzicht op de Oostvaardersplassen tot mooiste Nederland is gekozen. Misschien een omrit waard?

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.