Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

donderdag 18 augustus 2016

Wat koop ik in een jaar aan diervoeding?

Gisteren vroeg Olaf wat ik uitgaf aan voeding voor de kat en waarom die aankopen niet in mijn boodschappenlijstje staan.
Poes is tamelijk kieskeurig en blieft veel katteneten totaal niet, zoals alles van het a-merk W***as in ieder geval totaal niet.
Ik koop wat ze wel lust in aanbiedingen, vaak hamsterbonus. Het zachtvoer is maar zelden in de aanbieding, dus dan sla ik een voorraad in, afgelopen jaar was dat in januari en juli.
Van harde brokjes lust ze ook maar 1 merk, dat is niet in de hamsterbonus, ik heb ontdekt dat de pakken bij de Jumbo een stuk goedkoper zijn, dus dat koop ik daar.
Poes krijgt zo veel harde brokjes als ze wil en verder iedere dag 1/3 blikje zacht voer.

Dit is wat ik in het afgelopen jaar uitgaf aan kattenvoer.

sept 2 pakken droog kattenvoer 4,98
okt 2 pakken droog kattenvoer 4,98
dec 2 pakken droog  kattenvoer 4,98
jan 6x 8 blikjes  bonus 11,55
jan 6x 8 blikjes  bonus 11,55
jan 2 pakken droog kattenvoer 4,98
jan kattensnoep 0,39
febr 3 pak, droogvoer 7,47
april kattenvoer, 2 pakken droog 4,98
mei 2 pakken harde brokken  4,42
juni kattenbrokjes, droog 2,21
juli kattenbrokjes, Jumbo 8,84
juli hamster blikjes kattenvoer, 2 pakken  3,85
juli idem 4 pakken blikjes 7,70

totaal in 1 jaar 82,88

Mogelijk had ik vorig jaar augustus meer voorraad dan ik nu heb, dat weet ik niet, maar dit is wat ik gekocht heb in het afgelopen jaar. Als ik de bovenstaande aankopen aan zacht voer niet in de hamsterbonus 2=1 had gekocht, dan had ik €34,65 meer uitgegeven dan ik nu gedaan heb.

Ik had de uitgaven voor kattenvoer nog niet eerder op een rijtje gezet. Het jaarbedrag valt mij heel erg mee, ik had niet verwacht omgerekend gemiddeld maar  €1,60 per week uit te geven.

12 opmerkingen:

 1. Dat ziet er netjes uit! Mijn kat moet nu speciaal niervoer hebben en eet eigenlijk alleen natvoer (en ze pikt nu af en toe brokjes voor 1+ van onze kleine kat.. ik laat haar maar, want dat is vast ook niet gek voor haar tanden en de brokjes die bij het niervoer horen blieft ze weer niet). Ik denk dat ik per maand ongeveer €40 kwijt ben :( Maar goed, ze ziet er een stuk beter uit dan eerst, dus dan is dit het me ook wel waard.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is niet veel wat je uitgeeft. Ik geef per maand 50 tot 70 euro uit aan nat en droogvoer, voor vier katten.
  Daar zit geen speciaal voer bij maar ik koop niet de bekende commerciële merken, daar gaan 3 van de vier van overgeven.
  Twee van de vier zijn heel kieskeurig. En allemaal iets anders eten werkt niet met vier katten.
  Maar nu heb ik sinds een maand of vier een merk gevonden dat ze allemaal lekker vinden en allemaal goed verdragen en het is ook kwalitatief erg goed voer (bozita)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Netjes. Wij hebben op jaarbasis een vergelijkbaar bedrag aan voer en grit samen (2 katten). Dierenartskosten en vlooiendruppels komen daar nog bij. Voor twee katten zijn we krap 500 euro per jaar kwijt, dat is nog niet veel maar ze zijn nog betrekkelijk jong.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn kat is erg kieskeurig. Verder wil ik haar het liefst kwalitatief goed voer geven. Ik geloof dat het voer in de supermarkten minder goed is voor haar. Als ik eens een keer een pak kocht omdat ik ander nog moest bestellen merkte ik dat meteen. Meer ontlasting die ook meer stinkt. Eerder spugen. Ze krijgt altijd Royal Canin voor gevoelige spijsvertering. 400 gram is rond de €6,00. Ik bestel grote verpakkingen in de aanbieding. Pas bij Welkoop 12 kilo gekocht voor €50,00. Hier eet ze ongeveer 5/6 maanden van. Natvoer krijgt ze niet. Ik koop altijd in z'n soort aanbieding. Ze is nu 13 en heeft nog nooit ander merk gehad (en nog nooit bij de dierenarts geweest met klachten). Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn katje is ook dol op Royal Canin, alleen durf ik niet omdat hij hier alleen is een groot verpakking te kopen. Hoe kan ik het dan zo lang vers houden?

   Verwijderen
  2. Pecunia. Ik had het eerst voor drie katten. Toen ging het sneller. Ik let bij kopen op dat de zak minimaal 1 jaar houdbaar is. Als de zak open is gaat de helft in een afsluitbare voerton van de dierenwinkel. De andere helft in een jerrycan van de kringloop met een brede opening. In de keuken staat een ijzeren bewaarbak van Rivièra Maison met schepje. Daarin kan ongeveer voor 2 weken eten. Dus de ton of jerrycan wordt 1 keer per twee weken geopend wat denk ik de versheid ook ten goede komt. Mascha.

   Verwijderen
  3. Hoi Mascha, bedankt voor de tip. Ik ga ook eens kijken naar een afsluitbare ton van de dierenwinkel. En ik ga ook eens kijken voor een jerrycan. En waar kun je een bewaarbak van Rivièra Maison kopen? (Ik ga zelf ook kijken via google.) Voor mijn katje is volgens mij R.C. Sterilised het beste. Wel zou ik toch af en toe nog bij de dierenwinkel een andere smaak kopen in een verpakking van 400g voor de afwisseling. Of vind een katje het niet erg om steeds hetzelfde te eten? En geven jullie ook nat voer naast de brokjes?

   Verwijderen
  4. Pecunia. Z'n bewaarbak van de Rivièra Maison zou ik alleen kopen als je perse dat merk wil. Koop je op de site of bij de winkel. Hij staat hier zichtbaar min of meer ook als woonaccessoire. Is iets van €30,00. Als het om versheid gaat is een bewaardoos of iets van curver ook prima. Stuk goedkoper. Ik koop altijd Royal canin. Ook wel eens de sterilised of indoor. Net wat de aanbieding is. Nu waren de zakken bij Welkoop allemaal €50 en tijdelijk zak van 12 ipv 10 kilo. Vorige keer bij Welkoop op zaterdag voor 9.00 20% korting op 1 artikel naar keuze. Betaalde ik geloof ik €48 voor 10 kilo. Ik merk aan mijn kat niet dat ze afwisseling wil. Sterker nog. Krijg wel eens proefzakjes of een keer bij bestelling zooplus 1 kg ander merk gratis. Toen heeft ze twee dagen niets gegeten en heb ik het bakje eten maar weg gehaald en Royal Canin gegeven. Ze krijgt geen natvoer. Ook geen verse vis ofzo. Dat eet ze niet. Mascha

   Verwijderen
 6. Ik koop ook meestal kattenvoer in de aanbieding, bij het Kruidvat zijn ook regelmatig leuke aanbiedingen, maar soms koop ik dierenvoedsel (en kattenbakvulling en anti-vlooien kuur)online. Af en toe ga ik ook naar een dierenwinkel om een zakje R.C. van 400 g te kopen, om uit te proberen. En soms geef ik hem als avondmaaltijd kipfilet (vers) of gekookte koolvisfilet (uit de diepvries). In de vriezer in de supermarkt is er ook nog kattenvoeding, maar soms lijkt het of dat merk vooral voor honden is. Ik heb het hier een paar keer geprobeerd, maar mijn katje eet het niet. Haha, en dat heb ik ook met sommige merken brokjes, terwijl hij het natvoer van dat merk wel gewoon eet. Verder ga ik binnenkort naar een dierenartsenpraktijk voor een anti-wormenkuurtje. Ik heb mijn katje nog niet zo lang. Ik heb een kattenverzekering, en mede door dit blog heb ik een spaarrekening voor mijn katje. Van de spaarrekening ga ik bijvoorbeeld pension betalen als ik op vakantie ben, of als er een krabpaal of mandje vernieuwd moet worden. En bij de dierenartsenpraktijk kun je 'vriend van de kliniek' worden voor een X bedrag per maand, dan krijg ik ook korting op preventieve behandelingen zoals inentingen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is heel weinig! Hier wordt wat meer uitgegeven, maar dat komt doordat het eten geïmporteerd wordt. Durf het niet aan om Chinees merk te geven... Ik Let er sowieso op dat er niet al te veel graan in haar eten zit.
  Ze eet voornamelijk droogvoer, maar zo af en toe ook nat, zo krijgt ze genoeg vocht binnen!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom denk je dat een merk van Purina geproduceerd wordt in China? Die pakken zijn 1 kg per stuk. Het lijkt me qua vervoer goedkoper om dit voer elders te produceren.

   Verwijderen