vrijdag 19 augustus 2016

Ga ik een bloeddrukmeter aanschaffen?

Al sinds ruim veertig jaar heb ik een bloeddruk die niet super goed is. Vanaf 1972 slikte ik de anticonceptiepil. Daar hoorde toen een regelmatige medische screening bij, waarbij o.a. de bloeddruk werd gemeten, want de toenmalige dosering van de pil was een stuk hoger dan nu en daarbij was enig risico op een verhoogde bloeddruk. Rond mijn 25e werd de bloeddruk zó hoog, dat de huisarts mij aanraadde om een andere soort anticonceptie te gaan gebruiken.
Tijdens de zwangerschappen waren er opnieuw bloeddrukproblemen. Ik moest streng zoutarm eten. Kort na de laatste zwangerschap kreeg ik diabetes met als bijkomend probleem een verhoogde bloeddruk. Daarvoor heb ik nu medicijnen. Meestal is mijn bloeddruk geheel naar tevredenheid van de arts of verpleegkundige, maar soms is hij toch wat aan de hoge kant en een enkele keer ook een beetje laag. Daar heb ik soms ook last van, vooral bij het opstaan vanaf een stoel ben ik regelmatig behoorlijk duizelig. Ik moet me dan even ergens aan beethouden en wachten tot de duizeligheid wegtrekt.
Recent was ik voor controle bij de praktijkverpleegkundige en ik kreeg de vraag of ik zelf zo'n apparaat heb.
Eh nee, dat niet. Ik heb er wel eens over gedacht. Het leek mij namelijk een paar jaar geleden al wel een goed idee om wat meer inzicht te krijgen op het verloop van de bloeddruk.
Zo'n apparaat kost €67,95 en dan heb ik ééntje die door de Consumentenbond in juli 2015 als beste getest is.  Je kunt 1500 metingen doen met 1 set van 4 AAA batterijen. De prijs en het batterijverbruik valt me nogal mee, moet ik zeggen.

Heb jij ervaring met een bloeddrukmeter?

9 opmerkingen:

 1. Ik heb er zelf een omdat ik altijd zenuwachtig wordt als mijn bloeddruk gemeten moet worden. Ook de 24 uur meting werd daardoor een fiasco. Nu meet ik elke maand op een vast tijdstip thuis en dat werkt voor mij goed. De batterij heb ik nog niet hoeven vervangen in de 9 jaar dat ik het apparaat heb. De kosten destijds € 79. Die gebruikte arts ook toen.
  Nic

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik heb er ook al jaren een. Toen ik nog werkte door stress ook vaak problemen en moest ik het zelf in de gaten houden. Nu de werkstress voorbij is is mijn bloeddruk normaal en gebruik ik geen verlagende medicijnen meer.
  Ik gebruik hem ongeveer 1x per maand en soms als ik me niet 100% voel. Meestal is hij dan iets te laag. Ik voel me het beste bij 80/140, bij dokter en toen ik 2x in ziekenhuis lag voor nieuwe knieen en toen vaak gemeten werd was het ook regelmatig laag en dan waren ze zeer tevreden, maar voelde ik me minder goed.
  Ik gebruik gewoon de stekker.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Als je zo'n meter af en toe gebruikt,krijg je een goed beeld van je bloeddruk. Een vriendin leende hem van me. Zij bleef steeds meten en werd er nerveus van. Dan is het niet goed.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik heb het niet, omdat ik denk dat ik er zenuwachtig van zou worden.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Mijn vroegere buurvrouw had er eentje en ik vond het fijn dat ze af en toe mijn bloeddruk mat. Mijn bloeddruk is aan de lage kant. Ook als ie door een arts opgemeten wordt.
  Zuinigaan, in jouw situatie zou ik er waarschijnlijk een aafschaffen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik vind het echt bijzonder om de reacties te lezen. Zenuwachtig worden van het meten van je bloeddruk omdat die hoog zóu kúnnen zijn. De mens lijdt het meest door het lijden dat hij vreest?

  Ik zou het alleen aanschaffen als je denkt dat ie vaak te hoog is en als je ook van plan bent met die wetenschap iets te doen. Als je je goed voelt lijkt overmatige controle overbodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hallo ,ook ik heb n bloeddrukmeter het rare is als je eens dr over hebt zegt iedereen oh wil je mij ook eens meten ?Nou bij toeval ontdekte we dat mn zus erg hoge bloeddruk heeft en nu aan de medicijnen zit.Dus toch misschien haar gered van wie weet wel n hersen infarkt of iets met t hart.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik geef bloed en zo wordt een aantal keer per jaar de bloeddruk en ijzergehalte gecontroleerd. Ik vind dat wel prettig als vegetariër. Zo weet ik dat ijzer en bloeddruk prima zijn. Bloeddruk eerder aan de lage kant maar dat is volgens die arts beter dan iets te hoog. Ik jou geval zou ik hem denk ik wel kopen. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Mijn partner gebruikt al tig jaren een bloeddrukmeter. Zijn bloeddruk is ivm medicijnen tegen gewrichtspijnen vaak iets te hoog en op deze manier kan hij het goed in de gaten houden. En inderdaad, iedereen wil graag even de bloeddruk laten testen: ziwel een broer als een zus zaten ver boven de 200 en gebruiken nu allebei bloeddrukverlagers! Ik zou er eentje aanschaffen als ik je was!

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.