maandag 19 september 2016

Er gaat bijna nooit meer een lamp stuk

Vroeger en dan heb ik het over erg lang geleden, toen moest ik regelmatig een gloeilamp vervangen. Die dingen hadden maar een korte levensduur. Het was belangrijk om een voorraadje gloeilampen in huis te zitten, anders liep je de kans dat je in het donker zat omdat de gloeilampen stuk waren. Ik had destijds een heel assortiment: 25 Watt, 40 Watt, 60 Watt en 75 Watt. Voor ieder type armatuur en ruimte iets anders. Vanaf ongeveer 1982 ben ik spaarlampen gaan gebruiken. Die konden lang niet overal gebruikt worden, want die waren erg groot en zwaar. In 2 lampen kon ik ze destijds gebruiken. In de jaren na 1981 kwamen compactere lampen op de markt, die lichter waren en dus op meer plekken gebruikt konden worden.
oud en recent type spaarlamp
De spaarlampen hadden een veel langere levensduur en met het gebruik van spaarlampen bespaarde je energie. De naam zegt het al. Een spaarlamp van 8 Watt gaf net zo veel licht als een gloeilamp van 40 Watt. Een enorme energiebesparing!
In de loop van de jaren heb ik praktisch alle lampen vervangen door spaarlampen.
2,5 jaar geleden kocht ik mijn eerste LED lamp en die lampen gaan nóg langer mee en zijn nóg zuiniger dan spaarlampen. Een LED lamp van 10 Watt geeft evenveel licht als een spaarlamp van 16 Watt en die is weer vergelijkbaar met een gloeilamp van 75 Watt. Ik heb nu 4 LED lampen in gebruik, alle 4 op plaatsen waar ik het vaakst het licht aan heb: 2 in de keuken, 1 in de woonkamer bij mijn computer en 1 in het leeslampje  bij mijn bed.
Ik heb in jaren geen kapotte lampen gehad. Tot vorige week. De plafondlamp in mijn slaapkamer deed het niet meer. Het grappige was dat ik niet dacht dat de spaarlamp stuk was, nee ik dacht eerst dat het aan het lichtknopje of de bedrading lag. Toch maar eens een nieuwe spaarlamp van 20 Watt in het armatuur gedraaid. En ja hoor! "Ineens" was er weer als vanouds een zee van licht in mijn slaapkamer.
Wat voor lampen gebruik jij?

14 opmerkingen:

  1. Wij hadden overal spaarlampen. Inderdaad,die gaan lang mee. Als er een oude spaarlamp minder licht gaat geven of gaat brommen,vervang ik hem door nog zuiniger led

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hier overgegaan pp led. Led lampen van Ikea em Action gaan.wel snel kapot.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hier gaan de veel duurdere ledlampen van philips en andere dure merken ongeveer net zo snel stuk als die van ikea. Het is een beetje hit or mis, er zijn er die dat 15000 branduren al bijna gehaald hebben (dure en ikea lampen) en er zijn er die na nog geen 500 uur stuk gingen (dure, en ikea). Bij de action kom ik nooit. Het vervelende aan ledlampen is dat er relatief veel kwetsbare electronica in zit, die overigens vaak in dezelfde fabriek in China geproduceerd wordt, ongeacht het merk. Wellicht enig verschil in kwaliteitscontrole maar ik heb niet de indruk dat dat veel uitmaakt. De ledjes zelf gaan vrijwel niet stuk. Er zijn wel andere verschillen, zo besteden gerenommeerde merken meer aandacht aan lichtkleur en lichtopbrengst en dat kun je wel merken.

      Verwijderen
  3. Wij hadden al heel snel spaarlampen en die gingen eindeloos mee. Degenen die ik later kocht, gingen helaas sneller kapot. Begin dit jaar hebben we ledlampen gekocht. Ik ben niet zo tevreden over de lichtopbrengst en ik vind het soort licht niet fijn. Nu heb ik nogal sterk bijziende ogen en mogelijk dat het daar aan ligt. Ik heb nog wat oude gloeilampen liggen en daarvan wil ik er nu een van in de lamp bij de zithoek. Helaas past daar geen spaarlamp in, anders had ik daar voor gekozen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben ook altijd op zoek naar LED lampen die veel licht geven en een lichtopbrengst hebben die vergelijkbaar is met een 100 Watt gloeilamp.

      Verwijderen
    2. Ik vind de ledlampen van ikea echt super, heb al verschillrnde soorten en merken gehad maar deze zijn echt heel fijn. Ze geven veel licht In een mooie kleur. Wij hebben de ryet E27 van 600 lumen, hij is er ook van 1000 lumen. In een doosje per twee zijn ze super voordelig.

      Verwijderen
    3. Als ik het zo goed uit mijn hoofd weet zou je een ledlamp moeten hebben van rond de 1500 lumen voor iets dat in de buurt van 100 Watt komt. En die zijn niet goedkoop.
      En het soort licht van een ledlamp is helemaal afhankelijk van de kleur (uitgedrukt in K(elvin) of gewoon een klein kleurentabelletje op de verpakking). Daarin heb je veel keus van kaarslicht-achtig tot full spectrum daglicht, maar je betaalt ook wel weer voor die keus.

      Verwijderen
  4. Wij hebben inmiddels bijna alle spaarlampen vervangen door led-lampen. De meeste led-lampen komen van i.k.ea, prima lampen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Eens de spaarlampen 'opkwamen', hebben we zo goed als alle gloeilampen vervangen door spaarlampen. Er liep toen een actie dat je per aangekochte spaarlamp 2.5 euro terugkreeg ongeacht het merk van de spaarlamp. Ik heb me toen een hele voorraad aangekocht. Ik kocht de spaarlampen in de aldi aan 2.99 euro 't stuk en kreeg per aangekochte lamp 2.5 euro terug dus die spaarlampen waren spotgoedkoop.
    In onze keuken hadden we inbouwspots zitten en toen de leds opkwamen hebben we de halogeenspots laten vervangen door leds. We moesten daarvoor wel nieuwe inbouwarmaturen plaatsen want de leds pasten niet in de draaiarmaturen van de inbouwspots.
    We kochten leds van philips en zagen het elektriciteitsverbruik dalen. Volgens de verkoper en de tekst op de verpakking van de leds hadden ze een zeer lange levensduur. De lampen waren niet goedkoop dus het was ene vrij duren investering waarvan we hoopten jarenlang genieten te hebben. Van de 18 nieuw geplaatste philips leds, gaven er drie gedurende het eerste jaar de geest. Jaar nadien vier kapotte. Nu zit er alweer één ledspot tussen die regelmatig flikkert. Uit ervaring weten we nu al dat die binnen de kortste tijd ook stuk zal zijn en zal moeten vervangen worden.
    Op drie jaar tijd zijn er dus al 7 van de 18 leds kapot en ene zal het binnenkort begeven. Ik betwijfel dus echt of de aankoop van die leds én de investering in nieuwe armaturen een goede koop was. Het minderverbruik van elektriciteit dat we hebben gerealiseerd door vervangen van de halogeenspots door ledspots compenseert zeker niet de aankoopprijs van de dure leds.
    Mij heeft het al gespeten dat we de halogeenspots en de inbouwarmaturen vervangen hebben om ledspots te kunnen plaatsen.
    De halogeenspots hadden een draaifitting waardoor ik die lampen makkelijk zelf kon vervangen. De leds hebben een totaal andere fitting en ik moet elke keer aan mijn zoon vragen of hij een nieuwe lamp wil plaatsen.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. 20 Watt spaarlamp dat is een behoorlijke ! Hier de eerste werkt nog steeds en is ruim 26 jaar oud :) Meeste lampen zijn led en slechts 1,5 of 2,5 Watt :) en komen bij de bekende chineese grootgrutter vandaan :)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Ik lees data al 1981 en 1982 en het is wel haast ondenkbaar dat je toen aan de spaarlampen ging in 1982 kwamen ze op de markt en waren ze ongelooflijk duur.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Volgens mij wel, volgens mij heb ik in het eerste jaar al 1 spaarlamp gekocht. Ze waren heel duur, maar ik was heel enthousiast over de energiebesparing.

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.