dinsdag 6 september 2016

Geld uitgeven aan vitamines

Sommige mensen hebben een rotsvast vertrouwen in vitamines, véél vitamines. Veel meer dan de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid. Want die aanbevolen dagelijkse hoeveelheid, die wordt o.a. door het Voedingscentrum aanbevolen en dit centrum is in hun ogen zonder meer verdacht en dus niet te vertrouwen. Met die extra pillen, dáármee blijf je gezond en word je met gemak ruim 100 jaar!
Een krasse knar die op haar/zijn 90e nog steeds de vierdaagse loopt!
Op zich een heel aantrekkelijk vooruitzicht! 
Wie wil dat niet?

Maar wat blijkt nu? Volgens het AVROTROS programma Radar (bron: nu.nl) zijn er veel mensen die gezondheidsklachten hebben door vitamine B6-supplementen. Bijna 1 op de 5 gebruikers heeft klachten. Ze hebben onbedoeld of met opzet te veel van deze supplementen gebruikt. Een flink deel van deze mensen heeft contact gezocht met de huisarts. 26 mensen uit het onderzoek hebben blijvende schade opgelopen.

Ik moet bij zulke berichten denken aan mijn vader. Hij overdreef altijd en vond dat hij zo veel mogelijk moest nemen, want dan zou het middel goed helpen. Hij gebruikte te veel van de voorgeschreven zalfjes, drankjes en ook veel vitamines. Hij dacht niet "less is more", nee, hij was van de gedachte: hoe meer hoe beter.
Een voorbeeld:
Op reis kreeg hij bijna altijd last van constipatie. Wij waren rond mijn 10e op vakantie in Zuid Beieren, in het Beierse Woud en daar groeiden veel bosbessen en bosbessen zouden laxerend werken. Pa had in een week niet gepoept. We hadden een 5 liter emmer vol met bosbessen geplukt en daar ging hij van eten, véél van eten. In de loop van de avond ging het helemaal mis. Laten we zeggen dat hij veel rare geluiden maakte en 2 grote emmers nodig had en dat ik héél blij was dat ik samen met mijn broertje in een apart tentje sliep en dat de bungalowtent van mijn oom en tante tussen die van ons en mijn ouders in stond.

Ik denk dat mijn pa heel goed in staat was geweest om veel te veel vitamine B6 te nemen met de gedachte dat het goed voor hem was.

Hier kun je lezen hoe ik met vitamines om ga.

6 opmerkingen:

 1. Dat is met alles, je kunt ook dood gaan door teveel water te drinken.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. en zelfs arsenicum is gezond - als je het bij WEINIG GENOEG houdt (krijg je lekker zachte haren van). Populair goedje bij dames in Italie in de renaissance.
   GENOEG is simpel woord, maar wel moeilijk.

   Verwijderen
 2. Haha ik werd raar aangekeken waarom ik zo hard moest lachen. Zie het zo voor me, een kleine Zuinigaan in haar tentje die zich toch afvraagt waar al die enge geluiden vandaan komen

  BeantwoordenVerwijderen
 3. ja ja, wetenschap is natuurlijk veel minder waard dan het zelf ervaren. Of zelf zien op de TV. Dan is het waarder.
  (Wetenschap is stiekum allerlei mensen die hun ervaringen samen poolen, bediscussieren en daar dan zo eerlijk en wijs mogelijk iets uit concluderen. En weer nadenken, weer eens wat uitproberen en nog een rondje poolen, discussieren, enz) Wetenschap is natuuuuurlijk wat heeel anders dan RADAR en zelf ervaren. natuurlijk, vooral natuurlijk.

  Ergens ben ik blij dat er mensen zijn die nadenken en vragen stellen. Dat is goed (vind de wetenschap trouewns ook). Maar dan moet je wel serieus nadenken over de antwoorden die er zijn, en ook echt complottheorien of andere geloven overboord gooien. Is best moeilijk hoor, je neemt zo snel iets aan, ipv echt goed nadenken.

  En dan pillen slikken (uit nadenken en overtuiging), maar dan niet het etiket lezen, of lezen hoe de vitamine werkt. Au. Dus inderdaad Au.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Hahaha, heel mooi, dat verhaal van het tentje.

  Ik geloof ook wel dat heel veel vitamines slecht zijn. Ik vind het ook altijd een beetje gek als mensen ineens pillen gaan slikken als ze ziek zijn, terwijl ze normaal veel te weinig groenten eten. Dat werkt natuurlijk niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb een maand lang alles wat ik at op een dag ingevoerd in de eetmeter van het Voedingscentrum. Zo had ik een aardig beeld van wat ik aan vitamines en mineralen binnen kreeg. Bijslikken moet je met beleid doen. Soms is het wel echt nodig. Zo heb ik als vegetariër al vaker een B12 tekort gehad.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.