maandag 5 september 2016

Voor u helemaal gratis!!

Omdat ik met mijn gehoorverlies in aanmerking kom voor hoortoestellen en die dan ook gebruik, kom ik ook in aanmerking voor een bel- en weksysteem. Helemaal gratis kan bij mij een deurbel en een weksysteem geïnstalleerd worden, zodat ik de wekker altijd kan horen en waarschijnlijk met lichtflitsen ook kan zien.  Ik weet niet precies hoe het systeem in elkaar zit, maar zoiets stel ik mij voor.
Dit wordt volgens de audicien betaald door de zorgverzekeraar.
Jee! Wat een luxe, wat een royaal gebaar van de zorgverzekering, of waarschijnlijk eigenlijk van de minister. En dat terwijl er overal in de zorg volop beknibbeld en bezuinigd wordt.

Is dit voor mij nuttig?
Nee, helemaal niet. Ik hoor de wekker echt wel. Ik heb een ouderwetse wekker met een snoer en niet een wekker op mijn mobiel, die wekker maakt net zo lang een klereherrie totdat ik hem uitzet. Soms duurt het even voordat ik ontwaak, maar wakker word ik er zeker van. Daarnaast bestaan er ook wekkers die werken met geluid van (tot 80 decibel) en een trilkussen dat je onder je hoofdkussen kunt leggen. Die kun je kopen voor nog geen 50 euro. Dus mocht dat nodig zijn, dan heb ik die zo gekocht.
En die deurbel?
Ik heb net een nieuwe bel met instelbaar geluid en instelbare toon. Ik heb de voor mij prettigste en best hoorbare toon uitgekozen en daarnaast heb ik het geluid op maximaal staan. Niet te missen, zeker niet omdat ik in huis gewoon mijn hoortoestellen draag en mijn gehoor dan niet veel minder is dan ieder ander die wel goed kan horen.
Dat bel- en weksysteem dat wil ik niet, dat kost de gemeenschap alleen maar geld.
Ik vind het verspilling van geld.
Mocht ik ooit véél slechter gaan horen, en mijn gehoor met sprongen acheruit gaan, dan is het ongetwijfeld  mogelijk alsnog via de zorgverzekering zo'n systeem aan te vragen.

Mijn grootouders van vaders kant waren beiden ook behoorlijk slechthorend. Die hoorden de wekker slecht, maar daar hadden ze het volgende op gevonden: ze zetten een bellenwekker in een metalen schaal met handenvol centen en stuivers. Zodra de bellenwekker afging, dan begonnen die centen in die schaal te trillen en verder resoneerden alle geluiden in de metalen schaal.
Heel effectief!
Ze sliepen nooit meer door de wekker heen!
Weksysteem anno 1950

7 opmerkingen:

 1. Dat is wel een slim systeem, met die stuivers! Ik hoor de wekker altijd, dus zou zoiets ook pas nodig hebben als ik slechthorend was. Ik hoop echter dat dat pas op een moment is dat ik ook niet meer een bepaald tijdstip uit bed MOET zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Mijn moeder dat dat vroeger als antiinbraak systeem.
  Ff snel een verhaaltje. Mijn vader was op zakenreis 3n ik was mijn sleutel kwijt. Is niet erg vertelde ik mijn moeder er zit een labeltje aan met ons adres dan kunnen ze hem terug brengen.....
  Mijn vader was dus weg, mijn moeder panisch en ze zette die nacht een loodzware naaimachine voor de deur met daarop een pot en daarop een ijzeren blad met knopen. Als iedand de deur open zou doen zou zij het zeker horen... gelukkig vond ik de dag later mijn sleutel terug tussen mijn biebboek.....en kon mijn moeder weer gewoon slapen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nou lekker dan voor de buren die niet zo vroeg op hoeven. Mijn buren hebben de wekker ook zo hard staan, dus elke werkdag word ik om half 5 gewekt. Mijn wekker staat op half 8. Nu word ik dus door mijn buren gedwongen om heel vroeg naar bed te gaan terwijl ik 's morgens niets aan die tijd heb.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zuinigaan... Nou of je wakker wordt van die lichtflitsen! Ik heb amper gehoorresten meer (functioneel doof) en 's nachts draag ik uiteraard geen hoorapparaat -- en als ik alleen thuis ben, ook eigenlijk niet. Dus mijn (vaste) telefoon, mijn deurbel, mijn rookverklikker, mijn wekker: alles geeft zowel geluid als lichtflitsen. Mis ik nooit meer iets!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een gehoorverlies van tussen de 35-40%. Ik hoor nog heel veel. Lichtsignalen vind ik niet nodig, nog niet tenminste ;-)

   Verwijderen
 5. Ook al worden je gehoorapparaten wel vergoed dan is het niet zo dat deze hulpmiddelen gratis zijn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens de audicien die mij er een brief over schreef èn over belde, was het gratis. Maar nogmaals, ik vind dit geld voor een bel- en wek-systeem voor mij op dit moment geldverspilling van gemeenschapsgeld waar ik helemaal niet aan mee wil doen.
   Mogelijk is "gratis" ook niet helemaal gratis en zou ik een eigen bijdrage meten betalen, maar dat maakt niet uit, want ik ga het niet doen.

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.