donderdag 22 september 2016

Hoe houd je geld over?

Als je weinig te besteden hebt, dan is het moeilijk om geld over te houden, om wat te sparen van je inkomen.
Hoe kun je snel toch geld overhouden?

1. Een overzicht van al je uitgaven is heel belangrijk.  Pas als je overzicht hebt, kun je kijken waar je geld naar toe gaat en kun je zuiniger keuzes maken die geld besparen.  Voor het overzicht is het goed om digitaal te bankieren. Met dit bankieren kun je precies zien hoeveel (weinig) geld er op je rekening staat.

2. Zoek uitgaven waarop je kunt besparen.
Betaal je 150 euro of meer voor energie? Dat kan goedkoper door zuiniger om te gaan met gas en stroom en door ieder jaar over te stappen. Mijn verbruik is nu 41 euro per maand, dat is inclusief de overstapbonus.
Ook een mobiele telefoon is vaak een flinke kostenpost. Ik doe zuinig en heb een abonnement voor 4,50 per maand. Dat is 200 minuten/SMS-jes maar zonder internetbundel. Ik gebruik thuis en op het werk wifi en heb besloten dat ik geen internetbundel nodig heb. 200 minuten is niet zo veel, maar de meeste communicatie gaat tegenwoordig via de Whattsapp, ik red het er makkelijk mee.
Kijk eens naar abonnementen op tijdschriften en kranten. Lees je ze? Nee, zeg ze dan op. Heb je een abonnement op de sportschool maar kom je er nauwelijks? Pak vaker de fiets en doe vaker een ommetje, dan is die sportschool helemaal niet nodig.
Doe je mee aan loterijen? Gewoon opzeggen, de kans dat je iets wint is erg klein, bijna verwaarloosbaar.
Ook op voeding is veel te besparen. Sober leven (geen alcohol, weinig vlees, geen kant-en-klaar en groenten van het seizoen) is ook nog gezond. En van de kosten van een etentje buiten de deur kun je vaak een hele week eten.

3. Probeer méér geld te verdienen, dan kun je meer geld opzij leggen: meer uren werken, een bijbaan, geld verdienen op het internet. Persoonlijk is het mij nooit gelukt om meer uren te werken en sinds ruim 1,5 jaar werk ik zelfs minder.
Als bijbaan werkte ik 8 keren op een stembureau - dat leverde ongeveer 150 euro per keer op (in totaal 1.200 bruto)
Met reclame op mijn blog en Euroclix verdien ik een mooi zakcentje (Euroclix in totaal ruim 6000 bruto in de afgelopen + 8 jaren. Ik mag van Adsense de bedragen die ik met reclame per maand verdien niet noemen, maar het is een leuk bedrag.

4. Telkens als ik salaris binnenkrijg, dan stort ik automatisch 500 euro op een spaarrekening. Dat werkt psychologisch heel goed, want dan lijkt het of er op je salarisrekening niet veel geld meer staat en dat je je dus geen uitspattingen kunt permitteren. Dit trucje heet "pay yourself first" en het werkt echt.

5. Ook de kleine beetjes helpen. Als je alle kleine bedragen bij elkaar optelt, dan zul je merken dat je ongemerkt in totaal toch een flinke som bij elkaar spaart. Dat geldt voor slim inkopen doen, waarbij je aanbiedingen koopt, maar ook door goedkopere varianten te kopen. Merk jij het verschil tussen goedkope wc reiniger en duurdere? Ik zelf heb gemerkt dat er geen wezenlijk verschil is.
Proef jij het verschil tussen peperdure chocolade en huismerk chocolade?
Wat dat betreft zijn productvergelijkingen van consumentenprogramma's heel leerzaam. Het is zeker niet zo dat de duurste de beste of de lekkerste is. Uit onderzoek bleek bijvoorbeeld dat de cornetto's van de Ola een stuk minder lekker waren dan de goedkoopste van de AH.

6. Bedenk of je een artikel echt nodig hebt of dat je misschien ook zonder kunt. Als je zonder kunt, dan scheelt dat geld en daarnaast ook nog ruimte in huis of in je kast.

Bovenstaande punten zijn heel belangrijk als je geld wilt overhouden, maar er zijn er nog veel meer.
Kijk vooral ook op het tabblad bezuinigingstips van dit weblog.

20 opmerkingen:

 1. Goede tips die ik allemaal al naleef. Alleen de sportschool bezoek ik wel omdat dat ook een sociale functie vervult (gezellige groepsles samen met een vriendin). Mijn telefoonbundel kost 8.50 en ook ik heb geen internet. Dat was de goedkoopst mogelijke bij T-mobile.
  Wij hebben geen eigen huis en proberen zoveel mogelijk te sparen voor na de pensionering.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Voor whatts app heb je toch ook internet nodig?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat kan over de wifi.

   Verwijderen
  2. Ik gebruik whatts app altijd via de Wifi. Ik vind het heel handig om foto's te delen!

   Verwijderen
 3. Er zijn veel belangrijkere dingen dan veel sparen. W.C. reiniger en andere schoonmaakmiddelen koop ik veel in Duitsland, eco-produkten. (dichtbij mijn woonplaats) Niet veel duurder dan de gangbare merken hier maar wel 'n stuk milieuvriendelijker en dat vind ik erg belangrijk voor de aarde en belangrijk...ook voor mijn kleinkinderen. Het verschil tussen huismerkchocola en b.v. Bio-chocola of Tony Chocolonely is erg groot, niet alleen in prijs maar vooral in smaak! Huismerkchocolade repen vind ik persoonlijk niet te (vr)eten 😉

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik houd sowieso niet erg van chocolade en ik proef het verschil tussen huismerk AH en Tony Chocolonely echt niet.

   Verwijderen
 4. Het loont vooral om uitgaven waar je niet per sé gelukkiger van wordt, niet meer te doen. Als je elke week € 20,- uitgeeft aan koffie op het station, maar je wordt er niet gelukkiger van, waarom zou je dat geld dan niet besparen door zelf koffie mee te nemen voor onderweg?
  Zo kun je ongemerkt veel besparen, en toch je geluksgevoel niet aantasten! En dat is net zo belangrijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Altijd leuk zo'n stukje basis zuinigheid. De basis voor een financieel zorgeloos leven.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heel goede tips, op de kleintjes letten helpt echt. En goed overzicht, weten waar het geld blijft(en soms weglekt).

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat is het leven toch eigenlijk simple, niet?

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Met adsense heb ik helaas niet veel inkomsten, maar bij deze zal ik voor je op een banner klikken...dan heb jij tenminste wel weer wat :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Hele goede basic bespaar tips voor de mensen die willen beginnen met besparen! Wat ik zelf ook doe is al het geld wat ik over heb van mijn boodschappengeld in een aparte pot doen. Dat kan 0,25 cent zijn of 4,80, alles gaat erin! Eind van het jaar tikt het lekker aan hoor.

  Sinds dit jaar heb ik de money challenge gedaan, door in week 1 1 euro te sparen, week 2 2 euro und so weiter. Heb nu al 40 weken vol!! Nog 12 te gaan, maar dit zijn toch wel de pittigste weken hoor, ook gezien een aantal verjaardagen/kerst/sint enz.
  Ga mn best doen.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Goed hoor, Zuinigaan !! Nog een hele oude besparingstip! Schrijf eens op wat je uitgeeft aan roken en drinken !! Daar schrik je echt van. En misschien kan dat wel wat minder.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Roken doe ik niet en alcohol neem ik zelden. Omdat uitgaven voor roken en drinken nauwelijks voor mij van toepassing zijn, heb ik er niet over geschreven, maar je hebt gelijk, als je veel rookt en veel alcohol consumeert, dan kun je een flink bedrag besparen als je dat niet meer doet.

   Verwijderen
  2. Beste Zuinigaan, ik gaf die tips over roken en drinken ook niet voor jou maar voor de lezers van je blog. Ik weet dat je niet rookt en drinkt!!

   Verwijderen
  3. Vind het wel een grappige! Ik rook zelf niet (nooit gedaan) en drink nagenoeg niet hooguit 2 of 3 keer per jaar een cider of wijntje.

   Maar ik heb structureel "discussies" met mijn vrienden die 1 van de 2 of beide doen. Want sommige zien vreemd genoeg uitgave aan drank en sigaretten niet eens als uitgaven.. Vreemd, want volgens mij geef je het wel uit namelijk haha

   Verwijderen
 11. Hele leuke en handige tips die ik allemaal na leef.
  Sinds ik gescheiden ben woon ik alleen met 2 katten, ik kom rond van 50 euro in de week, en kijk in de winkels alleen naar het eigen merk, wat lekker en goedkoop is.
  Ene keer geef ik iets meer uit dan de andere keer, maar als ik aan het einde van de week geld over hou? Gaat dat in mijn grote spaarvarken (ooit gekocht op de rommelmarkt voor 50 cent)

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.