vrijdag 23 september 2016

Veel geld uitgeven en investeren (1)

In de komende maanden ga ik heel veel geld uitgeven en daarmee investeren in de toekomst.
In totaal gaat het om + €15.250,- geplande uitgaven, dat is voor mij meer dan een half bruto jaarsalaris (= 13.625,-). Mogelijk komen daar nog onverwachte kosten bij voor uitgaven die niet gepland zijn, maar toch noodzakelijk.
Het leek me leuk er een serie van te maken, vandaag schrijf ik over investering nummer één:

De renovatie van mijn voortuin.
Toen ik mijn huis kocht, was de tamelijk ruime voortuin een rommeltje. Stoeptegels, grote grindtegels, klinkers,  keistenen en een stuk hout als een soort vlonder-terras waren er min of meer ordeloos in gelegd. Er was vlak bij de voordeur een raar opstaand randje waar je over kon struikelen als je even niet uitkeek. De opstap naar de voordeur was een vreselijk lelijk betonnen gevaarte. De ondergrond voor de bestrating bestond niet uit zand, maar uit zwarte aarde. Er zaten enorme kieren tussen de stenen en daar tussendoor groeide voortdurend onkruid.
De tuin was niet vlak, de bestrating lag er schots en scheef in. Kortom, de tuin was al jaren een doorn in het oog en deze tuin droeg niet bij aan de waarde van het huis.
Nu ik mijn hypotheek vrijwel afgelost heb, werd het tijd voor een investering.
Het is aangepakt door een vakman.
Alle troep is weggehaald:
- het zootje ongeregeld dat nauwelijks de naam bestrating mocht dragen,
- de aarde die er onder lag en zorgde voor constant opschietend onkruid
- en verder de lelijke betonnen bakken.

Er ligt nu een flinke laag zand in de voortuin en daarop strakke, mooi vlakke tegels. Alles loopt geleidelijk af naar de straat, zodat er als het regent geen waterplassen ontstaan. Er zijn 2 plantenvakken aangelegd met onderhoudsarme beplanting, zodat mijn tuin zonder al te veel problemen netjes kan worden gehouden.

Het ziet er prachtig uit!
Ik kan weer jaren vooruit.
En dan vraag je: wat kost dat?
Nou, een flink bedrag, namelijk ongeveer €2500,-  De definitieve rekening moet nog komen. Het is zeker niet gratis, maar het ziet een stuk beter uit en ik zal er ongetwijfeld lang plezier van hebben.
Verder draagt het bij aan de waarde van de woning.

21 opmerkingen:

 1. Het draagt zeker bij aan de waarde van je woning maar ook aan het woonplezier. Iedere keer een netjes verzorgde voortuin zien als je thuiskomt na je werk, geeft een heel ander gevoel dan de tuin zoals die er eerder uitzag.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn zeg! En inderdaad; zeker als het je voortuin is, kijk je er gewoon elke keer weer tegenaan. Dan is het toch genieten als je geen klus ziet liggen, maar gewoon iets dat mooi en af is! Nu ben ik natuurlijk wel benieuwd naar die overige investeringen, maar als ik dat goed lees, komen die nog ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ook wij hebben een aantal jaren terug veel geld aan onze (boerderij)-tuin besteed en het is prachtig geworden: vinden wij! Niet met het oog op eventuele meerwaarde (smaken verschillen, hoewel een 'nette' tuin beter oogt dan een rommeltje) maar om er zelf nig meer plezier van te hebben.! ..en dat is niet in geld uit te drukken en hoeft van mij ook niet!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Om even een fabel uit te wereld te helpen, een nieuwe tuin heeft geen enkele invloed op de waarde van je woning (deze wordt alleen bepaald op basis van de oppervlaktes van woning en tuin, ligging en mogelijk overall staat van onderhoud), het enige dat het mogelijk wel helpt is de verkoopbaarheid.
  Daarintegen is het prezier van het hebben van een mooie tuin waarschijnlijk nog het meest waard, en de rust die je er zelf mee afkoopt. Veel plezier ermee!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Cool. Ik denk dat het wél bijdraagt aan de waarde van je woning, aangezien de mensen die het kopen waarschijnlijk wel beïnvloed worden door hoe het hele huis erbij ligt, inclusief de tuin.

  En ik vind het ook fijn dat je tuin nu minder struikelgevaarlijk is. Mijn schoonmoeder is drie jaar geleden gestruikeld in het donker over een stapel stenen die tijdelijk in haar achtertuin lagen, brak haar schouder ... Het gaat goed met haar, maar het is nooit meer helemaal goed gekomen met die schouder.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Helemaal gelijk. Dat is toch het visitekaartje van je woonhuis. Bij ons gaat komende zomer de achtertuin op de schop.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het klinkt als een hele positieve verandering die ook echt wel nodig was. Het resultaat klinkt prachtig. En uiteindelijk verdien je het inderdaad weer terug doordat het de waarde van je huis vermeerdert : )

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heerlijk hè, om thuis te komen en dan zo'n leuke tuin in te lopen! Goede keuze, daar ga je plezier van hebben.
  Of t al dan niet bijdraagt aan de waarde van je woning vind ik irrelevant. Woongenot is belangrijker en dat ga je zeker ervaren!

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat lijkt me dat heerlijk thuis komen elke keer.
  Dat is genieten toch!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Klinkt als een goede investering. Op een gegeven moment breng je het gewoon niet meer op om wekelijks op de knietjes het onkruid weg te trekken tussen de tegels. Veel plezier van je tuin! Hoop dat het groen fraai gaat groeien en bloeien

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Woongenot is slecht in geld uit te drukken maar een mooie 'strakke' tuin is welzeker een plezier om naar te kijken (en te zitten ;) )
  Geniet er van

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik weet niet of het een investering is, omdat ik niet verwacht dat het z'n geld later nog weer opbrengt, maar het is vast en zeker jouw woongenot wel waard! Dat verhoogt vast en zeker je woonplezier. Ben benieuwd naar je andere investeringen.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Reacties
  1. Die foto die komt wel! De voortuin is nu nog wat kaal, ik wil de tuin nog wat meer aankleden met o.a. een plantenbak die tijdelijk in de achtertuin staat en verder wil ik tussen de nieuwe beplanting nog wat bodembedekkers zetten. Dan maak ik wat foto's.

   Verwijderen
 14. Ik ben nu heel benieuwd naar je andere investeringen. Beneden slapen later?

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Bij ons staat de buitenpartij volgend jaar ook op de to do lijst ;-) we hebben nog eventjes tijd om de spaarrekening te spekken.
  Dat je er uberhoubt zo lang tegen aan ben blijven kijken haha hier valt het wel mee als ik zo bij jou lees maar erger me er nu al aan ;-) en we wonen hier pas 3 jaar.
  We hebben heel veel gras in de tuin, de honden spitten dat nu steeds tot de chinezen om.. dat moet er dus helemaal uit en er moeten tegels en een terras komen.
  Maar goed dat is weer op de planning voor volgend jaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Een voor - en na-foto?
  Veel plezier van je nieuwe voortuin!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Een voor-foto is niet meer mogelijk. Ik heb de oude situatie niet op de foto gezet. Te lelijk om een foto van te maken.
   Maar de na-foto komt er zeker!

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.