Zoals ik gisteren al schreef, geef ik in de komende maanden meer dan een half bruto jaarsalaris uit aan andere dingen dan aan de normale uitgaven, zoals vaste lasten, voeding en uitgaven non-food.
Dat is naar mijn gevoel heel veel! Houd ik dan nog wat over? Ja, dat wel, want mijn buffer is ongeveer zo groot als mijn bruto jaarsalaris.
Die buffer was iets waar ik heel blij mee was en waar ik een stuk bestaanszekerheid aan ontleende. Er kon mij niets overkomen, want ik had genoeg geld achter de hand om op terug te vallen. En nu neem ik daar dus voor een groot deel afscheid van. Ik weet niet hoe dat bij anderen is, maar bij mij gaat dat niet zonder slag of stoot. Ik lig er wakker van. Gelukkig niet iedere nacht, maar toch, ik denk: moet ik dat nu wel doen, is het wel slim om zo veel geld uit te geven dat meer dan je halve buffer verdwijnt?
Ik vind het eigenlijk wel een beetje eng, dat geld uitgeven!
Mijn gezonde verstand zegt: wat minder dan een half bruto jaarsalaris moet ook volstaan als buffer, het is niet nodig om je zorgen te maken en bang te zijn dat je in de financiële problemen komt.
Volgens de bufferberekenaar van het NIBUD is het bedrag dat ik overhoud voldoende.
Hoe groot is jouw/jullie buffer?
En heb jij het gevoel dat die buffer voldoende is voor tegenslagen?
Aanvulling: mijn gezonde verstand was wel even vergeten dat ik 10.000 euro weggesluisd heb in een spaardeposito dat pas in juli 2018 vrijkomt, dus zo veel buffer is er in feite niet.
En als ik dan opnieuw mijn gegevens invoer op de site van het Nibud, dan geeft de bufferberekenaar aan dat mijn buffer ruim 6000 euro te laag is voor mijn situatie.
Over besparen en bezuinigen en over met pensioen zijn. En ook over leven in de huidige tijd!
zaterdag 24 september 2016
Veel geld uitgeven en investeren (2)
Labels:
Geld
AUTEUR: Aaf, alias Zuinigaan.
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Ooit opgeleid als bibliothecaris (1974) en maatschappelijk werker (1984). Van 1999 – 2019 werkzaam in het HBO en sindsdien met pensioen. Vanaf de aankoop van mijn huis in 2007 blogger met als centraal thema zuinig leven en besparen. Sinds 2016 oma van inmiddels 4 leuke kleinkinderen.
zuinigaan@gmail.com
Abonneren op:
Reacties posten (Atom)
Herkenbaar. Bij mij staat de knop op buffer aanvullen en verhogen.
BeantwoordenVerwijderenToch blijf ik geld uitgeven aan dingen die ik nodig vind, maandag een gemakkelijke kap op de boot. Ik hoop dat het goed gaat.
Vervolgens maak ik plannen voor nog meer groot onderhoud.
Ik heb een buffer voor een half jaar. Voelt prima, maar ik heb dan ook nog extra reserve in beleggingen mocht het echt nodig zijn
BeantwoordenVerwijderenWij hebben een bufferje van 2 maanden salaris.en een potje voor onderhoud van het huis.
BeantwoordenVerwijderenWe hebben ook meer dan de helft van onze buffer moeten gebruiken en dat voelt niet lekker. Maar gemakshalve ook vergeten dat er nog een bedrag opzij staat voor de oude dag, die in zeer hoge nood ook nu kan worden aangesproken. We vullen de buffer nu weer aan met maandelijks sparen.
BeantwoordenVerwijderenSoms heb je nu eenmaal een situatie dat je geld moet uitgeven, om later geld te besparen.
Ik trek me niet veel aan van het nibud. Ik vind de bedragen die zij hanteren niet altijd even realistisch. Wij hebben een buffer die steeds heen en weer jojoot omdat hij steeds wordt aangesproken en weer aangevuld (voor inboedel vervangen, ziektekosten, auto-onderhoud e.d.). Maar we hebben ook een flinke spaarrekening (ongeveer 2 netto jaarsalarissen) bedoeld is om straks maandelijks het pensioen te kunnen aanvullen. Wij hebben ook een aow-gat van zo'n 16 maanden wat moet worden gedicht (man is 16 maanden ouder dus krijgt eerder aow dan ik). We huren dus onze vaste lasten verlagen met aflossen kan niet. Sparen dus maar.
BeantwoordenVerwijderenIk vind die bufferberekenaar echt.... apart.
BeantwoordenVerwijderenMensen zouden zichzelf de volgende vragen moeten stellen:
- hoe groot is de kans dat mijn inkomen wegvalt naar nul? (Voor mensen in loondienst: nihil)
- hoe groot is de kans dat mijn inkomen 10-20-30% daalt en kan ik dan nog rondkomen als ik afzie van overbodige dingen als vakantie, een auto, nieuwe truitjes en drankjes op het terras (voor heel veel mensen is dit haalbaar).
- welke eventueel kapotte zaken MOET ik PERSÉ vervangen? En moet dat dan voor de huidige waarde?
Pas als je die vragen beantwoord hebt kun je een idee krijgen van hoe hoog je buffer moet zijn.
Voor ons, financieel alerten, zijn deze vragen heel makkelijk te beantwoorden en dan voegt die bufferberekenaar niets toe.
Voor mensen die niet weten hoe joog hun loon eigenlijk is, of die geen idee hebben hoeveel geld er maandelijks of jaarlijks gaat naar vaste lasten, boodschappen, etcetera, is de berekenaar misschien wel handig. Deze mensen zullen ook eerder geneogd zijn om een auto t.w.v. 20.000 euro te vervangen door een auto van vergelijkbare waarde. Jij en ik niet.
Dus meid.... slaap lekker!
Mee eens!
VerwijderenIk voel een nieuwe ketel aankomen :) Buffer hier is 15k naar dat lijkt veel maar over 1,5 moet mijn oude auto vervangen dus er moet nog aardig wat bij.
BeantwoordenVerwijderenIk heb geen potjes of reserves voor allerlei dingen apart. Ik heb een buffer waar ik iets soberder dan nu (geen reiskosten woon/werk, geen vakanties buitenland, iets minder uit en uit eten) z'n 4 jaar van zou kunnen leven. Nog soberder (geen enkele vakantie, auto weg. Sporten op zeggen of goedkoper) misschien wel 5 jaar. Maar werk in loondienst dus zou niet snel echt zonder inkomen zitten. Heb drie slaapkamers over dus bij nood aan de man zou ik ook verhuur of derdelijke onderzoeken. Ik ga tuin voor en achter laten aan leggen. Verder verwacht ik geen grote uitgaven. Ketel, wasmachine en auto zijn redelijk nieuw. Vorig jaar nieuwe voorgevel achtergevel ramen deuren ed genomen dus daaraan nu lang geen kosten. Toen ook in huis alles geschilderd en boven laminaat gelegd. Alleen de tv is inmiddels 10 jaar oud maar die is voor een paar honderd te vervangen. Mascha.
BeantwoordenVerwijderenWij hebben de laatste tijd veel geld uitgegeven, dus de buffer moest er even aan geloven. Toch zijn het dingen die nodig zijn... Nieuwe bedden (de oude waren al heel oud) en een nieuwe eettafel en stoelen, die hadden we eigenlijk volgend jaar gepland, maar we zagen een hele mooie... Tja, dan maar even een lagere buffer... Die vullen we wel weer aan. Ik vind het spannend, maar lig er gelukkig niet wakker van!
BeantwoordenVerwijderenKun je dat deposito openbreken, als het echt nodig is? Desnoods met het betalen van een boete? (De boete is vaak ongeveer 5% van het totale bedrag). Zo ja, dan zou ik het bedrag toch wel meerekenen in je buffer. Als je 'm echt een keer moet aanspreken en dus de deposito moet openbreken, dan voelt dat vast niet fijn, maar het kán wel.
BeantwoordenVerwijderenIk snap je aarzeling ook wel. Wij zitten eigenlijk nu al twee tot drie jaar met een keuken die steeds verder uit elkaar valt, want ja, het is natuurlijk een heel gedoe om 'm te vervangen én het kost veel geld... Waarschijnlijk gaan we 'm pas vervangen als het echt nijpend wordt.
Mijn dochter en schoonzoon willen ook vast wel inspringen, mocht de nood aan de man komen en ik onverwacht meer geld nodig heb dan in mijn buffer zit.
VerwijderenWij zijn de buffer aan het spekken. Hij is nu minimaal voor ons. Dit is een bewuste keus om tijdelijk extra veel te kunnen aflossen. Komend jaar proberen we en een bedrag af te lossen, en de buffer nog meer te verhogen met oog op de keukenverbouwing tzt.
BeantwoordenVerwijderenIk heb een buffer waarmee ik mijn vaste lasten voor een periode van een half jaar kan bekostigen. Vind ik genoeg. Ik had een heel mooi spaarbedrag bijmekaar gespaard en nu mag ik dan eindelijk mijn verrereismetkids gaan boeken! En daar heb ik jaaaaren voor gespaard, naast mijn vaste buffer die ook telkens werd aangevuld. Vind het wel jammer dat mn buffer straks weer een eindje is gezakt, maar we krijgen er ook hele mooie herinneringen voor terug....
BeantwoordenVerwijderenGr. Boukje
Mijn buffer is rond de € 7500. En ik heb niet het gevoel dat het te weinig is. Ik kan in noodgevallen hier ruim 6 maanden van leven, wat ruim voldoende is. Daarnaast kan ik nog enkele bezittingen verkopen in noodgevallen waardoor er nog meer liquiditeit vrij komt.
BeantwoordenVerwijderen