zondag 9 oktober 2016

Overstappen naar een andere zorgverzekering?

Naar aanleiding van mijn bericht over mijn collega, waarvan de zorgverzekering geen contract heeft met het ziekenhuis waar ze geopereerd zou worden, heb ik mij vast voorgenomen om weer goed te kijken waar ik in 2017 voor kies.
Vorig jaar ben ik voor het allereerst overgestapt. Jarenlang ben ik bij dezelfde zorgverzekeraar gebleven omdat ik niet goed over durfde te stappen.
Mijn ervaring is dat je bij het overstappen naar een andere energieleverancier zeker weet dat er nog steeds stroom en gas geleverd wordt, maar hoe zit dat bij een andere zorgverzekering? Moet je dan overal gaan melden dat er iets gewijzigd is? Dat bleek niet te hoeven, waarschijnlijk omdat de zorgverzekering gekoppeld is aan mijn burgerservicenummer, oftewel het nummer waaronder ik bij overheid bekend sta.  Je bent tenslotte een nummer tegenwoordig, zo is het nu eenmaal.
De overstap is mij zeker niet tegen gevallen, dus dat maakt mij "rijp" voor weer een volgende overstap.

De hoofdreden waarom ik overstapte is echter nog steeds dezelfde, ik wilde bij een kleine zorgverzekering en niet bij één van de zorggiganten die onder diverse namen opereren, maar in feite dezelfde zijn en naar mijn smaak wel wat erg veel macht hebben.
Dit zijn de grote zorgverzekeringen: 
Achmea met de volgende "labels": Zilveren Kruis, FBTO, De Friesland, Avero, ZieZo, ProLife, Kiemer, OZF, Interpolis, Ik!, YouCare
VGZ heeft: VGZ, IZA Cura, IZZ, Univé, Bewuzt, Besured, De Goudse, Promovendum, National Academic, ZEKUR, UMC
CZ heeft CZ, CZ Direct, Delta Lloyd, OHRA
en Menzis heeft als ondermerk: Menzis, Anderzorg, Azivo, HEMA, PMA
en dan heb je de groten wel gehad, want dan heb je 88,6 % van de markt. Daarnaast zijn er nog 5 kleintjes, waarvan DSW met 3,5 % de grootste is.

Ik heb geen aandelen hoor en dit is ook geen advertorial, maar tot nog toe bevalt DSW goed. Ik ga in december weer goed om mij heen kijken of ik ook nog andere mogelijkheden vind.
Hoewel ik dat vergelijken best moeilijk vind. Het is een beetje appels met peren vergelijken, want iedere verzekering is weer net even anders en sommige kleine verzekeringen worden helemaal niet meegenomen op de vergelijkingssites.
Waarom? Omdat ze niet genoeg betalen?

10 opmerkingen:

 1. Ik check voor ik een verzekering afsluit altijd de lijst met zorgverleners en ziekenhuizen waar ik terecht kan bij de verzekeraar. Zo kom je niet voor verrassingen te staan.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Zelf check ik ook altijd de zorgverleners en ziekenhuizen, zodat ik niet, ondanks een toch al hoge premie, straks een hoge schuld heb omdat ik geen recht op een bepaalde vergoeding heb. Dit is ook de reden dat ik niet goed durf over te stappen.

  Ik ga er eens rustig voor zitten en de verschillende zorgverzekeraars vergelijken.

  Dit jaar wil ik in ieder geval wel weer een aanvullende verzekering afsluiten, vooral voor tandheelkunde.

  Jaren geleden was ik ook verzekerd bij een kleinere regionale zorgverzekeraar.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zit al jaren met volle tevredenheid bij anderzorg. Werken snel, vrije keuze en een van de goedkoopste aanbieders. Ik vergelijk ieder jaar wel, maar blijf dus al jaren bij dezelfde aanbieder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik zit zelf bij een andere verzekeraar dan waarbij ik werk. Puur praktisch, de aanvullende verzekering waar ik zelf bij zit biedt meer dan anderen. Het loont in ieder geval wel om over te stappen! Binnenkort komen de nieuwe polissen, dus dan is het ook bij ons weer gekkenhuis ;)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Omdat ik niet alleen prijsbewust ben maar ook solidariteit hoog in het vaandel heb ben ik verzekerd bij DSW.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Na 3 jaar vergelijken ben ik toch elk jaar bij dezelfde gebleven. De pedicure wordt goed vergoed, alternatieve consulten spring ik ook goed mee uit en ik heb een collectieve korting.
  Al met al nog geen betere voor mij gevonden. Afwachten of het dit jaar nog zo is.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik vergelijk ook jaarlijks maar altijd met behulp van de websites van de verzekeraars omdat ik dat het meest betrouwbaar vind.
  Dit jaar heb ik voor het eerst man en mijzelf ergens anders verzekerd. Eerder koos ik voor het gemak 1 verzekeraar. Maar op deze manier maakte ik nog een flinke besparing!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. IAK is volgens mij ook van VGZ.
  het, voor mij, dichtstbijzijnde ziekenhuis laat nieuwe patiënten 6 weken langer wachten als ze klant van Achmea zijn. (geldt niet voor spoed). Dit omdat ze dit jaar al meer Achemaklanten hebben geholpen dan de afspraak was. Dus als ik nu verwezen wordt naar een specialist heb ik de gewone wachttijd plus 6 weken. Hij is fijn, dus niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wij gaan misschien weer overstappen dit jaar. We zitten bij Anderzorg nu. Op zich bevalt het prima, maar het gebrek aan solidariteit stoort me wel. Mooi lijstje dit, dat helpt!

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.