woensdag 26 oktober 2016

Gisteren gratis griepprik

Gisteren heb ik mijn 24e gratis griepprik gehaald. Ik kwam in eerste instantie in aanmerking vanwege mijn astma en mijn diabetes. Tegenwoordig mag ik hem ook omdat ik 60+ ben. Drie indicaties voor de prik. Ik heb me in 1993 laten overtuigen dat het voor mij een goed idee was, omdat ik mogelijk gevoeliger zou zijn voor complicaties van de griep.
Dus vanaf dat moment vaste prik: de griepvaccinatie in oktober of november.

De eerste keer had ik een erg pijnlijke arm, die ruim een week pijn deed bij bewegen en waar ik in bed niet op kon liggen. Vervelend, want ik ben een zijslaper en als één zijde pijnlijk is, dan blijft er niet veel meer over, namelijk alleen de andere zij.
Sinds die tijd laat ik de prik voor de zekerheid altijd links zetten, zodat ik als rechtshandige minder hinder ondervind en verder masseer ik de entvloeistof goed in, zodat de vloeistof beter verdeeld is. Ook beweeg ik direct na de prik mijn arm en span en ontspan de spieren. Het gaat nu altijd prima, helemaal geen pijn meer.

Is de griepprik gratis? Ja, wel als je tot één van de risicogroepen behoort.
Wat zou er gebeuren als ik niet meer een prik haal? Misschien wel helemaal niets. Zonder prik loop je niet automatisch griep op. Ook bij een epidemie zijn er niet eens zo heel veel mensen ziek.  Om van een griepepidemie te kunnen spreken in een periode moeten er twee opeenvolgende weken meer dan 51 patiënten zijn per 100.000 inwoners die griep hebben.
Het is een kwestie van besmetting en soms heb je pech.
Overigens zijn er veel mensen die een verkoudheidsvirus ook een griepje noemen, maar een echte griep is heel iets anders, daar ben je goed ziek van! De symptomen zijn een stuk heftiger.

Heb jij wel eens echt griep, dus infuenza, gehad?

12 opmerkingen:

 1. Ik heb nu circa zes jaar geleden een keer echte griep gehad. De variant die je achterlaat op de bank met maar 1 gedachte: zal ik nu gaan plassen? Ik moet heel nodig. Maar ja, dan moet ik dus zeven meter lopen en rechtop zitten, dat is echt heel vervelend. Misschien wacht ik nog maar even.

  Sindsdien haal ik altijd de griepprik die ze op mijn werk uitdelen. Ik ben nog wel eens verkouden geweest, en heb zeker ook nog wel eens op de bank gelegen, maar nooit meer in die toestand.

  En dan had ik ook alleen nog maar griep, en geen daar soms bij komende longontsteking of blaasontsteking et cetera.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vorig jaar had ik echt griep. Ik liep er ook te lang mee door ivm nieuwe baan, maar ineens hield het op. Zelden meegemaakt dat ik zo ziek was en echt niet meer op of neer kon. Uiteindelijk duurde het vier weken voor ik weer helemaal de oude was. Sinds die tijd gelukkig nergens last van.

  De laatste keer daarvoor kan ik me niet precies herinneren. Maar wel vele jaren daarvoor.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik behoor tot de gelukkigen die het nog nooit hebben gehad, en behoor ook niet tot een risicogroep. Maar als ik dat wel zou horen, zou ik hem inderdaad beslist halen. Scheelt toch een hoop ellende he.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Toen ik nog jaarlijks de prik kreeg, was ik naast een paar dagen ziek van de prik zelf, vrijwel altijd slachtoffer van de andere virusen.
  Sinds vele jaren gestopt, en kijk, zelden nog ziek.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb afgelopen winter de griep gehad en ben 6 weken volledig uitgeschakeld geweest. Bij mij was het op de longen geslagen en had er flinke astmatische klachten aan over gehouden. Op een gegeven moment lag ik op de eerste hulp om te kijken of ik geen klaplong had. Nu gaat het weer aardig gelukkig. Ook een verkoudheid kom ik aardig door maar blijf meer hoesten en heb voor nood een pufje.
  Maar ik verwacht ook wel een oproep voor de prik. De longarts heeft het me wel geadviseerd. Als ik weer zo'n griep zou krijgen zou dat voor mij echt een aanslag betekend en waarschijnlijk (weer) achteruitgang.
  Ik ga toch voor de zekerheid maar eens bellen of en wanneer ik de oproep kan verwachten.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Voor veel mensen is het fijn dat ze een griepprik kunnen halen. Wij doen er niet aan mee.
  Hubbie had omdat hij hartproblemen heeft gehad ook een griepprik genomen een aantal jaren terug. Gevolg van de griepprik.....4 maanden in de ziektewet door een super longontsteking die niet op antibiotica reageerde. Hij is zo ziek geweest! Nooit meer een griepprik hier!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Voor jou en Vlasje hierboven: misschien eens interessant wat te lezen over correlatie, causaliteit en anekdotisch bewijs. Er gaat een wereld voor je open!

   Verwijderen
 7. De huisarts is dolblij met jou, want die strijkt 10 euro per cliënt op voor een griepprik. Tip: ik zou me er nog eens in verdiepen of het wel zo verstandig is om een griepprik te halen.
  http://mens-en-gezondheid.infonu.nl/diversen/84371-wel-of-niet-een-griepspuit-halen-dit-najaar.html

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik haal hem ook altijd. Zit in de longziekte-risicogroep. Had er vorig jaar ook een blogje aan gewijd en wat een reacties komen daar op voor! Heftig, dat deze discussie nog steeds gevoerd word.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik heb 1 keer een echte griep gehad en kwam na 2 weken in het ziekenhuis terecht met pleuritus die zo zwaar was dat ik maar liefst 3 weken in het ziekenhuis heb gelegen en thuis nog wekenlang hulp heb gehad! Sinds ik een griepprik krijg heb ik nooit meer griep gehad. Tuurlijk zijn er voor-en tegenstanders en volgens de ene arts is het overbodig, zelfs gevaarlijk en de andere arts raadt het dringend aan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Twee keer een echte griep gehad die beide keren op een longontsteking uitdraaide. Mijn longen zijn nu na een zware hartoperatie beschadigd en een griep zou fataal kunnen zijn. Dus voor mij een prik.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. In mijn vorige woonplaats 2x gehad als 60+ er zonder gevolgen. Na verhuizing werd ik niet opgeroepen en vergat ik het eigenlijk. Afgelopen winkel maanden getobd met oog, keel en oor ontsteking waarschijnlijk een virus, was erg verder niet ziek van.. Ik ga komende week eens vragen aan huisarts wat zijn advies is, echt een griep kan ik me niet herinneren dat ik gehad heb.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.