woensdag 5 oktober 2016

Veel geld uitgeven en investeren (5)

Mijn bericht op 23 september:
In de komende maanden ga ik heel veel geld uitgeven en daarmee investeren in de toekomst.
In totaal gaat het om + €15.250,- geplande uitgaven, dat is voor mij meer dan een half bruto jaarsalaris (= 13.625,-). Mogelijk komen daar nog onverwachte kosten bij voor uitgaven die niet gepland zijn, maar toch noodzakelijk.

Vandaag nummer 5.
Er waren mensen die dachten dat ik een nieuwe badkamer zou nemen, maar uitgave nummer 5 is veel meer voor de hand liggend dan een nieuwe badkamer of keuken:

hypotheek aflossen!

Die hypotheek is op dit moment nog €8.400,- in totaal en die ga ik in januari helemaal aflossen. Een deel kan boetevrij en over een klein deel moet ik een boete betalen. Niet boetevrij: 900 euro.
Ik neem aan dat de boete tamelijk gering is en ik wil mijn hypotheek in 2017, tien jaar nadat ik mijn huis kocht, afsluiten en laten schrappen uit het hypotheekregister!

Het definitief finaal aflossen van mijn hypotheek is een fijne mijlpaal! Het betekent dat mijn woonlasten nog weer lager worden.
Wat zijn mijn woonlasten vanaf januari? Gerekend met de bedragen van 2016 zou het ongeveer neerkomen op het onderstaande lijstje:

belasting gemeente49,98
gas + elektra + netwerkkosten50,00
abonnement onderhoud CV ketel10,03
woonhuisverzekering 29,90
water5,25
waterschap +zuiveringsheffing14,14

159,30

Misschien wordt het iets meer, want alle bedragen zijn aan inflatie onderhevig, maar ik denk dat mijn woonlasten hooguit 175 per maand zullen bedragen.

Overzicht geplande grote uitgaven t/m eind januari:
tuin 2.580,00
cv1.600,00
zorg1.515,00
aflossing hypotheek8.400,00
totaal14.095,00

Er blijft nog ongeveer €1250 over aan uitgaven waar ik in volgende berichten over ga schrijven.

38 opmerkingen:

 1. Wat een mijlpaal! Wat een heerlijk gevoel moet dat zijn. En wat een fijne kostenverlaging zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wat een mijlpaal! Wat een heerlijk gevoel moet dat zijn. En wat een fijne kostenverlaging zeg.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Hoera! Goed plan!

  Ik zou het eigenlijk wel heel bizar vinden als ze je vanwege 700 euro nog een boete zouden geven. Op je begin-hypotheekbedrag van 82.000 euro is dat natuurlijk een mini-bedrag. Ik zou persoonlijk contact met ze opnemen en de situatie uitleggen. Hopelijk willen ze voor die laatste 700 euro de boete annuleren of hem aan je terug-vergoeden (als het systeem het niet toestaat om 'm niet te berekenen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik vind het persoonlijk helemaal niet bizar dat er boete gevraagd wordt. De Direktbank heeft de afgelopen jaren goed aan mij verdiend. Ik betaalde 4,55% rente per jaar. Denk je nu echt dat ze mij de boete over de extra aflossing kwijtschelden omdat het voor mij zo leuk is dat ik van hen af ben?
   Ze zijn een leuke inkomstenbron kwijt. Denk je dat ze daar blij van worden?

   Verwijderen
  2. De rentes zijn heel laag, ik snap heel goed dat die bank niet blij is dat jij je hypotheek helemaal aflost.
   De situatie uitleggen lijkt me daarbij niet helpen, want voor hen is er totaal geen reden om de vlag uit te hangen.
   Heleen

   Verwijderen
  3. Maar zouden ze echt voor die 700 euro die je dan teveel betaalt in 2017, je willen beboeten? Ja, ze staan in hun recht, maar dat zou wel heel pietluttig van ze zijn.

   Verwijderen
  4. Het is geen 700, maar 900 wat ik extra af wil lossen. Banken zijn pietluttig, anders kunnen ze niet blijven bestaan. Banken zitten in zwaar weer, dat zie je nu wel weer bij de ING die 7000 mensen ontslaat. Denk je dan dat ze mij de reglementaire boete kwijtschelden?

   Verwijderen
  5. Kan geen kwaad om het vriendelijk te vragen.

   Verwijderen
 4. Wat gebeurt er met de levensverzekering die verpand is aan je hypotheek?

  Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Die levensverzekering ga ik afkopen als de hypotheek afgelost is. Door de financiële crisis waren de rendementen jarenlang dramatisch laag en levert de levensverzekering zeker niet op wat hij had moeten opleveren, maar er zit wel wat geld in.

   Verwijderen
 5. Mooi gedaan. Maar die aflossing is toch eigenlijk iets waar je niet armer van wordt. Verplaatsen van geld op de bank naar geld in stenen.

  Je bent dan hoed voorbereid op je pensioen.

  Klasse.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Mooi plan hoor! Heerlijk als je straks zoveel lagere woonlasten hebt. Wat wil je met het uit te sparen geld gaan doen. Sparen of ga je het breed laten hangen:-) ( misschien went al dat uitgeven wel)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar ben ik ook wel benieuwd naar... Voldoende voer voor een toekomstige blog :-)

   Verwijderen
 7. Mooie plannen! Dat zorgt inderdaad voor nog lagere lasten als je straks met pensioen bent, goed voorbereid. Alleen is het niet een idee om de aflossing te spreiden over 2016 en 2017? Dan betaal je waarschijnlijk geen boete. Scheelt toch weer iets.

  Let op dat het doorhalen van de hypotheek ook nog geld kost,dit moet bij de notaris gebeuren.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Doorhalen kan voor 100 euro. Je hoeft niet naar de notaris toe. Dus je kunt via een vergelijkingssite de goedkoopste nemen

   Verwijderen
  2. @Overgeldzaken: over de verplichte levensverzekering, die bij de levenhypotheek hoort, moet ik per jaar over de inleg van 740 euro bijna 230 euro aan kosten betalen. Ik denk dat ik beter niet nog een heel jaar lang die levensverzekering kan betalen als mij dat in die verzekering maar 510 euro oplevert en ik neem aan dat de boete over de 900 extra aflossing geen 230 euro kost.

   Verwijderen
 8. Geweldig gedaan. Chapeau!
  Wat moet dat een fijn gevoel geven.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Gefeliciteerd!!! Wat een mijlpaal. Echt goed zeg. Ik hoop je te volgen in een jaar of vijf 😊

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wauw, dat zijn mooie vooruitzichten! Al zou ik wel even de hoogte van de boete checken. Zou zonde zijn als de bank daar een absurd bedrag voor vraagt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het mailtje is verzonden, ik wacht het bericht van de bank af.

   Verwijderen
 11. Wow, wat een prachtig moment! Voelde vast ook heel goed om in te typen: dat ga ik in januari helemaal aflossen!
  Gefeliciteerd!

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Wat een droom: in 10 jaar hypotheekvrij. Geweldig hoor!!!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik begrijp eigenlijk niet waarom je boete moet betalen over het laatste nog openstaande hypotheekbedrag van €8400 als je per jaar €12300 (=15% van het oorspronkelijke hypotheekbedrag) mag aflossen?

  Of heb ik ergens iets gemist?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik zal het uitleggen: de hypotheek bestond uit 2 delen, er was een deel aflossingsvrije hypotheek en er was een deel levenhypotheek. De levenhypotheek was €50.000 en de aflossingsvrije €32.000. Van beide delen mocht ik per jaar 15% boetevrij aflossen. Dat is dus €7.500,- voor de levenhypotheek en €4.800,- voor de aflossingsvrije. In totaal inderdaad €12.300,-
   Probleem is dat ik mijn aflossingsvrije deel helemaal afgelost heb en die €8.400,- allemaal in de levenhypotheek zit. En daarvan mag dus €7.500,- per jaar boetevrij afgelost worden.

   Verwijderen
 14. Wow. Super hoor. Ga er lekker van genieten.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Goed gedaan, geniet ervan!

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Wauw!! Wat gaaf zeg, en alle respect voor jou hoe je het gedaan hebt!! Om trots op te zijn. Heerlijk.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Moet je de uitkering uit je levensverzekering niet gebruiken om je hypotheek af te lossen? Is het geen KEW? Dat zou ik navragen. Minder zelf aflossen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De levensverzekering loopt nog tot 2027 en mag volgens de hypotheekadviseur pas afgekocht worden als de hypotheek afgelost is. Dus hoe moet je dan geld uit de levensverzekering gebruiken om je hypotheek af te lossen?
   Het oorspronkelijke plan, bij de aankoop van het huis, was om in 2027 de hypotheek met de levensverzekering af te lossen. Maar ........ door de huizencrisis en de financiële crisis kan het eindbedrag van 50.000,- bij lange na niet gehaald worden. Het pessimistische rendement, wat niet heel onwaarschijnlijk is tegenwoordig, gaat uit van een eindbedrag van €24.330,85 in 2027. Ongeveer de helft dus!
   Soms dan roep ik sh*t, sh*t als ik zie wat het resultaat is van de beleggingen in deze levensverzekering. Van 1 april 2015 - 31 maart 2016 was het resultaat €10,93 en dat is geen kommafout! Ik krijg daarvoor dan wel een aanvullende compensatie van ruim 700 euro, maar het resultaat van de beleggingen is uitermate bedroevend.
   De tegenvallende opbrengst van de levensverzekering was één van de redenen dat ik ben blijven aflossen.

   Verwijderen
  2. Nou bij ons is het precies anders. De uitkering moet gebruikt worden om de hypotheek af te lossen. Ik raad je aan dat op te zoeken in de voorwaarden. Wij hebben een aflosnota aangevraagd met het verzoek om de waarde van de polis te verrekenen. En kregen van de bank een formulier dat ze naar de verzekeraar sturen.
   M

   Verwijderen
 18. Proficiat, aflossingsvrij in zo'n korte tijd!
  Vraagje: wat zijn de voordelen (en nadelen?) van je afschrijving uit het kadaster/hypotheekregister? Ik ben ook bijna hypotheekvrij, maar twijfel nog over uitschrijving/doorhaling... Groetjes, Es

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Wat geweldig! Straks geen hypotheek en wel 2 kleinkinderen! 2017 is het jaar van Zuinigaan 😉😉

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Wat een heerlijk en overweldigend gevoel moet dat geven! Geen hypotheek meer, geen schuld aan de bank. En lagere woonlasten. Ik ben, zoals ik in een reactie hierboven ook al schreef, erg benieuwd naar wat je gaat doen met het geld dat 'overblijft'. Investeren?

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Logisch zou zijn dat ze je een boete geven van 4,55% van 900,- want dat is wat ze dit jaar mis lopen en het volgend jaar had je die 900,- boetevrij kunnen aflossen.
  Ik ben bang dat ze 4,55% van 900,- gaan rekenen x het aantal jaar dat je hypotheek nog zou lopen als je niet had afgelost. Ben heel benieuwd naar de hoogte van het boetebedrag en hun manier van berekenen!

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.