vrijdag 14 oktober 2016

Te zuinig?

Gisteren kocht ik Elstar appels bij de AH. Die moeten bij de kassa gewogen worden. De kassière haalde de appels te snel weer van het weegapparaatje, waardoor de 4 appels op de bon kwamen voor 0,01 kilogram = 1 cent. Ze ontdekte het zelf en wilde de fout herstellen, maar dat ging niet. De werkelijke hoeveelheid was 705 gram en die kwam niet overeen met het de eerste keer gewogen aantal grammen.
Of ik het erg vond om 1 cent extra te betalen omdat het bedrag niet meer verwijderd kon worden?
Ik was akkoord.
De totale boodschappen kwamen daarmee op €18,38, afgerond €18,40. Maar hé, dat was niet de bedoeling! Als ik 1 cent minder moest betalen, dan had ik dus afgerond €18,35 betaald en omdat de kassière een fout maakte, moet ik 5 cent méér betalen.
Naar mijn gevoel de omgekeerde wereld: het bedrijf maakt een fout en ik mag dokken. Weliswaar maar 5 cent, maar naar mijn gevoel toch te veel voor de fout van een ander.
Ik wilde contant betalen, maar ik heb met de pinpas betaald. Zo betaalde ik inderdaad 1 cent meer. Dáár was ik mee akkoord gegaan, niet met 5 cent meer.
Op de fiets naar huis vond ik mezelf wel erg zuinig, maar toch, ik blijf er bij. Bij fouten van het bedrijf is het raar dat ik daar financieel minder van word.
Wat had jij gedaan? 

Overigens vind ik de Elstar appels dit jaar echt verrukkelijk! Verandert mijn smaak, of zijn ze dit jaar gewoon extra lekker door de groeiomstandigheden?

45 opmerkingen:

 1. geniet van de appels , en vergeet die 5 cent :]

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ikzelf ben allergisch voor appels maar schil ze elke dag voor de kinderen en ze zijn dit jaar een heel verschil met voorgaande jaren qua gevoel in mijn handen. Ik mag ze dus niet eten maar bij het schikken voelen ze heerlijk knapperig en sappig.
  En van harte gefeliciteerd met je kleindochter.

  Groetjes Janneke

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik zou precies hetzelfde doen, niet om die 5 cent maar omdat de fout niet bij mij ligt!
  groet, Joanne

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gooi eens een dubbeltje in een wensput, doe een wens en glimlach!

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De appels zijn inderdaad erg lekker dit jaar.
  En inderdaad, gefeliciteerd met je kleindochter!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik had de caissière de fout vergeven en rustig 5 cent meer betaald. Hiet ging hier niet om gigant AH maar om een meisje wat een foutje maakte.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Eén bruin plekje in de appel en je bent naar verhouding ook 5 cent 'kwijt'.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ach ja, ik ben een knieperd, ik zou waarschijnlijk hetzelfde hebben gedaan. Tenslotte moet je wel voor dat geld werken he? En wij met onze drie hulpbehoevende kindjes letten echt extra op elke uitgave, ook al is het maar 5 cent.
  De elstar appeltjes dit jaar zijn idd super lekker. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Goh... Ik denk dat ze echt nog een beginneling was, want alle cassières in mijn AH kunnen een teveel gescand product gewoon verwijderen (bijvoorbeeld als de kassa bij het scannen twee keer afleest). Dat had ze gewoon kunnen doen, vind ik toch: de appels opnieuw wegen en daarna het vorige item op de lijst (de appels van 1 cent) gewoon weghalen. Ach ja.

  En het is in dit geval natuurlijk ook maar 1 cent, hè? Dat scheelt ook wel.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik ben het met je eens. 1 cent maakt niet uit, en hoewel 5 cent niet zo heel veel is, wordt het dan wel irritant als het veroorzaakt wordt door een fout van de kassière.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Wat hebben we het toch goed in Nederland. Je hierover druk maken...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Inderdaad. En per slot van rekening. Zuinigaan heeft die 5 cent al dubbel en dwars terugverdiend door het geld wat ze verdiend met het schrijven van dit vrekkige stukje tekst

   Verwijderen
  2. Nou idd we hebben het hier in Nederland heel erg goed

   Groetjes Sas

   Verwijderen
 12. Weet je het heeft 2 kanten.

  Ik vind ergens wel dat het maar gaat om 5 cent, of liever gezegd om 3 cent als je het eerlijk wil bekijken. Wat is nou 3 of 5 cent, je zal er geen boterham minder om eten.

  Aan de andere kant, stel dit gebeurd 100 keer op 1 dag over heel Nederland verspreid, dan is dat per dag 5 euro dat is per week 35 (uitgaande dat de supermarkt 7 dagen open is) keer 52 weken is 1820,00 keer 10 jaar is 18.200,00 dan is het ineens wel een leuk bedrag.
  Dat is dus de andere kant.

  Wat ik zelf had gedaan? Waarschijnlijk gewoon betalen.

  Groetjes Sas


  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ook dat is weer om te draaien. Als ze het niet had gezien van die appels, was je dan teruggegaan naar de klantenservice om te zeggen dat je de appels niet betaald hebt? Ik denk het niet.
   En zo gebeurd dat over en weer, Niet nodig als iedereen oplet, maarja we blijven allemaal mensen. Ook bij de AH.
   En dan heeft AH ook weer te maken met mensen die de appels (of andere producten) ergens laten verdwijnen zonder dat ze uberhaupt door de handen van de kassiere gaan. Dus bovenstaande is een leuke berekening, maar errrrrrug eenzijdig!

   Verwijderen
 13. Helemaal mee eens, wie het kleine niet eert...

  En wat betreft die reacties hier boven... Moet dat nou? Kun je niet gewoon wegklikken, in plaats van anoniem zeuren over wat iemand verdient met het schrijven van stukjes?
  Ja, we hebben het in Nederland heel goed. En dankzij deze mooie blog is Nederland toch net weer een stukje mooier.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Bijna iedereen die reageert en of een blog schrijft dot dit anoniem (en groot gelijk hebben deze mensen, je gaat toch niet je hele hebben en houden zomaar voor iedereen leesbaas op internet zetten). Jij toevallig dan niet zag ik net op je blog, maar het gros is anoniem.

   Ik heb er overigens geen moeite mee als iemand een leuk zakcentje verdient met zijn/haar blog. Waar ik wel moeite mee heb is dat sommige bloggers (zo lijkt het iig) zijn die alleen nog maar reclame stukjes schrijven zonder dit van te voren te vermelden dat het om reclame gaat.
   Gelukkig doet zuinigaan dat niet, die schrijft gewoon open en eerlijke stukjes met wat haar bezig houd en of met wat ze meemaakt.

   Groetjes Sas

   Verwijderen
 14. Ik zou het ook doen hoor, sterker nog, ik doe het iedere dag! Als ik bijvoorbeeld €3,77 moet betalen, dan betaal ik contant en betaal ik dus €3,75. Als ik €3,78 moet betalen, dan pin ik.
  Zo bespaar ik wel 365 centen per jaar, echt waar! Iedere stuiver is er één!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Groot gelijk hoor want elke cent is er weer 1 en het is ook niet eerlijk dat jij op moet draaien voor de fout van een ander !!

  Gefeliciteerd met je kleindochter.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Ik begrijp je gedachtengang wel. Aan de andere kant wil ik je aanraden te proberen je mindset te veranderen. Ik heb een aantal bejaarde familieleden, bij leven en welzijn zeer zuinig en bewust van iedere cent. Nu met ouderdmskwaaltjes en beginnende dementie is dit niet meer vol te houden en het gevoel van genept, benadeeld en bestolen te zijn vult hun leven. Ze missen het overzicht en de zuinigheid is hun houvast. Hulp en mantelzorg stoten ze af.
  Laat die ene stuiver bewust geen rol spelen in je leven, geniet van de rijkdom om je heen.
  Oefen in het bewust niet natellen van boodschappen en kassabonnetjes. Geef de inhoud van je beurs aan de orgelman....net zolang tot dit ingeslepen is. Mocht je hoogbejaard worden, dan is je leven zeer waarschijnlijk een stuk prettiger.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Denk nou niet dat ik er heel lang mee bezig ben. Ik heb wel wat beters te doen dan lang piekeren over 1 stuivertje!
   Soms voel mij genept en bestolen, maar dat duurt maar heel kort. Dan ga ik gewoon vrolijk verder.

   Verwijderen
 17. Hoi Zuinigaan,

  Ik wilde je iets vragen.
  Je verdient bij met de website euroclix. Heb je ook ervaring met de site enquetevergelijk?

  Groetjes Anne

  BeantwoordenVerwijderen
 18. en waar komen weer de meeste opmerkingen ... bij dit soort blogs .
  het lijkt soms een beetje op aandacht trekken , eerlijk gezegd.....

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Raar dat ze het niet gewoon terug kon scannen, maar geef je gelijk, dan had ze die 5 cent gewoon van de opnieuw gewogen appels moeten afhalen of dat nou 5 cent is of 25 cent dat maakt niet uit, als jij 5 cent te kort bij je hebt op een boodschap krijg je het heus niet mee.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. ...ik doe al bijna 50 jaar de boodschappen voor het gezin en in al de jaren is mij wel 'ns gevraagd : mag het een beetje meer zijn; als u 2 meloenen meeneemt krijgt u de tweede voor de halve prijs; wilt u een plat stuk of een punt..... maar nog nooit: wilt u 1 cent meer betalen 😂😂😂😂

  BeantwoordenVerwijderen
 21. Jezus Christus ! 1 cent of 5 cent, maakt dat nu echt iets uit in je leven ? Hoe pietluttig kan je zijn ?? Haha

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Guilia, waarom haal je de Heere Jezus erbij? Verder heb je gelijk.

   Verwijderen
  2. Hee voelde het goed om dat meisje zo te treiteren?
   Je bent een zielige oude bes!
   Ik kan me heel goed voorstellen, dat de jonkies van nu de pest hebben aan de hufterige knarren van nu.
   Wat ben jij een NAAR mens!
   Debbie

   Ooo, wat zal je trouwens een ontzettend leuke en gezellige oma worden. Maar niet heus. Ik heb nu al medelijden net dat kleinkind.

   Verwijderen
  3. @anoniem van 21:55 uur.
   Hoe kom je er bij dat ik het kassameisje getreiterd heb? Ik kan altijd kiezen tussen contant betalen met pin betalen. Ik was van plan contant te betalen, maar ik betaalde met pin. Denk je heus dat het meisje zich getreiterd voelde omdat ik contactloos betaalde?
   Ze wist niet eens dat ik met een briefje van 20 wilde betalen. Zij vroeg mij of ik akkoord was om door een fout van haar 1 cent meer af te rekenen en dat hebt ik gedaan, zonder verder morren, klagen of zeuren.

   Haha, ik ben wel een nare, akelige, hufterige treiterknar om contactloos te betalen en vervolgens mijn boodschappen mee te nemen.

   Heb je zelf een vervelende oma of zo?

   Verwijderen
  4. Nou nou Debbie, ik lees bij jou ouderenhaat! Een zielige oude bes, hufterige knar en een naar mens.
   Durf je wel?
   Je scheld Zuinigaan uit, terwijl ze gewoon betaalt heeft en verder niet hufterig deed.

   Ik weet niet waar jij treiterende hufterige ouderen tegenkomt, maar ik kom ze niet tegen. Soms een beetje traag, maar altijd vriendelijk en beleeft.
   Charina

   Verwijderen
  5. Nounou Debbie, even wat beter lezen er is niemand getreiterd. En er is niet naar en hufterig gedaan, behalve door jouzelf. Je reactie is echt over the top, relaxxxx

   Verwijderen
  6. Bij elke zure reactie dacht ik: waarom toch zo reageren.
   Nu ik die reactie van ene Debbie lees denk ik, de ChristenUnie heeft gelijk, hoog tijd voor een sociale dienstplicht voor jongeren. Een stukje extra opvoeding kan nooit kwaad, dat blijkt maar weer.

   Verwijderen
  7. Wat heeft sociale dienstplicht hier nou weer mee te maken?

   Groetjes Sas

   Verwijderen
 22. Door dit artikel kreeg ik een glimlach op mijn gezicht: typisch iets voor Nederlanders om daar aandacht aan te besteden 😀 😀 ik denk dat ik geen nee zou durven zeggen.

  Groetjes
  Hanneke

  BeantwoordenVerwijderen
 23. Ik vind het wel gek hoe sommige mensen reageren op zo'n bericht. Ik ken Zuinigaan heel goed, ze is namelijk mijn moeder. En hoewel ik me ervan bewust ben dat mensen zoals Debbie eigenlijk geen aandacht moeten krijgen omdat ze te kortzichtig en veroordelend en gemeen zijn om die te verdienen, doet het me wel pijn om te zien wat er gezegd wordt.

  'Geniet van de appels en vergeet die 5 cent' is precies wat mijn moeder doet. Ze heeft alleen bewust met geld omgaan als hobby (daarom kan ze ook deze blog schrijven die mensen als Debbie blijkbaar leuk vinden, want wat doen ze hier anders?) en dus denkt ze over zulke dingen na. Het principe 'de klant betaalt voor de fout van het bedrijf' klopt gewoon niet, of het nou om 100 euro gaat of om 1 cent. Ze heeft gewoon die extra cent betaald en is daarmee het kassameisje 100% tegemoet gekomen. Ik weet zeker dat ze zich verder niet druk maakt om het incident, ze probeert alleen elke dag een onderwerp te vinden om over te schijven en waarom dan niet deze principekwestie?

  De overeenkomst met de bejaarde familieleden die zich vastbijten in zuinigheid en zich steeds maar genept, benadeeld en bestolen voelen, zie ik ook helemaal niet. Ik zie een vrouw die enorm kan genieten van bijvoorbeeld nieuwe kleren, kaarsjes of andere leuke dingen voor zichzelf en ook vooral van het trakteren van haar kinderen. Op gedeeltes van zwemabonnementen, taxiritjes, zwangerschapskleren, kleine leuke dingetjes die ze tegenkomt, noem maar op. Ze is een ontzettend empathisch, vriendelijk, onzelfzuchtig, behulpzaam en vrijgevig mens en kan enorm genieten van de kleine pleziertjes in het leven (zoals dat de appels bijzonder lekker zijn dit jaar).

  Ik weet zeker dat mijn kleine Zuinigaan (vernoemd naar haar oma) een van de liefste oma's heeft die je je maar kunt wensen. Ik ben Zuinigaan ontzettend dankbaar voor de liefde, het begrip, de steun en de aandacht die ze mij al mijn hele leven heeft gegeven. Als het mij lukt om als moeder ook maar in de buurt te komen van wat ze voor mij betekent, kan ik heel trots zijn op mezelf.

  Het zullen de emoties van de kraamtijd zijn, maar ik moest dit echt even kwijt. Mama, ik hou van je. Je bent de beste.

  Oudste dochter

  P.S.: Om terug te komen op de vraag van Zuinigaan; ik zou zelf gewoon die 5 cent hebben betaald als ik van plan was geweest om contant te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lieverd, hierbij heel veel kusjes voor jou;-)
   Je mama.

   Verwijderen
  2. Hoe lief is dit....echte liefde!!

   Gr. Boukje

   Verwijderen
  3. Goed zo dochter zuinigaan! Je mag opkomen voor je lieve moeder! IK vrees dat de persoon met de nare berichten zelf niet erg gelukkig is. DAT is sneu voor die persoon ! met een glimlach en lieve woorden krijg je zoveel positiefs terug!! Voor jullie mijn gelukwensen met de baby. Die treft het maar met zo.n lieve oma!!
   Gr. Annelies

   Verwijderen
 24. Het valt me op dat je steeds boodschappen doet bij de albert heijn, niks mis mee hoor ... maar ik dacht dat albert heijn altijd wel duur was of vergis ik me nu?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop ook wel bij Aldi en Lidl en Jumbo, maar minder vaak.
   De AH is het dichtst bij en ik vind het een prettige winkel. De prijzen zijn niet extreem hoog, tenminste niet als je op aanbiedingen let en geen A-merken koopt. Er zijn wel goedkopere winkels, maar dat is verder fietsen.

   Verwijderen
  2. AH Basic is vaak goedkoper dan Aldi en Lidl. Dan moet je wel in de buurt van een grote AH wonen, want bij de kleinere hebben ze alleen A-merken en huismerk.
   En dan zijn er nog de hamsterweken waar je allerlei producten tweede gratis kunt krijgen.

   Verwijderen
 25. Ik betaal altijd met pin als ik afgerond naar boven meer moet betalen. Afgerond naar beneden betaal ik contant.
  Ella

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.