woensdag 12 oktober 2016

Triest

Gisteren aan het einde van de middag  fietste ik langs de plek waar de 18 jarige Wytze Pennink in het water van het Lopende Diep in Groningen gevonden werd. Op de brug vlakbij was het één grote bloemenzee en daarbij stonden een flink aantal jonge mensen die zijn dood herdachten. Ik was flink geroerd. Wat een drama, vreselijk voor vrienden en natuurlijk vooral de familie. Die jongen die in het water viel en verdronk. Op de laatste camerabeelden waarop hij te zien was, maakte hij niet een erg dronken indruk en toch is hij in het water gevallen en verdronken.

Op mijn werk hadden we het er over. Een collega die in een vorig leven verpleegkundige was, vertelde dat mannen die staand plassen, 's nachts tijdens het plassen wel eens last hebben van een forse bloeddrukdaling die zorgt voor duizeligheid en soms zelfs flauwvallen. Haar patiënten mochten daarom niet staand plassen, zeker niet in de nacht, omdat de kans op een val vrij groot was. Ook alcohol speelt bij zo'n bloeddrukdaling een rol.
Zij vermoedde dan Wytze Pennink getroffen is door zo'n bloeddrukdaling en daarom in het water belandde. Lees ook hier.
Natuurlijk kan het ook zo zijn dat hij is gestruikeld, zijn hoofd gestoten heeft en toen in het water is gevallen. Hoe dan ook, het is heel triest dat er nu al weer een jonge man is verdronken. In mei dit jaar is 21-jarige Sjoerd van Eijk op een gelijksoortige manier in Groningen verdronken.

Kaarsjes en bloemen voor Wytze Pennink

De brug waar ik gisteravond langs fietste, de foto is van eerder die dag, toen ik passeerde was de bloemenzee flink gegroeid.

Ik moest bij het verhaal van mijn collega onmiddellijk denken aan mijn vrijwilligerswerk-collega T die na een avond stappen uit het water gehaald was. Verdronken, 42 jaar oud. Hij was niet suïcidaal en goed gezond. Hij lustte wel een glaasje, maar stond niet echt bekend als een zuipschuit. De oorzaak van zijn dood is nooit achterhaald. Ik was met mijn vrijwilligerswerk collega's op de begrafenis, verbijsterd en ontdaan. Het is een uitvaart die mij altijd bij zal blijven.

Wat ik mijn mijn verhaal probeer te zeggen: lezers, vertel je zoons, mannen en vaders dat ze niet in de nacht na alcoholconsumptie in de gracht of in het kanaal moeten plassen. Plas tegen een boom of tegen een struik, of nog beter, gewoon zittend op een wc. Als je dan omvalt, val je op de grond en bezeer je je misschien een beetje, maar dat is duizend keer beter dan verdrinken.

9 opmerkingen:

 1. Heftig hè. Zo'n jong jochie eigenlijk nog. Net aan het studeren. Heel triest.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. In Amsterdam ook al een barman die al jaren gewend was om op maandag te gaan stappen omdat het zijn vrije avond was en in de Lijnbaansgracht is verdronken. Twee kinderen laat hij achter van 19 jaar en 16 jaar. Een belangrijke reden is natuurlijk ook veel teveel drank op en mannen die denken dat de stad een openbaar toilet is. Toch heel triest.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Nieuwe taak voor ouders van jongens: leer ze:
  zittend plassen
  niet in de stad of de natuur plassen!
  Het is werkelijk vreselijk wat er gebeurd is, treurig!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Zo'n verschrikkelijk verhaal. Goede tip, ik ga het zeker doorgeven aan mijn vriend.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Dat vind ik een hele wijze les. Het is uiteraard gissen wat er precies met hem gebeurd is, maar het is heel aannemelijk dat het zo gegaan is als jouw collega zegt. Ik heb er zelf ook vaker over gehoord.
  Vreselijk verdrietig om zo je jonge kind te moeten verliezen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Verschrikkelijk. En ik zal mijn zoon inlichten hierover.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Hartelijk bedankt voor dit mooie stukje! Ja het is diep triest wat er is gebeurd ! Zo,n mooie talentvolle jongen .Vreselijk voor die ouders en familie. Je zou het bericht maar krijgen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Heb je ook facebook Zuinigaan? Ik zie wel een besloten groep ""Zuinig aan"" maar ik bedoel een gewoon facebook, als je dan dit bericht plaatst, kan het gedeeld worden.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.