maandag 28 november 2016

Abonnement bibliotheek 48 euro duurder

Tot 1 december heb ik een flexabonnement bij de bibliotheek, maar dat abonnement komt per 1 december te vervallen.
Ik heb er een mailtje over gehad.

Wat waren de voorwaarden voor het flexabonnement?
Het flexabonnement was gratis. Je kon maar weinig boeken tegelijkertijd lenen en de uitleenkosten waren hoog, maar de e-books kosten niets. Voor mij ideaal, omdat ik alleen e-books leende. De kosten waren voor mij dus nul euro.
Nu wordt het flexabonnement vervangen door een abonnement dat 4 euro per maand kost. Dus ik ga dan van 0 euro per maand naar 4 euro per maand. Dat is 48 euro per jaar. Dat is een gigantische kostenverhoging! Ik geef toe dat het abonnement ook veel meer mogelijkheden biedt en dat, als je van al deze mogelijkheden gebruik maakt, je helemaal niet duur uit bent, maar ik denk dat ik ook in de toekomst voornamelijk e-books zal lenen. Ik maak niet of nauwelijks gebruik van de mogelijkheden.
Ik heb mij, toen ik het flexabonnement nam, er over verwonderd dat dit gratis aangeboden werd. Ook e-books kosten geld, tenslotte. Maar ik heb er dankbaar van geprofiteerd en regelmatig e-boeken geleend.
Wat nu? Die 48 euro vind ik wel wat erg veel en ik ontdekte op de site van de bibliotheek dat er toch ook nog een goedkopere mogelijkheid bestaat, een soort budgetabonnement.  Dat budgetabonnement heet "small" abonnement. Waarom moet toch alles in het Engels? Kosten 35 euro per jaar. Dat moet het maar worden, denk ik. Jammer dat die mogelijkheid niet in de mail genoemd wordt.

Update:
Ik heb gebeld met de klantenservice. Vanaf 1 december is er nog maar 1 soort abonnement en verder helemaal niets meer. Geen flexabonnement, geen small- of medium- of large abonnement, nee, ze hebben vanaf nu maar 1 smaak meer.
De site van de bibliotheek is niet zo duidelijk, dat zou beter kunnen, want ik begreep uit de informatie op de site dat alle oude abonnementen blijven bestaan, behalve het flexabonnement. Dat is dus niet zo.
Ik heb zo'n 1,5 jaar een flexabonnement gehad en daarvóór had ik een gewoon abonnement. Erg lang heb ik dus niet geprofiteerd van de belachelijk goedkope regeling.

Wat doe ik? Ik stem toe in het nieuwe abonnement, uiteraard, zou ik bijna zeggen. Ik ben vanaf 1962 lid en tussen 1972 en 1974 studeerde ik voor bibliothecaris. Daar heb ik een diploma van, in mijn ogen is het onbestaanbaar dat ik geen lid meer ben.

34 opmerkingen:

 1. Ik heb sinds een half jaar een abonnement op Elly's choise. 10 boeken per maand voor E 2,99. Je kunt alleen niet zelf kiezen. Vooe mij prima, dan lees je nog eens iets wat je anders niet zelf zou uitkiezen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik kies liever zelf. Ik vind de keuze van anderen vaak niet zo interessant.

   Verwijderen
  2. Dat was ook mijn eerste gedachte, maar ik heb inmiddels boeken gelezen, die ik zelf nooit gekozen had.dat Is ook verrassend. Je kunt ze 2x downloaden, en bewaren. Dus ook met iemand samen goed te doen! Er is wel keuze uit 3 pakketten.

   Verwijderen
 2. Dat vind ik wel erg duur. Misschien kun je het abonnement delen met je dochters? Dat deed ik toen mijn kinderen nog in de buurt woonden.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. E-boeken kun je toch makkelijk delen met anderen?

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Jammer dat je 4 euro per maand duur vindt. Van o tot 4 lijkt duur maar bibliotheken zijn spotgoedkoop eigenlijk. Voor 48 euro per jaar kun je lenen wat je wilt. Stel dat je niks kan lenen maar alles moet kopen?
  Het is maar hoe je erover denkt en jij gaat dus van die nullijn uit. Bibliotheken moeten ook veel betalen. Aan rechten bijvoorbeeld. Vergeet de aanschaffen niet om over het gebouw en onderhoud plus personeel maar niet te praten.
  Ik maak veel gebruik van de bieb en vind de.48 euro die ik ook betaal, een schijntje voor wt ik er allemaal mee doe.
  Groet Ien

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Zuinig aan doen is prima,maar een bieb abonnement voor 48 euro per jaar is ontzettend goedkoop!!!
  Je kunt lezen wat je wilt en lenen wat je wilt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het abonnement dat eerst aangeboden werd, was stukken goedkoper en zoals gezegd hoef ik niet van alles te lenen en wil ik alleen e-books.
   Tegen de tijd dat ik met pensioen ben, stap ik over op dit abonnement, maar nu lees ik niet zo veel.

   Verwijderen
 6. bij ons zijn de kosten 40 euro per jaar, mijn kind is tot zijn 13e gratis ik leen alle soorten boeken, tijdschriften en lees de geregeld de krant als ik er ben ook helpen de bieb medewerkers graag mee met zoeken op bv een onderwerp of dragen ideeen aan voor mijn zoontje van bijna 5 om voor te lezen. Er zijn geregeld gratis thema bezoek middagen waar soms ook een spreker is. Mijn is dat wel 40 euro per jaar waard en daarnaast duurzaam ik hoef nu geen boeken te kopen.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had ook zo'n abonnement maar is hier ook afgeschaft. Ik las geen ebooks maar leende maar af en toe ene boek en dan betaalde ik per geleend boek 3 euro, voor mij voordeliger en lijkt mij ook wel een reëel bedrag. Heb trouwens wel gezien dat je ebooks gratis kon lenen en verbaasde mij nogal!
  Ik ben nu geen lid meer en loop af en toe langs de minibieb kastjes hier in het dorp :)

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Je doet je naam eer aan, ik vind het wel erg voor een dubbeltje(en zelfs dat niet) op de eerste rang willen zitten.
  Die ebooks moeten ook gekocht worden , je leent dus eigenlijk op kosten van een ander.
  Mijn motto, of je betaald gewoon je deel, of je maakt ook geen gebruik van de mogelijkheden, gratis bestaat niet, wat voor jou gratis is word wel door een ander betaald.
  Dat is toch profiteren eigenlijk?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Als de bibliotheek het flexabonnement aanbiedt, dan maak ik daar gebruik van. Zo raar vind ik dat niet.
   Zoals ik al schreef: ik vond het verwonderlijk dat ze het abonnement aanboden en heb geen problemen met een wat hogere prijs, maar ik vind het verschil tussen 0 euro per maand en 4 euro wat veel.

   Verwijderen
 9. Ik zou gewoon lid worden, dan ben je een van degenen die een nuttige en nodige voorziening in stand houdt. Kost weinig en je krijgt er ontzettend veel voor terug. Ook leuk om straks voorlees en prentenboeken te lenen. En als je over niet al te lange tijd gepensioneerd bent kun je er vaker heen. Als er te weinig leden zijn krijgen de bibliotheken geen of onvoldoende subsidie. De kosten zijn hoog. Zie anoniem 9.09 uur

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Natuurlijk blijf ik lid. Ik ben al sinds 1962 lid van een bibliotheek. Dat is dus meer dan een halve eeuw.
   Voorlopig toch graag via een klein abonnement, want ik kom vrijwel nooit in die bibliotheek en leen bijna alleen digitaal.

   Verwijderen
 10. Inderdaad gratis bestaat niet in dit geval. Provincie en gemeente geven veel geld uit om het bibliotheekwezen in stand te houden. Dus een KLEINE bijdrage van gebruikers lijkt me vanzelfsprekend. Ook auteurs, uitgevers, bibliotheekmedewerkers etc willen graag een fatsoenlijk inkomen verdienen. Zelf kopen is vele malen duurder.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Je kunt het ook anders bekijken, al de tijd dat je gratis lid was heb je geluk gehad. Iedereen begrijpt dat een bibliotheek ook schoongehouden moet worden, er zal een medewerkster betaald moeten worden, de ruimt is gehuurd of gekocht. 48 euro per jaar vind ik echt niet duur. We betalen hier meer dan 50 euro, en dat is al jaren zo. Je kunt elke week zoveel boeken lenen als je wilt, ook dvd's zijn gratis, boeken aanvragen niks extra voor betalen. Ik betaal er graag voor, zou het erg vinden als bibliotheken niet meer konden bestaan omdat mensen het abonnementsgeld niet willen betalen, niet kunnen betalen is een andere zaak. Lisanne

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ons abonnement is nog wel een stukje meer!Wij betalen 63.50 dus per maand is dat 5.29.Maar wij maken ook wel elke dag gebruik vd bibliotheek.Boeken mogen wij 6 weken lenen en nooit geen boete!Kunnen elke dag 5 kranten lezen en zo,n 40 tijdschriften .
  Dus is 4.00 euro per maand een koopje!

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik moest wel weer lachen om je blog. "Een geweldige kostenverhoging, uitroepteken!" IK denk oprecht dat als je je wat minder focust op GRATIS en wat meer op wat een redelijke en eerlijke vergoeding is van de diensten die je afneemt, dat je een aangenamer en gelukkiger mens wordt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Waarom zouden mensen die focussen op gratis of bijna gratis geen aangename en gelukkige mensen zijn?
   Zuinigaan schrijft dat ze zich verbaasde over het flexabonnement. Moet je dan als je een aangenaam en gelukkig mens wilt zijn per definitie kiezen voor de duurdere keuzes?

   Verwijderen
  2. @Anoniem van 14:11 uur: Het is dus niet zo dat ik voor dubbeltje op de eerste rang wil zitten. Die eerste rang werd mij middels het flexabonnement gratis aangeboden.
   Ik kon kiezen uit dit flexabonnement of een betaald abonnement. Ze brachten mij beide wat ik wilde hebben: zo'n 20 e-books per jaar lenen. Als het mij in jouw ogen een onaangenamer en ongelukkiger mens maakt omdat ik deze voordelige keuze maak, dan hoor ik graag van jou waarom je dat vindt.

   Verwijderen
 14. ..blijkbaar ben je nu toch erg "Zuinigaan" 😂 Je hebt een poos gratis kunnen lezen en nu moet je betalen, slechts 48 euro voor 'n heel jaar! Ik ben blij dat je wel betalend lid blijft want ik vind het blog van een zuinig persoon leuk om te volgen maar ik heb de pest aan vrekken!

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Mijn tijdelijke abonnement van 12,50 loopt straks volgens mij ook af, zal ook eens kijken wat ik ga doen. Misschien weer even stoppen of toch weer een voordelig abonnement nemen.

  BeantwoordenVerwijderen
 16. Bij de bibliotheek lid voor € 56,00. Een koopje als je bedenkt hoeveel boeken ik lees en wat ik daadwerkelijk aan boeken voor dat bedrag kan kopen.
  Mijn lidmaatschap is er dik dubbel er uit. Leen niet alleen boeken maar ook vele films.
  Zowel boeken als films reserveer ik en vaak komt dit ook uit andere bibliotheken als ze het in Zwolle niet hebben. Ik heb materiaal uit Middelburg ( of Zierikzee?) Enschede, Amsterdam enz.enz.. gehad.
  En volgens mij zelfs een keer een oud boek wat opgeslagen was in het magazijn.
  De bibliotheek heeft vele mogelijkheden en bereidwillig personeel is mijn ervaring.

  BeantwoordenVerwijderen
 17. Hier in Belgie ben ik lid van de bib voor 5 Euro per jaar. Ik mag 5 boeken lenen en die 3 weken houden. Ik kan ze gratis verlengen als ik ze langer wil houden.
  Bernadette

  BeantwoordenVerwijderen
 18. Zelf ben ik ook al praktisch mijn hele leven lid van de bibliotheek geweest. Vroeger als kind ging ik al heel graag naar de bibliotheek, omdat ik dol op lezen was.

  Hier kost een abonnement nu voor volwassenen € 40,- per jaar.

  Verder is er in de schoolvakanties een gratis vakantiebieb online, en als bibliotheeklid kun je je ook gratis aanmelden bij de digitale bibliotheek. Dit is de link (als ik die hier mag plaatsen): bibliotheek.nl/ebooks en hier de link voor de vakantiebieb: https://vakantiebieb.nl/

  Ik kan me ook niet voorstellen dat ik mij ooit als lid van de bibliotheek af zou melden.

  Sommige mensen geven als argument dat ze graag boeken lezen die pas zijn uitgekomen, maar hier in de bibliotheek zijn ook nieuwe toptitels te leen.

  De minibiebs als particulier initiatief vind ik trouwens ook erg leuk! Maar ik hoop dat de openbare bibliotheek ook blijft bestaan!

  BeantwoordenVerwijderen
 19. Openbare bibliotheken, je moet er toch niet aan denken dat ze zouden verdwijnen ! Ik ben als klein kind lid geworden en ben dat gebleven tot ik naar het buitenland verhuisde.
  Waar ik nu woon zijn tot mijn verdriet geen openbare bibliotheken, En dat merk je. Veel minder mensen, vooral kinderen, lezen boeken. Geen toegang hebben tot al die informatie die in bibliotheken is te vinden, heeft invloed op je algemene ontwikkeling.
  Het gratis gebruik maken van de bibliotheek is zeker erg fijn, maar niet gebruikelijk. Het zal vast een actie zijn geweest ter promotie ? Ik vind een jaarabonnement van 48 euro heel redelijk. Bedenk ook dat bibliotheken de laatste jaren enorm heben moeten bezuinigen. Door het kopen van een abonnement steun je de bibliotheek, ook al maak je niet zo intensief gebruik van deze prachtige instelling.

  BeantwoordenVerwijderen
 20. Zuinigaan, jij moet je schamen voor dit stuk als gediplomeerd bibliothecaris! Stel je voor je zou nu in een bieb werken en door dalende ledentallen, en vermindering van de subsidie staat je baan op de tocht? Wat dan?

  Je hebt jaren geleefd van de bijstand, een opleiding tot bibliothecaris en maatschappelijk werkster gevolgd, met als kers op de taart ook nog een omscholing tot secretaresse. Wie heeft dat betaald? ik denk de belastingbetaler/de maatschappij.
  Zitting nemen op het stemburo doe je ook al niet meer, omdat je die 80 euro als een "fooi" ziet! Je loopt af te geven op de duurdere zorg, het eigen risiko etc.

  Dan vraag ik mij af, als je dan zo verzorgd bent met opleidingen bijstand zorg etc, is dan een beetje meer dankbaarheid niet gepast?

  Misschien moet je eens gaan overwegen of de maatschappij -die destijds solidair met jouw was- veranderd is, en hoe jij nu -met een bijna afgelost huis, een relatief goedbetaalde baan, veel vrije tijd, en een auto voor de deur- je steentje kan bijdragen. Er zijn mensen die het veel minder hebben en die graag lezen of sporten dit niet kunnen betalen!

  Jij bent nu aan zet; voor 4 euro per maand lijdt jij geen honger!

  Martina

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik ben niet opgevoed met dankbaarheid, vanuit mijn opvoeding door socialisten van de oude stempel meer met rechten op voorzieningen.
   Jarenlang heb ik het volle pond voor mijn lidmaatschap van de bieb betaald. Als zij dan een abonnement verzinnen waarbij ik veel geld betaal voor het lenen van materialen maar geen geld voor e-books, waarom zou ik dan niet voor zo'n abonnement kiezen?
   Ik had ook wel door dat dat niet zo lang zo blijven, dat was waarschijnlijk vooral ter promotie van het e-lenen, zoals ook in de vakantieperiodes door niet-leden gratis e-books geleend konden worden.
   Als je mijn bericht goed leest, dan kun je concluderen dat ik gewoon meega in het voorstel voor een abonnement nieuwe stijl.

   Die 80 euro voor het stembureau vind ik inderdaad weinig, maar het is vooral de superlange dag waar ik tegenop zie. Het werk is altijd wel leuk om te doen, daar hoeft het van mij niet om over te gaan.

   Verwijderen
 21. Ik schrik echt van de prijzen van de bibliotheken in Nederland! Ik betaal 10euro per jaar in België...

  BeantwoordenVerwijderen
 22. Ik zou even informeren bij je bieb of dat goedkopere abonnement ook toegang geeft tot ebooks. Volgend jaar krijg je niet meer bij alle abonnementen ebooks. Groetjes Cam

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Geen probleem, er is vanaf morgen nog maar 1 soort abonnement.

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.