zondag 27 november 2016

Uitnodiging om te werken op het stembureau

In maart zijn er tweede kamer verkiezingen en ik mag weer meedoen op het stembureau, maar wil ik dat?

Tweede kamer verkiezingen zijn druk. De opkomst is naar verwachting hoog en er moeten véél stemmen geteld worden. In de praktijk komt het er op neer dat ik om zes uur 's ochtends op woensdag op moet staan en waarschijnlijk pas laat in de nacht op de donderdagochtend weer naar bed ga. De hele dag in touw, met zo nu en dan wel pauzes, maar die zijn relatief maar kort.
Ook nu weer stemmen met het rode potlood en als toevoeging moet het team nu ook handelingen op een iPad uitvoeren. Waarschijnlijk wil de gemeente online contact houden, zodat ze precies weten hoe het met de opkomst gaat en ook verwacht ik dat de cijfers van de eerste telling hierop ingevoerd zullen worden. Dus naast wat er altijd al moest gebeuren, komen er in de drukte van de verkiezingen nog nieuwe dingen bij. Ik heb geen iPad en heb er nog nooit op gewerkt. Op zich ben ik redelijk computervaardig, zo moeilijk zal het niet zijn, maar het is wel weer extra.

Ik heb er over nagedacht en ik heb besloten dat ik niet minimaal 18 uren ingezet wil worden voor een beloning van een kleine 80 euro netto. Ik weet het, het is een erebaantje met een soort onkostenvergoeding, het gaat mij ook niet zo zeer om het geld, maar meer om de erg lange dag. Het is niet mogelijk om het aan het einde van die lange dag rustig aan te doen, want dan staat de telling op het programma en dat moet heel zorgvuldig gebeuren (net als de rest van de handelingen overigens).
Mijn besluit staat vast: ik geef na 8 verkiezingen het stokje door!

12 opmerkingen:

 1. Ik heb het ook wel eens gedaan. Na de afschaffing van de stemcomputer kwam de druk inderdaad meer te liggen bij het stemmentellen. En dat kost veel energie laat op de avond. je hebt groot gelijk!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ha, misschien neem ik het dan wel van je over! Ik heb het eigenlijk altijd al eens willen doen en dit is (gezien mijn emigratieplannen) waarschijnlijk mijn laatste kans.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wel knap van je dat je dat 8 keer hebt gedaan! Ik zou er niet aan moeten denken!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. geld zou eigenlijk nooit een motivator moeten zijn,
  maar meer of je er lol in hebt of het je een voldaan gevoel geeft
  BeantwoordenVerwijderen
 5. Kan het me helemaal voorstellen zeker als aan het eind van de dag het toppunt van inzet ligt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Heb het ook een keer gedaan maar vond de dag ook veel te lang en 's avonds was ik eigenlijk niet fit genoeg meer om tellen. ik vind dat er eigenlijk een "verse" telploeg zou moeten komen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is inderdaad beter na zo'n lange dag. In sommige gemeenten is dat ook zo geregeld. Hier in de stad Groningen tot nog toe niet.

   Verwijderen
 7. Ik heb een keer geteld en bij het laatste referendum moesten we ook tellen. Als je alleen de keuze hebt om voor of tegen te stemmen dan stelt het tellen niet zoveel voor. Maar tellen met veel partijen en personen is een pittige klus. Hopelijk doen ze het tellen hier weer apart en dan kies is voor een dag stembureau. Wordt het stembureau plus tellen dan pas ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Hier in België krijg je een oproepingsbrief en moet je al een héél goed excuus hebben voor je niet moet gaan zitten op het stembureau. De stemming is dan ook voor iedereen verplicht, dus je zit er wel een hele dag. Als het stemmen per computer is, dan ben je snel klaar. Als het tellen nog met de hand is, dan komt er een andere ploeg tellen. Gek genoeg krijg je meer vergoeding in een stembureau met computer dan zonder ... Zowel mijn man als ikzelf zijn al eens aan de beurt gekomen, maar gelukkig niet tegelijkertijd (ivm de kinderen).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In Nederland is het zeker niet verplicht. Ik heb daarnet via het aanmeldformulier gemeld dat ik in maart verhinderd ben en dat ik voor een volgende keer wel weer een oproep wil. Als er een volgende verkiezing weer stemcomputers ingezet worden, dan kan ik mijn beslissing heroverwegen.

   Verwijderen
 9. In onze gemeente kan je ook een halve dag zitten. En kan je niet vragen of je op een rustig stembureau mag zitten?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het stembureau waar ik altijd gezeten heb, is tamelijk rustig, dat is het punt niet. Het is vooral: om 7 uur aanwezig en nadat alle stemmen geteld zijn weer weg. De dag is mij te lang. In Groningen doen ze niet aan halve dagen.
   Op zich geen punt, er is belangstelling genoeg. Er zijn veel studenten die graag iets willen bijverdienen.

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.