dinsdag 15 november 2016

Voordelig! Weer een nieuwe overstap energie!

Het systeem van het geven van overstapbonussen werkt enorm in het voordeel van kleinverbruikers zoals ik. Anders gezegd: ik ben een dief van mijn eigen portemonnee als ik het niet doe.
Dus stap ik ieder jaar over.
Berekening van mijn jaarverbruik bij een van de goedkopere aanbieders:  €593,83. Dit is op basis van mijn verbruik in het afgelopen jaar. Dan heb je een jaarcontract met groene stroom, geproduceerd in Nederland. Bij de overstap ontvang ik een korting van 225 euro, te verrekenen aan het einde van het verbruiksjaar. Daarmee "verdien" ik dus bijna de helft van mijn verbruikskosten weer terug en is mijn maandvoorschot maar €30,74 per maand.

Natuurlijk moet bij dat lage maandbedrag wel vermeld worden dat dit een voorschot is, berekend op basis van het verbruik in het afgelopen jaar. Als dit jaar veel kouder uitvalt, of ik kom in de winter ziek thuis te zitten, dan zal het zo zijn dat ik meer moet betalen dan €30,74 per maand, omdat ik meer gas verstookt heb dan in de afgelopen jaren.

Ik vind een voorlopig maandbedrag van 30 euro als maandbedrag voor energie een mooi bedrag voor de komende tijd, dus ik ben overgestapt. Dit deed ik via het programma Euroclix, zodat ik er ook nog 340 clix over verdiend heb, dit is €5,78 waard.
De nieuwe energieleverancier stelt overigens voor om mij geen €30,74 in rekening te brengen, maar 58 euro, bijna het dubbele dus. Dat is nogal een verschil. Deels heeft dit verschil te maken met de hogere energiekosten volgend jaar, deels met de zeer milde winter in het afgelopen jaar, die misschien in het komende jaar veel strenger uitpakt, dat weet je nooit van tevoren.
Misschien gaan ze er ook van uit dat ik een rekenfout gemaakt heb of dat ik mijn meterstanden niet bijhoud en een heel optimistische schatting van mijn verbruik gemaakt heb.
Omdat ik de laatste tijd wat kouwelijker ben, dan het wel geweest is, lijkt het bedrag mij prima. De spaarrentes zijn toch zo laag dat het verlagen van het maandbedrag en het op een spaarrekening zetten van dat uitgespaarde bedrag weinig nut heeft.

11 opmerkingen:

 1. Ik vind het een prima deal! En wat een lekker laag voorschot, maar ik snap inderdaad dat ze het gaan verhogen. Om zo aan het eind van het jaar niet voor verrassingen te komen :) Ik ben benieuwd hoe het gaat uitpakken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Fijn hè, die mogelijkheid om over te stappen en dan toch weer voordeliger uit te komen?
  Elk jaar stap ik over, ook al is het maandbedrag gelijk, dan nog is die overstap ons daadwerkelijk een bonus en zou je idd een dief van je eigen portomonnee zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie deal zeg! wij doen het ook altijd graag, overstappen. :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goede deal! Wij doen het al jaren zo, en dat levert veel geld op.
  Ik vraag mij af of ze het termijnbedragen verhogen in verband met een hoger gebruik. Ik vermoed eerder dat zij geen rekening houden met de welkomstbonus in het termijnbedrag. Trek je die er weer van af, dan kom je wel ongeveer uit op het termijnbedrag dat jij noemt.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik zie bij je vaak deze lage bedragen voorbij komen. Daar zit niet de standaardkosten is van vastrecht e.d.?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Jawel, daar zit alles bij in!

   Voor stroom is dit:
   Netwerkkosten incl transport €229,14
   Leveringskosten incl belasting en vastrecht €279,46

   Voor gas:
   Netwerkkosten € 106,37/ jaar
   Leveringskosten incl belasting en vastrecht €354,93

   Door de vermindering energiebelasting à € -376,08 (krijgt iedereen), gaat er van de nota nog weer een flink bedrag af.

   Verwijderen
 6. Een medewerker van een energie bedrijf vertelde me ooit dat een deel van hun inkomsten wordt gegenereerd uit rentinkomsten. Rente van bedragen die maandelijks door ons teveel worden betaald. Nu staat de rente vrij laag maar als alle klanten maandelijks teveel betalen dan levert dat best wat op :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Misschien moet ik mijn maandelijkse voorschot toch maar verlagen, zodat ik wat meer in de buurt kom van het werkelijke bedrag.
   Waarschijnlijk kom ik met 40 euro per maand meer in de buurt van het uiteindelijk af te rekenen bedrag.

   Verwijderen
 7. Een hoger voorschotbedrag dan nodig, heeft nog een andere reden.
  Dat is namelijk "debiteurenbeheer".
  Als een nieuwe klant na enige maanden achter blijft met de maandbetalingen, is er in ieder geval met de eerste paar betalingen zo'n 80% meer ontvangen dan noodzakelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Jij bent ook zo goedkoop uit omdat je in Noord Nederland woont. Ik maak per 3-12 een overstap met bonus €250,00. Mijn verbruikskosten zijn in zowel gas en stroom net iets lager dan die van jouw. Ik woon in het zuiden en betaal dus meer leveringskosten. Ik kom na aftrek bonus uit op €35,80 per maand voor de komende 12 maanden. Evengoed heel weinig. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.