Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

woensdag 30 november 2016

Nat, koud en bang voor wat gaat komen

Sinds een tijdje heb ik via Facebook weer contact met een klasgenote vanuit mijn lagere school periode. Zij is met een groep vrijwilligers vanuit deze organisatie naar Lesbos gegaan om hulp te bieden aan vluchtelingen.
Op Facebook hadden ze voor deze actie een inzameling gestart. Er moest 7000 euro ingezameld worden en dat is gelukt! Ook ik heb een flinke bijdrage gestort omdat ik het een fantastisch initiatief vind. De vrijwilligers gingen zelf op eigen kosten.
Wat gaan ze doen?
Ze gaan een week lang voor 1000 vluchtelingen ontbijt maken, met de kinderen spelen enzovoort. Er zijn ook heel veel jassen, sjaals, mutsen en handschoenen ingezameld, o.a. bij het Maartenscollege in Haren. De kinderen deden in de zakken van de jassen een lief briefje.

En nu doet F., de oud-klasgenote van mij, op Facebook verslag van haar ervaringen. Hartverscheurende ervaringen zijn het.
Foto: Gabriëlle Tan
Elly Bens:
Dit kamp is niet regenproof en wordt nooit winterproof
Mensen slapen onder plastic. ..


jassen, ingezameld door leerlingen van de brugklas van het Maartenscollege
briefje in een jaszak
Vreselijk moet het zijn om in doodsnood gevlucht te zijn uit je land. Over de zee een nieuwe toekomst tegemoet. Die toekomst is volkomen onzeker en ondertussen bivakkeer je in een vluchtelingenkamp en wordt het winter. Het is bijna niet voor te stellen hoe die mensen daar leven, tussen de modder en de waterplassen. Het is geweldig dat mensen van hier zich bekommeren om deze vluchtelingen en hulp bieden.

12 opmerkingen:

 1. En na die week?
  Ik probeer niet cynisch te zijn want echt, ik vind het een geweldige actie.
  Maar ik word ook zo treurig van die almaar doorgaande ellende. Er zal een politieke oplossing moeten komen. Welke? Ik wou dat ik het wist......

  BeantwoordenVerwijderen
 2. http://nos.nl/artikel/2145646-ter-apel-neemt-maatregelen-tegen-overlast-asielzoekers.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wat goed dat je hier aandacht aan besteedt! Ik schaam me diep voor dit soort taferelen. En bij ons staan de azc's dus half leeg...

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja , de AZC's staan half leeg omdat veel vluchtelingen ze niet goed genoeg vinden en een hoop commentaar maken ......... en de Nederlandse daklozen mogen in de grote steden alleen snachts naar een opvang als het vriest !!!!

   Verwijderen
  2. http://www.elsevier.nl/buitenland/achtergrond/2016/11/asielactivisten-duitsland-pleiten-voor-behoud-huwelijk-kindbruiden-407486/

   Verwijderen
  3. Ja Anoniem daar moet ik je wel gelijk ingeven.
   Voor de mensen meet Nederlands paspoort wordt in sommige gevallen maar weinig gedaan.
   Woon in Den Haag en als je in de stad bent zie je best veel zwervers.

   Verwijderen
  4. meet moet met zijn.

   Verwijderen
  5. Een Nederlandse dakloze met een vluchteling uit een oorlogsgebied vergelijken..heel andere situatie.
   De meeste vluchtelingen blijven niet lang op dezelfde locatie maar worden vaak 'doorgeschoven' naar weer een andere opvang. Hierover stond een tijd geleden een interessant wekelijks verhaal over een Syrische familie in de Volkskrant.
   Verwijderen
 4. Prachtige blog Zuinigaan! Mijn zus woont op Kreta, dus ik krijg redelijk te horen wat er speelt. Tot mijn verbazing nauwelijks nieuws hier in de pers over de rol van de Griekse bevolking, die maar blijft opvangen, geven en troosten, vanuit hun eigen schrale situatie.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb mijn bewondering en respect voor de Griekse bevolking, ik was op Lesbos in het Vluchtelingenkamp Kara Tepa.
   Wat een liefde en zorg geeft de Griekse bevolking ondanks hun eigen schrijnende situatie.

   Verwijderen
 5. Heel barmhartig dat je meehelpt eigenlijk ben je soms best gul met uitgeven, en ook soms niet zoals het lidmaatschap van de bieb.
  Je lijkt een beetje op mijn moeder geeft veel voor anderen maar als het voor haar zelf is dan blijft ze zuinig.(is niet kwaad bedoelt)

  Wat daar allemaal gebeurt is erg... gelukkig zijn er nog veel mensen die helpen.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Het is misschien een druppel op een gloeiende plaat, maar ik denk dat ze wel degelijk verschil maken voor mensen, als ik het zo lees. Ook mooi dat ze op eigen kosten gaan, zodat alle (financiële) hulp ook echt terecht komt bij mensen die het hard nodig hebben.

  BeantwoordenVerwijderen