donderdag 1 december 2016

Hoe word je gezond oud?

Om oud te worden moet je gezonde gewoontes hebben:
- gezond eten,
- matigheid betrachten
- voldoende slapen en een regelmatig leven
en
- voldoende bewegen.

Eten: veel verschillende soorten groenten en fruit, weinig vlees
- matigheid in hoeveelheid eten, drinken, drugs
- lekker vroeg naar bed en gezond weer op
- liever geen zittend werk, maar lekker veel in beweging: fietsen, wandelen, poetsen, boenen en noem maar op.

In Noord Italië is een mevrouw 117 jaar oud geworden
en wat blijkt? Ze heeft volgens de huisarts bijna nooit groenten en fruit gegeten.
Wat eet ze wel? Deze Emma Morano eet iedere dag hetzelfde en voornamelijk eieren en wat koekjes.

Ha, ha ik vind het wel grappig! Volgens mij is het toch nog steeds zo dat groenten door de vitamines en mineralen heel gezond zijn. Misschien moeten we Emma vergelijken met die ene hoogbejaarde die ondanks dat hij/zij een straffe roker is toch ver in de 90 wordt en ondanks dat roken niet voortijdig overlijdt aan kanker.
Gewoon een kwestie van super-genen.

18 opmerkingen:

 1. Ja! Niks geen dure voeding en vitaminepreparaten of zo. Gewoon eitjes van de kip! Dat is wel heel zuinig oud worden!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het is nieuws omdat het zo zeldzame bijzonderheid is. Ik baal regelmatig van mijn leeftijd. Rimpels, langzamer en nu een kies lastig, gebrek aan calcium.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Zo oud dat zijn meestal bijzondere genen, maar je kunt wel kijken waar je woont en daar je eten op afstellen wat er groeit in jou deel van de wereld.
  Bewegen, matig eten ook met vlees en drinken en vooral blijven adem halen!
  Dat zeggen wij altijd :-)
  Wij zijn al ouder kweken onze eigen groenten, bewegen ( bv sportschool en yoga)en gebruiken geen pillen en hebben geen overgewicht.
  Niks lijnen en diëten, gewoon eten met het seizoen en weinig snoepen en niet uit pakjes en zakjes eten. Wij krijgen ook al rimpels maar ik draag ze met ere, want er zijn er zat die ook wel rimpels zouden willen hebben maar niet meer op deze aarde zijn.
  En het gaat om hoe je je voelt, toch!
  Ja wij worden ook trager, maar waarom zouden we moeten haasten?
  Wij komen er ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. 'Want er zijn er zat die ook wel rimpels zouden willen hebben maar niet meer op deze aarde zijn'.

  Mooi gezegd. Mijn man is er niet meer, op 54 jarige leeftijd overleden aan kanker. At vegetarisch en gezond, rookte niet, sportte veel. Heeft nog een tijdje Houtsmuller geprobeerd maar helaas, hielp niets. Je kunt je best doen, maar aan verkeerd muterende genen en milieuverontreiniging doe je niet veel.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vegetarisch eten en volkorenbrood helpen niet echt. Mijn moeder rookte niet, at gezond en wandelde elke dag. Zij overleed aan kanker. Haar stevig rokende en drinkende zus leefde tien jaar langer. Zelfde genen. Mijn oma werd 92, mijn schoonvader 97 jaar. Er zijn dingen die je maar moeilijk kunt sturen, ook al doe je nog zo je best.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. 1 persoon zegt niets over een gemiddelde, al is het voor die ene nog zo waar dat ie dood is (of nog leeft).
   En "gezond leven" gaat over een gemiddelde, terwijl "dood" over 1 persoon gaat.
   Als 1 persoon vegetarisch eet en vroeg dood gaat, zegt dat niet veel over het gezond zijn van vegetarisch eten (1 op 16 milj). Pas als je 100 mensen bekijkt, of nog liever een paar duizend, en dat gedurende een jaar of 10, twintig, dan pas kun je wat zeggen.
   Is wel lastiger natuurlijk, maar wel waarder

   Verwijderen
  2. Maar aan al die gemiddelden heb jij weer geen ene fluit als jij net de pechvogel bent, die supergezond leeft maar toch jong dood gaat aan een vreselijke ziekte.
   Daarom zijn ontwikkelingen rond personalised medicine en personalised food veel interessanter dan dat generaliserend onderzoek. Hoe 'state of the art' dat ook moge wezen..

   Verwijderen
  3. In het (enige) vegetarische bejaardenhuis in Nederland ligt de gemiddelde leeftijd vele jaren hoger dan in "gewone" tehuizen. Voor wat het waard is.

   Verwijderen
 6. Ik denk dat het een kwestie van een geluk is, je mag alles doen maar met mate.Ook sporten 3 keer in de week 90 minuten per keer sporten is genoeg.
  Roken is weer een ander verhaal de ene blijft gezond en de ander krijgt luchtproblemen of erger. Ik ben nu 49 en probeer toch rekening te houden met mijn gezondheid...loop de post en sport en doe veel op de fiets.
  Voor de rest hou ik ook van lekker zitten en films kijken heb mijn balans gevonden. Stress is ook een grote boosdoener probeer die zo min mogelijk
  toe te laten in je leven (dokter Manuela heeft gesproken)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vind ik het allermoeilijkste. Ik rook niet, eet gezond, beweeg veel, maar.....ben ook best een beetje een stresskip. Geen idee hoe ik dat onder controle moet krijgen.

   Verwijderen
  2. Helaas kan je stress niet onder controle houden, af en toe diep ademhalen als je gejaagd wordt.

   Verwijderen
 7. Mijn schoonmoeder wordt dit jaar 90. Ze is gezond, actief en gebruikt geen medicijnen. Zo lang als ik haar ken (40 jaar) eet ze ontzettend ongezond. Beetje kapot gekookte groente, witbrood, veel aangebrand vlees en veel steeds weer opnieuw gebruikt dierlijk vet. Lekkere kaasjes en snackjes. Als lunch lepelt ze een kant en klare zalmsalade van de supermarkt leeg. Ze houdt verder wel van een wijntje (of drie of vier).
  Ik ben het heel erg eens met kruidig meisje hierboven dat zo'n enkel geval helemaal niets zegt, maar ik vind het toch iedere keer bijzonder.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Genen doen veel hoor... Aan de andere kant kwam ik in de thuiszorg heel veel mensen tegen die al jong 'oud' waren. Overgewicht, weinig beweging en ongezond eten draagt daar wel aan bij.

  Verder verschilt het gewoon per individu of je pech hebt of mazzel..

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik denk dat weinig stress en een sociaal vangnet de sleutels zijn wat betreft gezond oud worden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Advies is zo te leven als je werkelijk wilt. En daar hoort een sociaal vangnet bij natuurlijk.

   Verwijderen
 10. Iedereen begint nu wel op te noemen dat er mensen uit hun omgeving ongezond leven en een hoge leeftijd hebben (bereikt), maar Zuinigaan heeft het niet over oud worden, maar over gezond oud worden.

  Naar mijn idee twee totaal verschillende dingen. Er zijn heel veel ongezonde ouderen in Nederland, met alle nare gevolgen. Het is echt niet leuk te leven met heel veel kwalen.

  Veel is pech, maar veel kan je toch ook zelf wel doen. Inmiddels is ook al bewezen dat je dna kan veranderen door bepaalde invloeden, dus op goede of slechte genen alleen hoef je het ook niet meer te gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Deze 117 jarige woont nog thuis, dus ik neem aan dat deze mevrouw redelijk gezond is, anders kon ze niet nog steeds in haar eigen huis wonen.

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.