Heel lang dacht ik dat ik met 65 jaar met pensioen zou kunnen. Daar had ik als het ware mijn leven op ingesteld. Mijn grootvaders en mijn vader konden met 65 met pensioen en kregen vanaf dat moment AOW. Niet dat ze dat deden, dat met pensioen gaan, mijn beide grootvaders waren al zeker vanaf hun 60e arbeidsongeschikt: hartpatiënt, versleten rug en heupen. Ze kregen vanaf ongeveer 1960 of iets eerder een invaliditeitsuitkering. Ook mijn vader was chronisch ziek en had daarnaast psychische/psychiatrische klachten. Hij kwam in de WAO en hij heeft na zijn 60e niet meer gewerkt.
Ik zou, dacht ik, tot aan mijn 65e werken.
Vanaf 2009 is de overheid de AOW-leeftijd gaan verhogen, eerst moest ik tot aan 65 jaar en 9 maanden werken, daarna, in 2013 kwam de AOW nog weer later en op dit moment mag ik volgens de wet- en regelgeving op mijn 66e voor het eerst AOW ontvangen. Mensen die na mij geboren zijn, moesten nog weer langer doorwerken voordat ze in aanmerking zouden komen voor AOW. Het maximum was tot nog toe 67 jaar.
|
werknemer van de toekomst |
Gisteren werd bekend dat de AOW leeftijd nog weer verder omhoog gaat. Iedereen die na 31 december 1954 geboren is, moet tenminste 3 maanden langer doorwerken. Die opbouw gaat door en is afhankelijk van de levensverwachting.
Het idee is dat mensen vanaf de AOW leeftijd nog gemiddeld 19 jaar AOW kunnen ontvangen. Waarschijnlijk moeten mijn kinderen tot 71,5 jaar werken, maar misschien ook nog wel langer.
Voor mijzelf blijft de AOW-leeftijd hetzelfde: 66 jaar en 0 maanden.
Dat was geen nieuws want al met de laatste wetswijziging in 2012 is dat besloten. Alleen onthouden veel mensen dat niet. Jaargang '71 mag werken tot 69 jaar en 3 maanden. Maar dat kan nog veranderen. 5 jaar voor de verwachte pensioen datum wordt de definitieve leeftijd bekend gemaakt.
BeantwoordenVerwijderenKortom tijd om nu al aan mijn pensioenplan te gaan werken. Want tot mijn 70e full time werken heb ik geen zin in.
Ja, het klopt wat je zegt, maar collega's geboren in bijvoorbeeld 1957 en 1958 gingen er van uit dat ze tot 67 jaar zouden moeten doorwerken. Dat blijkt nu anders!
VerwijderenIk heb hier zo meteen ook een blog over. Als ik iemand van jouw generatie was, dan zou ik me een beetje bekocht voelen, met alle valse beloften die in het verleden gedaan zijn. Heb jij dat ook, of valt dat wel mee?
BeantwoordenVerwijderenZelf voel ik me minder bekocht, omdat ik pas tien jaar werk. Ja, in de eerste paar jaar kreeg ik ook mooie brieven van het pensioenfonds, dat ik kon sparen voor vroegpensioen (denk leeftijd 62, 63), maar omdat al snel de toon anders werd ("Oei, het gaat niet zo goed.") ben ik nu toch wel gewend aan het feit dat men wil dat ik lang doorwerk.
De grap is dat je pensioenfonds nog steeds gaat uitkeren bij de leeftijd van 62 - 63 - 65 jaar, net wat in de CAO is afgesproken. Want het gaat hier alleen om AOW.
VerwijderenMijn man is van maart '51 en ik ben van mei '53. We gingen er altijd vanuit dat we per 1 maart 2016 gezamenlijk AOW zouden krijgen. Dit werd ineens anders en we zijn toen gaan sparen en sparen. In 2012 raakte ik mijn baan kwijt, gelukkig heb ik van mijn WW ook nog kunnen sparen. En natuurlijk heb ik nooit weer een baan gekregen, want op zo"n "ouwe" zaten ze echt niet te wachten. Mijn man heeft eind september 2016 zijn eerste (beetje) AOW gekregen en in oktober 2016 zijn volledige bedrag. Ik krijg halverwege september 2019 mijn AOW. Afgelopen weekend heb ik eens uitgerekend hoeveel AOW wij minder krijgen vergeleken bij de oude situatie. Dat is maar liefst 35.520 euro!!!! En nee, dat bedrag hebben wij niet kunnen sparen. En dan zouden wij de "rijke babyboomers" zijn?
BeantwoordenVerwijderenYasr
En ja inderdaad Spaarolifantje, dan voel ik me bekocht. Met betrekking tot de toelage van prinses Amalia zegt Rutte: "Afspraak is afspraak". Ik had ook "een afspraak met Rutte"dat ik met 65 jaar AOW zou krijgen, maar die afspraak komen ze niet na.
BeantwoordenVerwijderenYasr
Helemaal waar. Wat moet een grietje van 18 met zoveel geld? Er wordt hieronder gesteld dat dit alles voorzien was en dat de vergrijzing toch bekostigd moet worden, maar was dan niet voorzien dat een kroonprinses ooit 18 wordt en dan een heleboel geld gaat kosten? Het is niet mijn bedoeling Oranjefans voor het hoofd te stoten maar waarom niet een beetje nuchter over het koningshuis nu er zoveel mensen met moeite de eindstreep van het pensioen halen of de laatste jaren daarvoor in ziekte of werkloosheid door moeten brengen.
Verwijderen1.500.000 per jaar verdeeld over 4.5 miljoen aow gerechtigden is 1 euro per jaar verhoging bruto. nou 60 ct per jaar gedeeld door 12 is netto: tromgeroffel 4ct per maand. yeah, daar liggen we wakker van.
VerwijderenAmalia gaat niet 1 jaar maar een slordige 25 jaar dit bedrag ontvangen. Met verhogingen nog niet meegeteld. Als je zo redeneert als hierboven, ja dan kun je een banaan nog recht kletsen.
VerwijderenIk snap het wel een beetje, vanwege de vergrijzing. De kosten moeten toch gedekt worden. En als je fijn werkt hebt, is het toch ook niet zo erg om nog even door te gaan? Als je een snertbaan hebt lijkt het me wel rot.
BeantwoordenVerwijderenHuisvlijt
ik werk in de schoonmaak en alhoewel ik dit leuk werk vind zie ik het mezelf niet tot mijn 67e doen. ik heb nu op mijn 55e al slijtage aan mijn knie.
VerwijderenLevensverwachting is geen gezondheidsverwachting. Men wist al vele jaren geleden,dat de babyboomers er aan kwamen. Waarom geen goede buffer opgebouwd, toen er nog grote aardgaswinsten waren?
BeantwoordenVerwijderendaar wilden mensen die daarover konden gaan, niet over nadenken. Ook niet nadenken of ze daarover gingnen. Dus hoefden ze ook niet bedenken wat ze moesten doen (want dat was ingewikkeld). En de problemenvan die dagen waren natuurlijk erg dringend. Net zoals nu de problemen van nu (wilders, aardbevingen in Groningen, windenergie- of niet) dringend zijn. En nu willen we niet nadenken over de lange termijn (klimaatverandering)
VerwijderenMensen kunnen gewoon heel slecht nadenken over de lange termijn. Ook niet als het (een deel van hun) vak is. Zijn onze hersenen niet op gebouwd.
Daarom eten we snoep, sporten we niet en sparen we niet voor ons pensioen. indivdueel en collectief werkt dat hetzelfde.
Het is terecht dat mensen langer door moeten werken. Inderdaad leven mensen nu langer als bijvoorbeeld een eeuw geleden. Ik heb in het begin van mijn werkzame leven nog 6 dagen moeten werken in plaats van 5 dagen zoals het nu is. Ik ben het alleen niet eens met de manier waarop, er zijn mensen die met 60 jaar of eerder al helemaal op zijn en er zijn mensen die met 70 jaar nog topfit zijn. Een flexibele aow-leeftijd zou een optie kunnen zijn. Ik ben zelf in 2012 "officieel" met pensioen gegaan, maar heb daarna nog 3 jaar parttime doorgewerkt. Ik was het liefst fulltime aan het werk gebleven en vanaf mijn 70ste langzaam maar zeker af gaan bouwen, maar daar was geen mogelijkheid voor door reorganisatie bij het bedrijf waar ik werkte. Ander werk zoeken was voor mij geen optie, omdat ik niet jongeren in de weg wilde lopen, maar jammer vind ik het wel. Ik ben nu 69 en begin nu stapje voor stapje te wennen aan niet meer werken. Natuurlijk zijn er veel mensen die blij zijn dat ze met pensioen kunnen, omdat ze ziek zijn of andere ongemakken ervaren. Ik ben nog zo gezond als een vis en daarom heb ik natuurlijk makkelijk praten.
BeantwoordenVerwijderenVeel mensen zullen voortijdig werkloos zijn. Of in de ziektewet zijn beland.vooral mensen met fysiek zwaar werk. Zouden ze er wel goed over nagedacht hebben. Dit wordt bedacht door mrnsen achter bureaus. Dit draaien ze hoop ik terug..
BeantwoordenVerwijderenIk ben nu 35 dus voor mij is het nog ver van mijn bed. Hou rekening dat de leeftijd nog wel verder opgeschroefd zal worden. Denk wel dat het heel zuur is als de AOW al bijna voor de deur staat en je moet nog langer wachten!
BeantwoordenVerwijderenVoorlopig kun je uitgaan van 70 jaar en 9 maanden.
Verwijderenwww.wijzeringeldzaken.nl om het te berekenen.
Ik vind het verhogen van de pensioenleeftijd nodig. Het zijn de werkenden die mijn AOW betalen . Ikzelf werk nog deeltijds werk (ik ben bijna 67) en vind het prettig om te werken, Voor zwaar lichamelijk werk zou wel een regeling kunnen komen: werkdagen van 4 of 5 uur ofzo. De kinderen en kleinkinderen van de huidige gepensioneerden zullen het nig veel moeilijker krijgen dan de AOW-ers van nu.
BeantwoordenVerwijderenja hoor , je zou eens extra zwaar lichamelijk werk hebben .... lichamelijke en psychische klachten stijgen .. kosten gezondheidszorg stijgen , of wil men naar zoiets als , vanaf 80 jaar pensioentje , heb je misschien een half jaartje pensioen voor je met een "menswaardig einde "te maken krijgt ! laat zware arbeid met 65 jaar stoppen , licht werk doorgaan tot 75 jaar !
BeantwoordenVerwijderenHelaas is het erg moeilijk te bepalen wie zwaar werk heeft en wie niet. Stratenmakers wel, leraren niet? Fabrieksarbeiders wel, chirurgen niet? Er is lichamelijk zwaar maar ook psychisch zwaar. Wie gaat dat beslissen en op basis waarvan?
VerwijderenWat zou er tegen zijn om de berekening heel anders te doen, na 45 jaar gewerkt te hebben heb je recht op AOW, pensioen of hoe je het dan ook wil noemen. Per slot is het toch veelal zo dat mensen die lichamelijke arbeid doen ook al vanaf hun 16e (de ouderen misschien nog eerder) beginnen te werken en de 'witte boorden' vaak later vanwege het eerst volgen van een studie o.i.d.
BeantwoordenVerwijderenIk schreef er gisteren ook al over.
BeantwoordenVerwijderenEuroman mag nu al tot 67.3 jaar maar voor dat hij echt met pensioen gaat komt er vast nog wel wat bij :-/ gata um echt niet worden, het werk dat hij doet is veel te zwaar, de meeste mannen redden het nu al niet tot 65 jaar laats staan nog 2.3 jaar verder.
Mijn man moet zoals het er nu uitziet door tot 67 en 3 mdn.
BeantwoordenVerwijderenHij heeft er dan dik 45 jaar opzitten.
De laatste jaren is zijn werkplek door allerlei reorganisaties binnen het bedrijf verhuisd naar een plek 1, 5 uur rijden van onze woonplaats. Dit betekent voor hem elke dag om kwart over vijf opstaan, en per dag 3 uur in de auto. Soms file, vaak mist of andere ellende.
Ik kan jullie verzekeren dat hij blij zal zijn als het pensioen daar is.
Ik begrijp ook maar een deel van het verhaal. Oké, het geld voor aow/pensioen moet worden verdiend, we worden allemaal ouder, maar al die jonge werklozen dan?