maandag 31 oktober 2016

Boete bij volledig aflossen laatste hypotheekschuld

Op 11 oktober schreef ik over het in januari 2017 helemaal aflossen van mijn hypotheek.
Om te weten te komen hoe hoog de boete is als ik op dat moment het reguliere boetevrije bedrag + 900 euro extra zou aflossen, stuurde ik de Direktbank de volgende email:

"Ik wil in januari 2017 de volledige restsom à 8400 euro aflossen. Dan ben ik hypotheekvrij. Van die aflossing is 7500 euro boetevrij en over de resterende 900 euro moet een boete betaald worden. Ik wil graag weten wat ik kan verwachten, daarom ontvang ik van u graag een indicatie van het boetebedrag."

Blijkbaar kan diegene die de mail ontving en las, niet zo goed lezen of hij/zij heeft gewoon zitten suffen, want ik ontving vorige week zaterdag een proforma nota voor het aflossen op 21 november dit jaar, wanneer er dus 0 euro van de af te lossen 8400 euro boetevrij is.  Ze wisten mij te melden dat de boete dan €2.017,45 is.
Ze berekenen de totale rente over die 8400 euro die in de resterende looptijd zou moeten betalen (3991,87) en daar trekken ze dan de vergelijkingsrente (actuele rente over een vergelijkbare hypotheek) over diezelfde looptijd van af (1754,67)
Het is nooit mijn bedoeling geweest om dit jaar al af te lossen en over die 8400 euro een boete te betalen. De berekening van de bank slaat kant noch wal, helaas.

Dus ben ik toch maar eens even aan het rekenen geslagen. Want wat betekent dat dan voor die 900 euro die ik extra zou willen aflossen en waar ik een boete over zou moeten betalen.
Hoe zag de berekening er uit? (€2017,45: 8400) x 900 = €216,16.
Ik vind €216,16 boete toch wel wat veel ten opzichte van mijn hypotheeklast in het komende jaar. Dan moet ik over 900 euro 4,55% hypotheekrente betalen, dat is €3,41 per maand.

Mijn besluit: ik stel het helemaal aflossen nog een jaar uit en los in januari 2018 de laatste 900 euro af.

20 opmerkingen:

 1. Ik heb/had mijn hypotheek bij de Direktbank maar kreeg vorige maand een brief dat deze wordt overgenomen door Florius. Daar mag je boetevrij onbeperkt aflossen staat er tevens in die brief.
  Heb jij geen schrijven gehad? Dan zou je gelijk van al het gezeur af zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Daar heb ik geen bericht over gehad. Ik denk dat dit voor mij niet geldt.

   Verwijderen
  2. In mijn brief staat dat de overgang eerste helft 2017 is. Misschien krijg je de brief nog.

   Verwijderen
 2. Das zeker een hoop geld om je hyptheek af te kunnen lossen. Snap heel goed dat je dan maar gewoon even doorgaat met normaal aflossen.
  Succes.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Bijna een kwart aan boete is heel veel ja. Dan kun je inderdaad beter een jaar lang 3,41 per maand betalen en na de jaarwisseling weer aflossen..

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Precies de hele hypotheekrente over 2017 zou in totaal nog geen 41 euro zijn. Daar ga ik geen dikke boete voor betalen.

   Verwijderen
  2. Helemaal eens! Ik zou het op de door jou voorgestelde manier aanpakken. Je bent anders een dief van je eigen portemonnee.

   Verwijderen
 4. boefjes zijn het die banken.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gelijk heb je. Anders is het zakken spekken.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. je hebt groot gelijk, de bank heeft al genoeg aan je verdiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Wat een enorm boetebedrag zeg! Echt heel veel. Dan toch nog maar even tijdelijk gewoon afbetalen inderdaad.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. De bank doet het precies volgens het contract. Is dat nou boefig? Je hebt n aflosvrije som, en daarboven had de bank gerekend om een bedrag aan rente te krijgen, conform contract. Dat ze daarop rekenen vind ik wel logisch. Vervelend dat ik dat moet betalen, maar dat heb je met n contract.
  Dat we voor een hoger aflossingsvrije bedrag lobbyien of vragen, als consumenten, zou ik prima vinden. Maar ik ben benieuwd of de rentes dan hoger worden (om dat de banken en aflosrisico gaan verrekenen).
  Maar banken zijn wel n bedrijf die gewoon geld willen verdienen met hun producten. En banken zijn gewoon winkels waar je geld kunt halen, en voor dat product betaal je. Da's toch gewoon?

  Ik wordt wel narrig van de onduidelijke contracten of trage verwerkingstijden, dus banken heilig verklaren is ook niet mijn ding. Maar als geld-winkels zijn banken nuttig en echt zo slecht nog niet.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. ik zou terug antwoorden dat het ontvangen antwoord onjuist is en of ze een correct antwoord willen sturen met een juiste berekening.

  heb ik al eens eerder gedaan en ik ben toen uiteindelijk bij een vrij hoge manger uitgekomen. Die toen toegaf dat zijn medewerker wel heel moeilijk deed over een antwoord dat niet anders had moeten zijn als "ja, dat klopt"

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Hoe zit het als je meerekent dat je geen eigenwoningforfait meer hoeft te betalen? Of is de Wet Hillen al op jou van toepassing vanwege de kleine schuld?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Over 2015 hoefde ik al geen eigenwoningforfait meer te betalen. Dus de wet Hillen is al op mij van toepassing.

   Verwijderen
 11. Is handig om dat even na te rekenen, maar gezien het lage inkomen van Zuinigaan verwacht ik niet dat ze daar veel profijt van heeft.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. We hebben je bericht gelezen. Zou je contact met ons op willen nemen per telefoon op 033 752 5400 of per e-mail op service@direktbank.nl. Dan helpen we je graag verder met je vraag.

  Hartelijke groet,

  Direktbank

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Van mij hoeft dat niet. Ik ben er door het wat rare antwoord wel achter hoe jullie berekeningssystematiek is voor boetes voor extra aflossen. Dat is voor mij het belangrijkste. Jullie kunnen binnenkort een verzoek verwachten voor de volgende boetevrije aflossing in januari 2017. Een jaar later volgt dan de aflossing van de allerlaatste 900 euro, ook boetevrij.

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.