vrijdag 2 december 2016

Contant of pinnen?

Wat is beter voor je financiële overzicht? Contant betalen of pinnen?
Dat hangt nogal van je financiële administratie af.
Ik noteer dagelijks alle uitgaven tot op de cent nauwkeurig in mijn excelsheet en weet dus precies hoeveel ik in een week en in een maand naast mijn normale vaste lasten uitgeef. Mijn discipline daarin is groot. Ik vergeet vrijwel nooit een uitgave. Voor mij maakt het weinig uit of ik geld voor een week pin en vervolgens contant betaal of dat ik iedere uitgave pin.

Als je niets van je uitgaven noteert kun je twee dingen doen om je uitgaven in de hand te houden.
- een vast week/of maandbudget aanhouden en hierbij de stelling aanhouden: op = op. Je pint bijvoorbeeld 100 euro per week en je doet daarvan alle boodschappen en andere uitgaven.
- alles pinnen en je banksaldo iedere dag checken. Ook hierbij blijf je binnen een van te voren bepaald budget.
Regelmatig je banksaldo checken is sowieso een goed idee. Ik doe dat tenminste 4x per week. Zo kom je minder snel voor verrassingen te staan.

Voor mij zelf zou, als ik niets van mijn uitgaven zou noteren, het checken van mijn banksaldo het beste werken. Daarmee heb ik een betrouwbaar overzicht van de stand van zaken.
Ik vind vaste budgetten niet heel erg handig. Soms geef ik meer uit en soms heel weinig.

Ik heb bijvoorbeeld eergisteren 150 euro uitgegeven aan kleding. Dat zou met vaste budgetten niet kunnen, dan zou ik die uitgave over een langere periode moeten spreiden. Ik heb de kleding via internet gekocht en betaal eenmalig €4,95 verzendkosten. Door  4 kledingstukken tegelijk te kopen, zijn de verzendkosten per kledingstuk in mijn ogen aanvaardbaar. Nog een reden om meer tegelijk te kopen: ik kreeg 10% verjaardagskorting.

Ik heb niet het idee dat ik méér uitgeef als ik pin in vergelijking met contant betalen. Ik heb in het afgelopen jaar beide gedaan en ik zie geen verschil. Als ik contant betaal, dan pin ik opnieuw contant geld als mijn contanten bijna op zijn, ook al is dat nog maar kort geleden. Ik houd voor mezelf geen beperkingen aan. Bij pinbetalingen betaal ik gewoon het gevraagde bedrag.

Maakt het voor jou verschil? Geef jij meer geld uit bij pinnen, of juist bij contante betalingen?

16 opmerkingen:

 1. Ik hou meer van pinnen omdat het zo lekker overzichtelijk is. Als ik iets heb gekocht schrijf ik dat thuis meteen op en trek het van het budget af. Zo weet ik meteen wat ik die maand nog te besteden heb. Als ik contant zou betalen, zou ik hetzelfde doen maar wellicht eerder iets vergeten te noteren en je loop je ook nog het risico van verkeerd geld terug geven door de cassiere. Ik vind zo'n hand vol munten altijd slechter te beoordelen op correctheid. Dus pinnen heeft mijn voorkeur, maar ik zou met cash dezelfde methode hanteren. Ik zou altijd weten hoeveel eruit was gegaan en wat ik nog overhad.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Precies zoals jij. Ik hou mijn uitgaven bij, dus het maakt niets uit of ik pin of contant betaal. Pin heeft overigens de voorkeur: veel makkelijker en zo kan ik ook geen betaling vergeten, omdat ik ze op mijn digitale bankafschrift terug zie.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik check mijn banksaldo meerdere keren per dag ;-) erg he? Maar er komt per maand niet 1 grote geldboot binnen, maar veel kleintjes, dus das mijn excuus :-)
  Kleren voor de drie kindjes en voor mezelf koop ik steeds tweedehands via kringwinkels enzo, en ik merk dat je dan toch best contant geld bijhebt want onder de 5€ kan je er niet pinnen. Ik zorg dus dat ik steeds cash geld heb. Ik hou geen budget bij. In mijn hoofd heb ik een (ambitieus) spaartarget voor het einde van het jaar, ik zorg gewoon dat ik dat haal.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik betaalde altijd contant met reserveringen in potjes voor zaken zoals kleding, vakantie, fesstdagen enz. In het kader van modern betalen deed ik dat sinds september niet meer. Maaaar ik heb besloten om vanaf januari weer mijn oude methode op te pakken. Ik heb nog geen discipline gevonden om op eengoede manier met pinpas en contactdoos betalen om te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik heb wel budgetten, maar die zijn per jaar omgerekend naar een maandbedrag, en in mijn exel houd ik bij of ik daarmee nog in de pas loop of niet. Dus een dure maand in het begin wordt dan gecompenseerd in de loop van het jaar. ik kijk 1 of 2x per week naar mijn saldo en werk dan mijn exel bij. Ik geef niet elke dag geld uit, dus meer is niet nodig.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik pin eigenlijk bijna alles, omdat ik zo inderdaad een spoor achterlaat van mijn uitgaven. Hoewel ik wel discipline heb met hardlopen is een kasboek bijhouden blijkbaar te veel gevraagd...

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Voor mij werkt het het beste als ik mijn maandelijkse kosten (boodschappen, tanken, uitjes, rijlessen zoon, kapper) contant heb. Zodra ik alles pin, heb ik geen overzicht meer en geef ik na enkele maanden al vlug teveel uit. Ik blijf dus bij mijn envelopjes.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik geef meer uit als ik contant betaal. Geld vliegt of rolt dan soms mijn portemonnee uit, zonder dat ik het doorheb. Daarom pin ik tegenwoordig bijna altijd. Dan kan je in ieder geval nog zien, wanneer je bij welk bedrijf gepind hebt. Meestal komt dan wel terug, waar het voor was.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik doe het liefst alles per pin. Dan kan ik in m'n app precies zien wanneer ik wat uitgaf en dat later bijwerken in mijn excel-overzicht (jaarbegroting). Als ik cash uitgeef, dan vergeet ik te gemakkelijk waaraan.

  Het geld letterlijk in potjes doen vind ik te omslachtig. Ik doe dat liever digitaal. Zo heb ik ook op afstand overzicht en altijd toegang tot m'n geld.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Maakt me niet uit qua overzicht. Ik koop wat ik nodig heb en geen onzin dingen en als ik iets extra zie loop ik de winkel eens rond en overdenk of ik het wel of niet zal kopen. Halverwege de maand bekijk ik of ik de rest van de mand iets vaker moet nadenken en geen extra's of aanbiedingen in voorraad koop.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb een maandbudget, wat eigenlijk nooit op gaat. Of ik pin of contant betaal, maakt hierin niets uit. Ik ben blijkbaar zo standaard in mijn uitgaven, dat dit makkelijk kan.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. http://www.trouw.nl/tr/nl/39683/nbsp/article/detail/4426192/2016/12/01/Derden-mogen-straks-meekijken-in-je-bankrekening.dhtml?utm_medium=rss&utm_content=trouwhome&google_editors_picks=true

  Tja.... wat moeten we hiermee?

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik heb nooit contant geld op zak... Ik betaal alles met m'n pinpas en koop ook veel online. Ik heb een aparte 'huishoudrekening' voor dit soort uitgaven waar één keer in de maand € 800,- op gestort wordt en daar moet dan een maand mee doen. Dit werkt heel goed. Zeker ook omdat ik dankzij een handige app op telefoon en iPad meerdere keren per dag m'n saldo check. Ideaal!

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Pinnen vind ik handiger omdat ik alles in een exel sheet noteer en door mijn afschriften niets kan vergeten. Sinds 2014 gebruik ik de exelsheet van blogger "wat kost een gezin" met een begroting voor een jaar met maandbudgetten. Maar het geeft niet als ik er een maand overheen ga omdat je ziet wat er voor dat jaar nog open staat. Wel grappig dat de betreffende blogger het niet meer gebruikt. Ik heb zo een super overzicht en zeker nu ik het al 3 jaar doe is het ideaal om voorgaande jaren terug te kijken.Bij exel kan je ook opmerkingen noteren en daar zet ik dan ook wanneer er welk percentage korting is. Ik wilde bijvb bij de hema een dekbed kopen voor mijn zoon die op kamers gaat. en had de maat 200X160 nodig. Het dekbed was in de aanbieding van 40.00 euro voor 32,00 maar ik wist dat als ik nog een week zou wachten er op "blackfriday" online dat hele weekend nog eens 15% van af zou gaan en heb het dus voor 27,20 kunnen kopen. Chocolade kopen 2e gratis werkt voor mij natuurlijk niet dat gaat dubbel zo snel op;) maar bijvb nivea visage dat ik al jaren gebruik vind ik echt zonde omdat voor het volle bedrag te kopen, en ook 2e halve prijs vind ik dan te duur. Koop er dus rustig 6 tegelijk en heb altijd nog iets in voorraad voordat de aanbieding 2e gratis is. Het maakt me dan niet uit of het dan wel of niet een dure maand is. Dit is gewoon het eerste verdiend.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik pin praktisch altijd maar zorg er voor dat ik contant geld (ong. 25 euro) in mijn portemonnee heb. Voor collectes, voor de straatkrant en en het draaiorgel etc.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.