dinsdag 24 januari 2017

Hoe ging dat vroeger met babyvoeding?

Mijn oudste dochter vroeg hoe dat vroeger ging, 64 jaar geleden, toen ik zelf nog een baby was. Heb ik borstvoeding of flesvoeding gekregen en wanneer kreeg ik vaste voeding?
Ineens realiseerde ik, dat ik geen absoluut idee had! Mijn moeder was niet iemand die spontaan over vroeger vertelde en ik heb er ook niet naar gevraagd. Er zijn geen babyfoto's van mij waarop ik gevoed word. Helemaal niet, ook niet met hapjes vaste voeding.
Het is dus raden naar de manier waarop ik als baby gevoed ben en dat ga ik nu doen.

Ik ben geboren na een erg zware bevalling, waarbij mijn moeder veel bloed verloor. Ik lag in stuitligging en mijn geboorte was nu ongetwijfeld via de keizersnee verlopen, maar dat gebeurde destijds niet. Mijn moeder was behoorlijk verzwakt. Als ze nu bevallen zou zijn, dan had ze zeker bloedtransfusies gekregen, maar dat werd toen niet gedaan.
Mijn apgarscore (die in mijn geboortejaar ontwikkeld werd en die toen nog niet gebruikt werd)  was zwaar onder de maat, weet ik uit verhalen, ik huilde niet, reageerde nauwelijks op prikkels en was blauw. Gelukkig trok dit vrij snel bij, en bleef ik leven. De zorg voor mij werd overgenomen door mijn oma, de moeder van mijn moeder.
Mijn moeder werkte voor haar huwelijk bij de zuivelfabriek, daar heeft ze ruim 10 jaar gewerkt, ook mijn vader werkte bij deze fabriek en zijn vader, mijn opa, werkte daar ook. De zuivelfabriek maakte onder anderen zuigelingenvoeding. Babyvoeding, gemaakt door deze fabriek, stond bij hen in hoog aanzien. Ze waren heel trots op de producten van deze fabriek. Uit cijfers weet ik dat kunstvoeding in de jaren 50 flink in opkomst was. Dat was de vooruitgang, als je je kind de fles gaf, dan was je vooruitstrevend. Tel daarbij op dat mijn moeder enorm verzwakt was en dat medewerkers van de zuivelfabriek (mijn opa èn mijn vader) met korting producten konden kopen en dan is mijn conclusie: ik heb flesvoeding gehad.
Er is nog een reden waarom ik denk dat ik flesvoeding heb gehad: flesvoeding schijnt meer kans te geven op allergieën, eczeem, astma en hooikoorts. Ik was als kind voor allerlei zaken allergisch, zat regelmatig van top tot teen onder de eczeem, heb al sinds jaar en dag hooikoorts en astma. Waarschijnlijk had ik toch al wel aanleg, maar is kunstvoeding één van de redenen waarom ik 's nachts katoenen handschoentjes aan had die er voor zorgden dat ik mij niet volledig open krabde. Ik kan mij eindeloze zalfsessies herinneren, waarbij ik flink in de stinkende teerzalf gezet werd.

En potjes en pakjes? Ik heb de indruk dat die toen nog nauwelijks uitgevonden waren. Volgens mij prakte en zeefde mijn moeder het warme eten en het fruit dat voorgeschreven was door het consultatiebureau. 

13 opmerkingen:

  1. Dat klinkt heel plausibel! Leuk om zo te bedenken hoe je gevoed bent. Zelf ben ik met de fles gevoed omdat mijn moeder ten prooi viel aan de mythe dat ze niet genoeg zou hebben. En eind jaren zestig was de fles de norm.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ook ik ben een flessenkind. En zo'n moeilijke eter,dat als baby en peuter over elke zelfgekookte en gezeefde hap een beetje bessensap ging. Anders at ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb borstvoeding gekregen en vanaf 4 maanden groente en fruit. Volgens mij aten wij vrij snel met de pot mee.
    Mijn kinderen hebben allen borstvoeding gehad of krijgen nog. Helaas bij oudste al na 6 maanden terugloop door verkeerd advies van het consultatiebureau, daarna heb ik me beter ingelezen.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Zou je willen vertellen wat dat verkeerde advies was?

      Verwijderen
    2. Er wordt heel vaak verkeerd borstvoedingsadvies gegeven door cb's en kinderartsen waarop het "ineens op" is, terwijl je vaak per ongeluk afgebouwd hebt.

      Verwijderen
  4. Ik kreeg de flw, ik weet niet precies waarom , maar de borstvoeding liep niet goed.
    Bij mijn oudste zoon wilde ik borstvoeding geven. Dat ging niet lekker, deed veel pijn. Oudste zoon had een heel kort tongriempje, werd niets aan gedaan. Ook niet dat ie een huilbaby was. Net zoals jongste zoon en waarschijnlijk als gevolg van een schouderblessure opgelopen tijdens de bevalling. Mijn zoons hadden heel brede schouders. Oudste zoon groeide niet goed, ging bloed drinken en ik moest van de een op de andere dag stoppen van het cb met borstvoeding en de fles geven. Voor zoonlief was dat een opluchting want hij had honger. Ik kreeg geen enkele begeleiding of medicatie terwijl ik verging van de pijn van gestuwde borsten.
    Bij de bevalling van de jongste (thuis) verloor ik heel veel bloed, viel flauw. Kreeg geen bloedtransfusie die ik zeer waarschijnlijk wel nodig had gehad. De borstvoeding liep goed, maar ik was erg verzwakt. Na twee weken kreeg ik een keelontsteking en kreeg antibiotica die niet samen ging met borstvoeding en moest ik weer stoppen. Al was dat vanwege mijn zwakte sowieso al beter want deze zoon was een negenponder met een enorme eetlust.
    Beide zoons hadden koemelkallergie. Bij de oudste werd ik hierin niet series genomen en pas na een half jaar doorgestuurd naar een kinderarts. Na een huidtest was er binnen een paar minuten duidelijkheid. Tweede zoon had ook koemelkallergie en kreeg dieetvoeding. Financieel was het voor ons haast niet te doen, twee kinderen met dieetvoeding en geen enkele financiele tegemoetkoming. Dit was ind jaren tachtig, begin jaren negentig.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik was ook een flessenkind. Ik heb van mijn moeder, nu 90 jr, altijd begrepen dat zij het zelf maakte met o.a. meel. "Ondermaatse" kindjes kregen nog wat extra meel toegevoegd om beter te kunnen groeien..wat ook weer voedingsstoornissen met zich mee kon brengen.
    Ik heb zelf flesvoeding gegeven aan mijn kinderen, door omstandigheden kon ik helaas geen borstvoeding geven (wel geprobeerd).
    Met drie maanden kregen mijn kinderen een fruithapje dat ik gaf met een metalen lepeltje, met vier maanden groenten en met vijf maanden papje. Pap maakte ik van verdunde melk/water (vanwege het zoutgehalte) en te beginnen met rijstebloem. De kinderen gedijden er goed op. Ik kocht zelden potjes groente, ik maakte het liever zelf. Met name toen de kinderen vast voedsel mochten eten. Ik pureerde toen niet meer om hen te leren dat er ook wel eens stukjes in voeding zitten. Ze kregen dit met een formaat kinderlepel, maar niet van plastic. Het voordeel van een metalen lepeltje is, m.i. dat je ook goed kan checken wanneer de tandjes in aantocht zijn. Bovendien eten wij ook niet met plastic bestek.
    Ik weet dat de tijd heel anders was: geen opvolgmelk of welk speciaal kinder product dan ook.
    De marketing van deze tijd speelt handig in op de zorgzaamheid die ouders voor hun kinderen hebben. Soms vind ik het echt teveel allemaal!
    Met mijn kinderen ging het prima, zelden ziek (gelukkig).
    Joke

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Goh, ik weet eigenlijk niet of ik bv heb gekregen. Volgens mij heb ik nog ergens mijn kaarten van het consultatiebureau.
    Ik weet wel dat daar op stond dat ik bruine suiker moest krijgen maar niemand weet waarom.
    Opvolgmelk vind ik zo'n onzin, echt zo'n markteting-ding.

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Interessant om te lezen. Dat waren beslist moeilijkere tijden voor moeders om te bevallen toen. Ik heb zelf ook flesvoeding gekregen.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Onze kinderen kregen allebei een paar weken borstvoeding. Bij de oudste ben ik ermee moeten stoppen omdat ik een borstabces had. Zij kreeg dan één of andere poedervoeding van bij de apotheker. Toen ze een maand of twee was, mocht ze een koffielepeltje gezeefd appelsiensap, op drie maanden kreeg ze fruitpap zonder koek en op vijf maanden groentenpapjes. Rond de leeftijd van 6 maand zijn we van poedervoeding overgeschakeld op halfvolle melk met 2% maïzena en 5% suiker. Tweede kreeg langer borstvoeding maar ik ben toen moeten stoppen omdat ik het lichamelijk niet aan kon : leeftijdsverschil tussen beide kinderen was vrij klein en mijn gewicht zakte naar 45 kg bij een lengte van 175 cm. Ik had totaal geen energie meer en moest van de huisarts stoppen met de bv omdat die me teveel uitputte. Tweede kreeg een andere poedervoeding om hij allergisch reageerde op de voeding die onze oudste kreeg. Verder was hun voeding zeer gelijklopend.

    BeantwoordenVerwijderen
  9. Ik, geboren in 1950, heb borstvoeding gehad totdat ik met de pot mee kon eten. Zowel mijn oudere als mijn jongere broers en zussen (ik ben de 4E in een rij van 10) hebben allemaal borstvoeding gehad tot ongeveer een maand of 9, 10.
    Daarna nam mijn vader de taak over: bij hem op schoot aten we brood, geprakt fruit en de warme maaltijd. Van mijn jongste broer kan ik me dat nog goed herinneren (ik was 15 toen hij geboren werd)

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Ik ben geboren in 1955, heb flessevoeding gehad. Daarna rijstemeelpap (dat noemde men lammetjespap), fruithapjes en fijngemaakt eten. Ik herinner me ook nog de Liga koeken die mijn broertje kreeg. Nooit last gehad van allergie of hooikoorts trouwens.
    Mijn zoon wilde ik heel graag zelf voeden, maar dat lukte niet. Dus ook aan de flessevoeding. Hij had wel allergieen. Eerst voor eieren, dat ging over. Maar de gevaarlijke pinda-allergie heeft hij altijd nog.
    Na de flessevoeding kwamen de papjes, fruithapjes en fijngemaakt eten. Ik maakte zoveel mogelijk zelf en vermeed potjes en pakjes. Hij lustte alles, nooit problemen mee gehad gelukkig.

    BeantwoordenVerwijderen
  11. Wat een leuke vraag van je dochter. Gek eigenlijk he, dat er in relatief korte tijd zoveel kan veranderen.
    Mijn moeder heeft mij borstvoeding gegeven tot ik 9 maand was (ik ben nu 44 - voor de beeldvorming). Volgens haar wilde ik niks anders :-) Evengoed ben ik enorm allergisch. Eczeem, hooikoorts. Daar heb ik pas op latere leeftijd door voeding wat aan kunnen veranderen.
    Leuk al die verhalen van de andere lezers!

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.