Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 10 januari 2017

Is mijn pensioen + AOW na mijn 66e echt €450 per maand lager dan nu?

In mijn bericht over de mogelijkheid om professioneel blogger te worden, schreef ik dat ik vanaf mijn AOW ongeveer 450 euro netto minder aan inkomen per maand zou krijgen.
Een anonieme reactie vond dat een flink bedrag en dat is het ook. Ik vroeg me af of het klopte, mijn berekening was van een tijd geleden. Daarom heb ik nog weer nagerekend hoeveel het precies is. Het inkomen per december 2018 wordt €408,74 lager dan nu. Ik heb van Opnieuw beginnen begrepen dat de berekening van het ABP bij haar nogal optimistisch was en dat het daadwerkelijke maandbedrag behoorlijk tegenviel. Het zou dus zo maar kunnen dat de achteruitgang van mijn maandelijkse inkomen hoger uitvalt dan die €408,74 en dicht in de buurt komt van die genoemde 450 euro.
Op zich is mijn maandsalaris niet zo veel hoger dan het maandelijkse pensioenbedrag, maar ik mis vanuit mijn pensioen de extra's. In 2016 had ik de volgende extra's die ik niet meer krijg als ik met pensioen ben:
de 13e maand (in december 1465,27 extra)
de vakantietoeslag (in mei 1150,53 extra)
2x eenmalig een bedrag ineens (in de CAO vastgelegd), omgerekend €109,56 netto (april) en €219,12 netto (november)
Ik verwacht niet  dat die 408,74, of misschien 450 euro minder een probleem gaan vormen. Mijn vaste lasten zijn, doordat ik mijn hypotheek dan volledig heb afgelost, nóg lager geworden en verder ben ik zoals altijd spaarzaam en zuinig, maar het is wél net iets meer dan 20% van mijn huidige inkomen en dat is toch niet niks!

18 opmerkingen:

 1. Dat is zeker niet niks, maar je bent goed op de hoogte en dus goed voorbereid. Dat kan denk ik niet iedereen je nazeggen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Na twee jaar WW en 10% ABP besef ik te volle dat ik al de helft minder verdien dan vroeger, maar sinds kort ook dat mijn ex collega's er ook nog eens €2000 per jaar meer bij verdienen . Bovendien wordt het leven duurder en ik sta aan de zijlijn.
  Sinds vorig jaar keren twee zelf gespaarde koopsompolissen uit als lijfrente en dat tikt gelukkig €300 extra aan.
  Leven van zelf gespaard geld en daardoor zijn de zorgkosten moeilijker aftrekbaar van de belastingdienst. Absurd eigenlijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. 450 euro minder per maand is niet niks zeg. Wat heerlijk dat je de hypotheek hebt opgelost en je daardoor geen zorgen hoeft te maken.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Eens met Wilma, petje af dat je je zo goed hebt voorbereid. En ik ben het ook eens met Opnieuw Beginnen. Verstandig financieel beleid wordt door de overheid over het algemeen niet beloond. Dat is wel jammer.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Helemaal eens en super irritant vind ik dat. Ik heb de afgelopen 26 jaar gespaard voor mijn pensioen, en betaal daar nu vermogensbelasting over. Bah

   Verwijderen
 5. Je kijgt ook vakantiegeld hoor! Misschien niet zoveel als je nu krijgt maar ik krijg bijna 800 euro vakantiegeld en doorbetaalde vakantiedagen sinds ik aow-er ben. Dat zijn dingen die je als kleine zelfstandige nooit gehad hebt; om over een dertiend maand (?) of extra uitkeringen in bepaalde maanden maar niet te sprekn!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat vakantiegeld van de AOW is reeds verrekend in het gemiddeld maandelijks uit te keren bedrag.

   Verwijderen
 6. Het grappige was dat ik meer ontvang sinds ik AOW en pensioen heb. Doordat ik al 10 jaar voor ik 65 werd voor 50% was afgekeurd en laatste 2 jaar 100% was mijn inkomen steeds lager geworden, maar de ABP penisoenopbouw ging wel door. Daardoor had ik 200 euro meer dan voor ik 65 werd. Het kan verkeren.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Je schrijft dat je maandsalaris op zich niet zo heel veel hoger is dan je pensioen. Bedoel je met pensioen: AOW + pensioen of alleen pensioen?
  Als dit laatste het geval is, dan zou je best een goed totaalinkomen hebben straks, want dan kom je met pensioen + AOW hoger uit dan je huidige maandsalaris.
  Of begrijp ik het verkeerd?

  ivysdoenenlaten.blogspot.nl

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Zie titel van dit bericht! Zo veel pensioen ontvang ik niet. Ik bedoel dus AOW + pensioen wordt netto ca 450 lager dan mijn huidige gemiddelde maandinkomen.

   Verwijderen
  2. Och, daar had ik helemaal niet opgelet, dom van me.
   Het uitgangspunt was volgens mij altijd 70% van je laatstverdiende inkomen te hebben als je met pensioen ging.
   Dat gaat voor velen niet meer op (met al die kortingen van de pensioenfondsen) en als je een pensioenbreuk hebt al helemaal niet. Tenzij je zelf bij gespaard hebt, natuurlijk.

   Verwijderen
  3. Het is inmiddels al lang 70% van je gemiddelde inkomen gedurende je carierre, de zogenaamde middelloonregeling.

   Verwijderen
 8. Wat op je pensioen natuurlijk ook van invloed is dat je jaren lang geen pensioen hebt opgebouwd doordat je in de bijstand zat. En nu niet fulltime werkt. Mij dunkt dat je dan straks een heel mooi netto inkomen hebt, volgens mij mag je in je handjes klappen met dit bedrag.

  Groetjes Ellen

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Je hebt gelijk! Ik mis 20 pensioenjaren en ik heb tijdens mijn pensioenjaren ongeveer 3 jaren voor 100% pensioen opgebouwd en voor de rest voor 80%. Ik bouw nu ook nog steeds voor 80% pensioen op.
   Als je naar deze pensioenopbouw kijkt, dan ben ik zeer tevreden met de hoogte van mijn toekomstig pensioen + AOW.

   Verwijderen
  2. Aanvulling: als mijn AOW start, dan heb ik gedurende 21,25 jaren pensioen opgebouwd.

   Verwijderen
 9. Ik vind het ook niet mis 15% minder inkomen. Gelukkig heb je verminderde vaste lasten en een zuinige levenstijl. Maar toch het is een heel bedrag.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Volgens het ABP krijg ik op mijn 66e inclusief AOW €408,74 minder dan nu en dat is 20% van mijn huidige gemiddelde netto maandsalaris. Als het inderdaad nog minder wordt en het verschil op ongeveer 450 euro uitkomt, dan wordt het verschil meer dan 20%.

   Verwijderen
 10. Nou zuinigaan.. dat is wel een flink bedrag. Echt heel goed van je dat je je vooraf goed informeert en dat je maatregelen hebt genomen (in de zin van aflossen en daarmee het verlagen van de woonkosten).

  Ik hoop wel voor je dat het mee- in plaats van tegenvalt.

  BeantwoordenVerwijderen