Daarom zijn de voedselbanken op zoek naar nieuwe klanten die in aanmerking komen voor hulp. Een reden is ook dat de voedselbanken een "antiverspillingscontract" zijn aangegaan met supermarkten zoals AH, Jumbo, Lidl en Aldi. Deze supermarkten leveren in het kader van het tegengaan van verspilling voedsel aan de Voedselbanken.
Er is alleen één probleem: het aantal klanten van de voedselbanken loopt terug, terwijl er genoeg mensen in Nederland zijn die voor hulp in aanmerking komen.
Citaat uit de Volkskrant: 'Slechts het topje van de ijsberg klopt nu bij ons aan', zegt De Ruig (van Voedselbanken Nederland) op basis van de armoedecijfers van het Sociaal Cultureel Planbureau (SCP). Volgens hun berekening heeft een alleenstaande 971 euro (circa 300 is voor 'leefgeld') nodig om de 'minimaal noodzakelijke kosten' te betalen. In Nederland krijgen 812 duizend mensen dit niet voor elkaar."
Dat betekent dat maar 10% van de allerarmsten aanklopt bij de Voedselbank en 90% niet.
wachtende mensen bij de voedselbank Leeuwarden |
Wanneer kom je in aanmerking voor hulp?
Nogmaals een citaat uit de Volkskrant: "Alleenstaanden die na het betalen van de vaste lasten (huur, energie, water, verzekeringen en schuldaflossingen) nog 200 euro per maand 'leefgeld' overhouden, mogen bij een voedselbank wekelijks eten halen. Voor ieder bijkomend gezinslid gaat dit bedrag met 80 euro omhoog. Dus een samenwonend stel met twee kinderen mag maandelijks niet meer overhouden dan 440 euro (4x80 euro per persoon + 120 euro per huishouden). Dat moeten afnemers bij de voedselbank aantonen voordat ze hun eten meekrijgen. Tot 1 januari 2017 lag de drempel op 180 euro voor een alleenstaande. Door de verhoging van dit bedrag naar 200 euro hoopt de voedselbank meer mensen te kunnen helpen."
Bij die 200 euro voor een alleenstaande mag je niet meetellen: geld dat je wilt besteden aan een auto (onderhoud, benzine etc)
Ook is het niet zo dat de hulp voor onbepaalde tijd gegeven wordt, er zit een maximum aan en zo nu en dan moet je weer kunnen aantonen dat je nog steeds voldoet aan de inkomenseisen die de voedselbank stelt.
Ken jij mensen die misschien in aanmerking zouden kunnen komen en nu geen eten halen bij de voedselbank?
Vertel hen over de verhoging naar 200 euro die vanaf 1 januari van kracht is.
In vergelijking met de 80 euro voor de andere gezinsleden, vind ik 200 euro voor een alleenstaande heel veel. Als je een partner hebt, dan is de drempel 280 euro. Die 2e persoon moet het dus doen van nog geen twee tientjes per week!
BeantwoordenVerwijderenEn daar moet je dan van eten, naar de kapper, je dieren van verzorgen, je fiets onderhouden of je OV van betalen, je schoonmaakmiddelen en ook nog persoonlijke verzorging van betalen!
Hier ben ik het helemaal mee eens. Wat is hier de redenatie achter? Welke kosten kun je zo voordelig delen dat je als tweede (en derde en vierde) gezinslid maar 80 euro nodig hebt, waar je als alleenstaande 200 nodig hebt?
VerwijderenInderdaad, want het gaat niet om het delen van vaste lasten zoals huur en energie.
VerwijderenMijn vroegere buurman kwam ook in aanmerking voor de voedselbank. Hij heeft hier bewust van afgezien, zijn redenatie; ik heb liever dat er een gezin met kinderen mijn pakket krijgt. En dat vond ik eigenlijk best wel heel aardig van hem! Ondanks dat hij er zelf voor in aanmerking kwam en ook echt wel goed kan gebruiken, bedankte hij er voor. Deze groep heb je ook he.
BeantwoordenVerwijderenIk ken een aantal gezinnen die, dankbaar, gebruik maken van de voedselpakketten. Ik geef zelf ook regelmatig aan de voedselbank spullen en etenswaren. Ik vind het een mooi initiatief, maar jammer dat het in een land als nederland bittere noodzaak is, maar dat is weer een ander verhaal.
Gr. Boukje
En door die verhoging kunnen ze in het volgende persbericht weer zeggen dat het toch zo'n schande is dat er zoveel mensen bij de voedselbank lopen en dat ze toch wel erg hard nodig zijn.
BeantwoordenVerwijderenBlijkbaar is er minder behoefte aan, dat is toch alleen maar positief nieuws?
Ik vind dit heel vreemd. Ik ken genoeg mensen die regelmatig niks hebben, wegens hoge schulden/schuldsanering en die keer op keer worden afgewezen voor de voedselbank. Gezinnen met kinderen notabene!
BeantwoordenVerwijderenOp zoek naar klanten terwijl veel voedselbanken te weinig voedsel binnen krijgen om al een klanten van een pakket te voorzien.
BeantwoordenVerwijderenKostendelersnorm toegepast, houd ik voor mijzelf en inwonend 21+ kind, dat geen inkomen heeft, na betaling van vaste lasten, huur en andere noodzakelijkheden (geen schulden!) €46,38 over van met 30% gekorte bijstandsuitkering om de hele maand van te eten.
BeantwoordenVerwijderenLaten 'ze' gewoon willens en wetens gebeuren..... Wat heet: 'ze' hebben het gewoon op hun geweten; het komt uit de sociale overheids Klijnsma - Asscher koker. Niet te volgen, niet te vreten, niet te verteren.
Aargh, da's wel heel weinig.
VerwijderenBalen voor je zeg! Heb je wel kans dat die gekorte 30% binnenkort teruggedraaid wordt?
Gr.Elies
kan inwonend kind niet voor wat inkomsten zorgen? Julia
VerwijderenInwonend kind heeft zich vijf maanden -tig slagen in de rondte gesolliciteerd en heeft per 1 februari een baan gekregen waar hij voor opgeleid is. Verhuist daarvoor naar andere kant van het land en dan krijg ik mijn 'oude, vertrouwde' 100% bijstand weer. Eind goed al goed, maar het heeft mij wel het nodige gekost...
VerwijderenDank voor jullie reacties.
Het lijkt me moeilijk om als voedselbank balans tussen vraag en aanbod te vinden en te behouden. Hopelijk weten meer mensen hun weg ernaar toe te vinden en kunnen ze al deze mensen helpen.
BeantwoordenVerwijderenEn helaas zullen ze het in vele ogen nooit goed doen, getuige de reacties. Ik ben blij dat het bestaat voor hen die ervan gebruik (kunnen) maken.
Het is jammer dat er voedselbanken nodig zijn in dit land maar het is goed dat ze er zijn. Ik zou niet altijd blij zijn met een pakket van de voedselbank. Vaak veel koek, snoep, zakjes en pakjes vol toevoegingen. Nu de "rijkere" mens bewuster kiest voor goede, vaak biologische voeding zal de "armere" tevreden moeten zijn met de minder goede produkten!
BeantwoordenVerwijderenWat een onzin. Supermarkten passen hun inkoopbeleid heus wel aan en zullen dus van beide productgroepen nog steeds wel overhouden. Jij doet alsof de voedselbank alleen de goedkope restanten krijgt die de 'rijkere' mensen niet willen.
Verwijderen