Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 3 januari 2017

Nieuwe overstap stroom en gas

Ik stap al jaren ieder jaar over naar een ander energiebedrijf. Dat doe ik vooral om de bonus. Die bonus vergoedt namelijk een flink deel van de kosten van mijn energieverbruik.

Overstappen gaat bijna altijd goed. Een keer heb ik een bedrijf meegemaakt dat zijn administratie niet op orde had, waardoor ze mij een boete gaven op de overstap en de bonus niet wilden uitkeren (totale schade €283,36). Volgens dit bedrijf had ik contractbreuk gepleegd, wat helemaal niet het geval was. Dat was wat een gedoe, maar uiteindelijk kwam het goed. Lees hier (klik) en hier het verhaal daarover (klik).

Half november ben ik weer overgestapt naar een ander energiebedrijf. Als het goed is, dan is alles geregeld en op 6 januari start de levering van het nieuwe energiebedrijf. De oude leverancier is opgezegd door de nieuwe leverancier en van dit bedrijf (de oude leverancier) ontvang ik binnenkort de afrekening over het afgelopen jaar. Er is precies een jaar energie geleverd. Ik betaalde 12x een voorschot van 50 euro per maand en mijn bonus wordt bij deze afrekening verrekend. Bij het oude bedrijf ontvang ik €180,- bonus. Ik denk dat ik nog een beetje geld terug ontvang, dit zal niet heel veel zijn, want de bonus was al verrekend in het voorschotbedrag. Als ik wat terugontvang, dan is dat vooral omdat het een warm jaar is geweest.

Mijn welkomstpremie bij het nieuwe bedrijf is €225,- en ik weet mijn maandbedrag nog niet. Dat zal ik waarschijnlijk binnenkort via de mail wel ontvangen. Bij het vorige energiebedrijf ontving ik de aankondiging van het maandbedrag op 8 januari. Ik ga er van uit dat het nieuwe maandbedrag ook ongeveer 50 euro zal zijn.

Deze overstap is mijn 11e overstap
Waar ben ik klant geweest?
Voordat ik kon overstappen en je regionaal gebonden was aan een vaste leverancier, was ik bij Essent.
Mijn 1e overstap was naar Cogas-centrica
de 2e overstap was naar Greenchoice
de 3e overstap was naar Main Energie
de 4e overstap was terug naar Greenchoice
de 5e overstap was terug naar Essent
de 6e overstap was naar Eneco
de 7e overstap was naar Energie Direct
de 8e overstap was terug naar Greenchoice
de 9e overstap was terug naar Essent
de 10e overstap was naar Oxxio
de 11e overstap is naar Pure energie
Het bevalt me goed om ieder jaar over te stappen.

Stap jij over?

20 opmerkingen:

 1. Afgelopen jaar voor het eerst overgestapt. Goed bevallen. Contract loopt tot juli dus wij gaan in het voorjaar weer kijken...

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Wauw, dat zijn heel wat overstappen. Leuk om ze zo op een rijtje te zien! Ik vind het mooi dat je zo goed geld uitspaart op deze manier.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik stapte tot eind 2015 nooit over. Zat bij Essent en ik wil niet te veel werk ervan hebben. Daarnaast ben ik een trouwe klant als men mij netjes behandeld. Ook ben ik maar een kleinverbruiker met alleen 2.000 kW stroom per jaar. Echter ben je een dief van je eigen portemonnee. Toch een keer informeren wat Essent voor mij zou kunnen betekenen: Trouwe klant, al 21 jaar, nooit betalingsproblemen maar ze konden niets voor mij betekenen. Onbegrijpelijk. Overgestapt naar Electrabel (nu Engie), €145,- welkomstpremie en lagere tarieven. Sindsdien wil Essent mij graag terug als klant en zijn dit soort aanbiedingen ook nagenoeg mogelijk voor mij bij hen. Nee Essent, ik vind dat je mij als trouwe klant onrecht aangedaan hebt en daar kom ik nooit meer terug.
  Nu ben ik eind vorig jaar weer overgestapt. Makkelijk via gaslicht.com die nagenoeg alles regelt. Nu zit ik bij van den Bron.
  Wel ben ik benieuwd of de afrekening bij Engie goed gaat, want daar wordt mijn bonus in verrekend.

  Maar aan een ieder die makkelijk geld wil besparen: stap elk jaar over van energieleverancier!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Een paar keer, de laatste keer omdat we een kortingsbon bij de M kregen. Dit jaar wil ik weer overstappen maar we moeten nog wachten tot in het voorjaar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Leuk lijstje! Wij stappen ook elk jaar over, bevalt uitstekend.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Een mooi verhaal, die contractbreuk! Je had een contract tot 1 april en je stapt per 1 april over naar een ander energiebedrijf. Vervolgens roept het oude bedrijf: ho, ho, dat kan zo maar niet! Je had een contract en wegens de contractbreuk moet je €283,36 extra betalen!
  Dat is toch wel een dikke vette contractbreuk als je als jouw contract ophoudt overstapt! En daar moet je zwaar voor beboet worden!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het was achteraf wel komisch, maar op het moment zelf niet zo. Ze vonden dat ik moest bloeden omdat ik direct na afloop van het contract overstapte en daar kreeg ik dus doodleuk een rekening over.
   Volgens mij liep het automatische incasso nog, dus het bedrag was verdwenen voordat ik het in de gaten had. Zie dat bedrag dan maar weer terug te krijgen!

   Verwijderen
  2. Incasso kan je storneren. Altijd doen hoor, want is jouw geld.

   Verwijderen
  3. Laten storneren heeft weinig zin als een bedrijf ervan overtuigd is dat ze recht hebben op dit geld.

   Verwijderen
  4. Ik heb het met Ziggo gehad dat ik het geld gestorneerd had omdat ik niet meer klant bij hen was en ze wel doorgingen met het incasseren van geld. Lees hier: https://zuinigaan.blogspot.nl/2015/09/ziggo-betalen-moet-je-want-anders.html

   Verwijderen
  5. Ik heb het jaren geleden bij Heet Net gehad. Een dubbele incasso, dus één ervan laten storneren. Mooi dat we zonder telefoon en internet zaten. Heet heeft me wel honderd gulden mobiele telefoonkosten gekost. Maar dit is nooit recht getrokken. Yasr

   Verwijderen
 7. Ik ben nu per 4 december voor de derde keer overgestapt. Ik stap alleen niet precies per jaar over. Ik geef standen door krijg de afrekening (bij Eneco binnen 1 dag) en regel dan mijn overstap. Ik vind dat prettiger. Dus in de praktijk stap ik iedere 13/14 maanden over. Nu heb ik een Welkomsbonus van €250,00. Voorschot staat op €35,00. Dit zou voor mij dekkend moeten zijn inclusief bonus. Ik zie de bonus liever nu terug in het maandbedrag dan achteraf. Mascha.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Februari loopt een 2-jarig contract af, dus ik ga de komende weken zoeken waar ik naartoe ga.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ik ben heel benieuwd of je komend jaar een nog zuiniger verbruik hebt nu je een nieuwe ketel hebt.. dat moet haast wel

  Die bonus is behoorlijk hoog dit keer, hartstikke fijn! Ben zelf ook net weer overgestapt per 1 januari.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wij stappen sinds een aantal jaar ook elk jaar over. Het zijn niet zozeer de tarieven, maar wel de welkomstbonus die het aantrekkelijk maakt. Overigens kon ik in oktober van het vorige jaar niet zo'n hoge bonus vinden, die jij nu gekregen hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik heb 2 winddelen (windcentrale) en zit bij greenchoice daardoor. Daarvoor stapte ik ook over.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik zit inmiddels bij dezelfde club. Winterkorting noemen ze het volgens mij.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Wij stappen ook altijd over. Scheelt veel geld en dat maakt het natuurlijk erg aantrekkelijk.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Nee, zolang als ik op mezelf woon al jaren klant bij dezelfde. Ik laat het wel altijd voor een vaste periode vastzetten. Ik betaal weinig per maand, ik verbruik niet veel, krijg altijd wat terug. Ik zou om de bonus kunnen gaan overstappen niet om de prijzen want ik zit erg laag.

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Vandaag heb ik voor het eerst sinds lange tijd een overstap gemaakt wat betreft energieleverancier. Achteraf zonde dat ik die bonus jarenlang heb laten liggen. Ook ben ik dit jaar overgestapt van zorgverzekeraar. Wel blijf ik voorlopig bij mijn huidige internet/telefoon/tv provider, tot nu toe ben ik geen goedkopere tegen gekomen.

  BeantwoordenVerwijderen