dinsdag 17 januari 2017

Voorlopige aanslag belastingdienst: te betalen ruim 500 euro.

In het afgelopen jaar heb ik naast de normale inkomstenbelasting bijna 1000 euro moeten betalen aan de belastingdienst KLIK.
Dat was omdat ik in 2015 nogal wat geld bijverdiend had: zitting op het stembureau, Euroclix en inkomsten van reclame op mijn weblog.  Omdat ik toen zo veel bijverdiend had, gaat de belastingdienst er vanuit dat ik ook in 2016 weer een heleboel bijverdiend heb. Daarom krijg ik nu een voorlopige aanslag à ruim 500 euro.
Dat is om er voor te zorgen dat de definitieve aanslag over 2016 niet zo hard aan komt en ik in juni niet weer duizend euro op de naheffing bij hoef te betalen.
Toch aardig van de belastingdienst ;-)
Ik mag die 516 in 11 termijnen betalen, maar als ik het hele bedrag in één keer betaal, dan krijg ik 9 euro korting.
Ik heb het hele vorige jaar bijna de helft van al mijn bijverdiensten op een speciale reserveringsrekening gezet. Ik heb het geld apart gehouden voor de belastingdienst. Het is een van de weinige digitale potjes die ik heb.

Wat is voordeliger, betalen in termijnen of in één keer?
Die rekensom is gauw gemaakt. Die 9 euro korting is vele malen voordeliger dan de spaarrente die ik op het bedrag kan krijgen als ik het geld op mijn spaarrekening laat staan.
Dus eind volgende maand gaat er 507 euro naar de belastingdienst en is mijn reserveringspotje weer wat kleiner. 

23 opmerkingen:

  1. Ik kreeg hem voor mijn bedrijf ook weer. Of eigenlijk voor mezelf, maar omdat ik voor mezelf werk. Dik €6300 :S. Maar ik ga hem dit jaar ook zelf betalen, ik had omgerekend dat de BD dan een korting van 1,6% geeft, terwijl ik op mijn zakelijke spaarrekening volgens mij amper 0,2% krijg. Doet even zeer, maar financieel gezien de juiste keuze. Scheelt ook nog eens administratie, want dan hoef ik die aanslag maar één keer in te boeken, in plaats van 11 keer.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Weet je zeker dat de voorlopige aanslag voor 2016 is? Lijkt me krom dat je nu zou moeten betalen voor 2016, terwijl de aangifte over 2016 in maart begint. Bedoel je niet de voorlopige aanslag alvast voor 2017?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Daar zou ik even naar moeten kijken. Die papieren heb ik thuis en niet hier op mijn werk.
      Misschien was het ook wel die van 2017. Dat vind ik dan wel wat heel vroeg!

      Verwijderen
    2. Dat vind ik ook
      Ik heb hem namelijk ook van 2017 gekregen en moet betalen
      En dan komt die van 2016 straks nog pfff
      Leuker kunnen ze het niet maken

      Verwijderen
    3. Het is gebruikelijk dat de voorlopige aanslag voor een jaar in januari komt.

      Verwijderen
  3. Wat slim dat je dat geld apart had gehouden alvast! Dan doet zo'n bedrag toch wat minder pijn.

    Huisvlijt

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij kregen er ook een vorige week, ruim 3200 euro. Het lijkt erop dat de Belastingdienst extra cash nodig heeft dit jaar, als ze zo strooien met voorlopige aanslagen. Het gaat om een aanslag voor 2017, dus de verrekening komt dan pas in 2018. Ik had er totaal niet op gerekend. We krijgen altijd aardig wat terug, vorig jaar voor het eerst moeten bijbetalen omdat we de spaarhypotheek hadden opengebroken. Ik ga toch ook maar voor de eenmalige betaling, ik blijf toch een Hollander en korting is korting.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. In 2016 zijn ze voor het eerst begonnen met het opleggen van voorlopige aanslagen. Nadat de tweede kamer heeft besloten dat de voorlopige aanslag beter aan moet sluiten bij de definitieve aanslag. Ze baseren de voorlopige aanslag op de aanslag van 2 jaar terug. Dus moest je in 2014 bijbetalen, heb je vorig jaar een voorlopige aanslag gehad. Zien ze dat je in 2015 moest bijbetalen, dan krijg je over 2017 een VA2017. In 2 jaar tijd kan er veel veranderen, als de VA noet klopt kun je hem gelukkig aanpassen.Aan de ene kant goed, want je kunt de VA in maandelijkse termijnen betalen (ook via automatische incasso) of in 1x met korting. En deze korting is hoger dan het geld op je spaarrekening laten staan. Aan de andere kant is het heel vervelend, als je namelijk voor de eerste keer een VA krijgt, kun je dus zomaar 2 aanslagen in een jaar moeten betalen. Nl de aanslag van 2016 (nav de aangifte) en de VA.

      Verwijderen
    2. Precies, heel goed kijken of je financiele situatie van het jaar waarover je een VA hebt gekregen nog wel overeenkomt met die van 2 jaar geleden. Dit is misschien een aardige vondst voor mensen die een stabiele onveranderlijke situatie, in loondienst hebben. Maar niet voor mensen die in hun huishoud-, woon-, of inkomenssituatie de nodige veranderingen meemaken. Zoals flexwerkers, gezinnen waar overlijden en scheiding plaatsvindt, en zo kan ik nog wel even doorgaan. Het probleem is dat de Belastingdienst (lees: de wetgever) uitgaat van een samenleving die niet meer bestaat. Alles is flex en vloeibaar geworden.

      Verwijderen
  5. Ik denk ook dat de voorlopige aanslag over 2017 gaat en niet over 2016.Ze sturen begin januari 2016 geen voorlopige aanslagen over 2016, die afrekening komt vanzelf dit voorjaar bij de belastingaangifte. Als je denkt dat de aanslag inzake het jaar 2017 teveel is dan kun je zelf invullen op de site van de belastingdienst wat de verwachte verdiensten en evt aftrekposten in 2017 worden en dan wordt de voorlopige aanslag van 2017 aangepast. Als je nu de voorlopige aanslag van 2017 betaald en dit is teveel krijg je het pas in juni 2018 weer terug.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hmm, dus waarschijnlijk betaal ik dus dit jaar de voorlopige aanslag over 2017 en de definitieve over 2016. Dat is dus in totaal minstens 1500 euro. Daar word ik niet vrolijk van!
      Ik denk overigens dat de uiteindelijke aanslag over 2017 een stuk hoger uitpakt dan die 500 euro, dus volgens mij mag ik ook in 2018 nog weer gaan betalen.

      Verwijderen
    2. ja, als je veel bij verdiend, mag je ook "veel" betalen, zo gaat dat. Je kunt 2017 ook per maand gaan betalen, dan geen korting maar je hebt het geld ook nog niet verdiend, dat geld van 2017 moet nog binnen komen. Mijn man is niet in loondienst en dus hebben wij een hele hoge voorlopige aanslag en dat kunnen we echt niet in 1x betalen, elke maand een deel als hij zijn maandelijkse inkomsten krijgt. Je kunt trouwens ook op de belastingsite alle mogelijke varianten in de voorlopige aanslag zetten en die dan bv niet versturen, puur voor jezelf dat je weet wat je uiteindelijk moet betalen.

      Verwijderen
    3. Het klopt dat de aanslag over 2017 is en dus pas over ongeveer 1,5 jaar verrekend gaat worden.
      Ik vind het vreemd dat je alvast belasting moet betalen over verondersteld inkomen dat je nog moet ontvangen!
      Ik meen me trouwens wel te herinneren dat mijn moeder ook al vooraf moest betalen. Ze had naast haar AOW 2 pensioenen die bruto werden uitbetaald. Haar voorlopige aanslag was ook altijd een flinke smak geld.

      Verwijderen
    4. Als alleenstaande ervaar je vanzelf dat de belastingdruk boven de 20.000 euro hoog is. De huurtoeslag (als je huurt) wordt al snel afgebouwd en hetzelfde geldt voor de zorgtoeslag. De heffingskortingen worden boven de 20.000 ook afgebouwd. Dus alle bijverdiensten zouden wel eens behoorlijk zwaar belast kunnen zijn bij ZA. Dat roept de vraag op of die bijverdiensten nu wel lonen.

      Verwijderen
    5. Je kunt het inderdaad online wijzigen, maar dat vind ik persoonlijk erg veel werk. Voor onze Vof worden de inkomsten 50-50 verdeeld tussen mijn man en mij, en nu moet ik twee keer zoveel betalen op voorlopige aanslag dan hij, erg vreemd. Maar ik laat het maar zo, het aanpassen is erg veel werk, en als ik straks een bedrag terug krijg behoud je wel de korting voor het in 1x betalen. Dat is een prima rente.

      Verwijderen
  6. Hier ook weer de voorlopige gekregen. Gebaseerd op het loon van twee jaar terug waar geen loonbelasting af ging. En in juli krijg ik het meestal gewoon weer terug.zo gek! Ik heb het geprobeerd te veranderen maa r ik moet zoveel invullen dat ik er gek van word. Maar ja makkelijker kunnen ze het niet maken.
    Dus betaal ik en krijg korting .in juli komt het toch weer terug...Hoop ik dan.
    Maar liever zo dan andersom. Ik kreeg laatst een aanslag van een toeslag die ik weer terug moest betalen.dat was zuur.....
    Twee jaar terug had ik daar nog wel recht op.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik schrok daar ook van terug, moest zo ontzettend veel gaan invullen terwijl er alleen een ander bedrag voor de aftrekpost eigen woning moest komen. Heb een brief gestuurd, en het maandelijkse voorschot is nu aangepast (vreemd genoeg hebben we er nog geen (echte of digitale) post van gekregen).
      Bij ons gaat het dus om een voorschot niet om een aanslag, maar je zou het kunnen proberen om het via een brief te melden.

      Verwijderen
    2. In juli krijg je belasting terug over het jaar ervoor, toch niet op de voorlopige aanslag van het lopende jaar?

      Verwijderen
  7. Hier is de voorlopige aanslag ook binnen. Het is jammer dat de belastingdienst de rente op teveel betaald geld heeft afgeschaft...

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Je bent een redelijk denkende vrouw; als je in 11 termijnen gaat betalen, werkt het toch net zoals in je baan, waar je elke maand loonbelasting betaalt? Harm

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben inderdaad een redelijk denkend mens en ik denk: als ik per maand betaal en de rest van het geld op de spaarrekening laat staan, dan kan ik er hooguit 2 euro rente over krijgen. Als ik dat bedrag met 9 euro korting in één keer betaal, krijg ik geen rente over het geld, maar wel 9 euro korting.
      Dus doe ik dat!

      Verwijderen
  9. eerste keer in je leven dat je ook een wat betaald aan de fiscus , 40 jaar halen en een keertje een beetje betalen oei oei

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat een zure reactie, volgens mij Is het nog altijd zo dat Zuinigaan loonbelasting betaalt

      Verwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen en ook reacties met nep-informatie worden niet geplaatst.

Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.