Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 9 februari 2017

De werkbonus van de belastingdienst

De werkbonus van de belastingdienst is er voor bedoeld om werkenden zo lang mogelijk aan het werk te houden. Daarom krijgen oudere werkenden een speciale heffingskorting, de werkbonus.
Alleen is het zo dat niet alle ouderen die krijgen, je moet ook weer niet té oud zijn, want dan vervalt de bonus. Je hebt als werknemer vanaf je 60 tot je 64 recht op een werkbonus. Daarna ga je er gewoon weer in salaris op achteruit.

Dit staat er op de site van de belastingdienst: Werkbonus: Heffingskorting die u krijgt als u een bepaald arbeidsinkomen hebt en aan het begin van het kalenderjaar de leeftijd van 60 jaar, maar nog niet de leeftijd van 64 jaar hebt bereikt.

Het was een onaangename verrassing te moeten constateren dat ik er vanaf januari, net 64 geworden, er ineens 60 euro per maand op achteruit ging. Heel jammer en eigenlijk snap ik de logica achter zo'n maatregel totaal niet.

Het heeft ook wel weer een voordeel. Ik had berekend dat ik er vanaf mijn 66e, als ik AOW + pensioen kreeg, ongeveer 450 euro op achteruit ging. Dat is nu anders, want zonder de werkbonus ga ik er maar 390 euro op achteruit. De belastingdienst laat mij alvast een beetje wennen aan achteruitgang in inkomen.
Wijlen Johan Cruijff had helemaal gelijk toen hij zei: elk nadeel heb z'n voordeel!

9 opmerkingen:

 1. Wat vreemd dat die bonus maar voor tot 64 jaar geldt, je zou zeggen dat met de latere pensioenleeftijd dit dan ook opgeschoven zou worden..

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Je hebt ook wel pech! Eerst worden je dagelijkse seniorenuren afgepakt waardoor je dagelijks voor het zelfde salaris een vol uur meer moet werken en nu heb je ook nog eens een keer geen werkbonus meer.
  Dat is dus hoe ze in Nederland omgaan met mensen van bijna 65 jaar.
  Je moet maar zien hoe je het als ouder wordende en over het algemeen gemiddeld lichamelijk iets minder fitte werknemer op moet brengen.
  Voor alle werknemers die nu veel langer door moeten is dit weinig bemoedigend.
  Sterkte er mee!
  Mies

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is ongeveer 10 jaar geleden ingevoerd om ouderen te stimuleren aan het werk te blijven, toen was er nog de VUTnooduitgang. Nu is alles anders. De werkbonus wordt vast weer afgeschaft, nu is er immers weinig keuze

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Je hebt nog geluk gehad. Jij hebt er nog even van kunnen profiteren. De bonusregeling is inmiddels afgeschaft, dus ik (als bijna 62-jarige) vis achter het net en krijg helemaal niets.
  Groetjes, Mia

  BeantwoordenVerwijderen
 5. De werkbonus is vanaf 2015 alweer afgeschaft. Die gold alleen als je geboren was in 1951,1952 of 1953. Deze is ingevoerd om ouderen te belonen om aan het werk te blijven ivm sneller met pensioen te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Vreemd dat jij dat niet wist Zuinigaan! Blijkbaar zijn anderen beter op de hoogte 😉..zal de leeftijd zijn misschien ..😉 n.b. voordat iedereen over me heen valt : het laatste zinnetje is een grapje!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Haha, ik had geen idee dat ik een werkbonus had! Ik dacht dat iedereen met mijn bruto inkomen dezelfde hoeveelheid belasting betaalde. Dat was dus een aantal jaren lang niet zo!
   Ik had een vorstelijke doorwerkbonus zonder dat ik dat zelf in de gaten had ;-)

   Verwijderen