Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

donderdag 2 februari 2017

Een stuk armer dan op 1 januari

Op 1 januari had ik zo veel vermogen dat ik ook vermogensrendementsheffing moet betalen en binnen 2 maanden geef ik bijna 11 duizend euro uit!
Jammer dat de extra hypotheekaflossing niet eerder zonder boete gedaan kon worden, want dan had ik waarschijnlijk helemaal geen belasting hoeven te betalen over mijn spaargeld. Het is niet anders, nu heb ik een heel erg lage hypotheek en hoefde ik geen boete te betalen. Ik heb ooit de boetevrije hypotheekaflossingen verschoven van het einde van het jaar naar het begin van het jaar, juist omdat ik er dan al het hele jaar profijt van kon hebben. Ik kon toen in december het maximum aflossen, en direct daarna in januari weer, want de maximale boetevrije aflossing wordt per kalenderjaar gerekend.

Wat gaf ik in dit jaar al allemaal uit en wat ga ik nog betalen?

tandarts  206,91
febr
extra aflossing  hypotheek 7.500,00
jan
beurt + APK auto 226,37
jan
koelkast 437,17
jan
belasting voorlopige aanslag 507,00
febr
ZVW voorlopige aanslag 79,00
febr
reparatie schutting ca 250,00
febr
jaarpremie zorgverzekering 1.529,52
jan

10.735,97


De rekening van de tandarts krijg ik grotendeels vergoed.
De extra aflossing hypotheek zorgt voor lagere maandlasten.
De APK is verplicht en onderhoud geeft me een veilig gevoel.
De koelkast levert mij waarschijnlijk veel energiebesparing op en verder is er een groter vriesdeel, zodat ik bij aanbiedingen meer kan inkopen en ook op die manier kan besparen.
De voorlopige aanslagen moeten gewoon betaald worden.
Ook de jaarpremie zorgverzekering zorgt voor lagere maandlasten en ik kreeg een kleine korting. Die korting was meer dan de rente, dus levert het voordeel op!
Dan de schutting, met de harde wind van een tijdje geleden had ik stormschade. De oorzaak was dat de palen verrot waren en die konden de zware windstoten niet aan. Gevolg was dat een deel van de schutting en de deur omgewaaid waren. Jammer, maar door de rot ook niet iets om te claimen bij de verzekering. Er komt morgen een nieuwe deur. De nieuwe palen zijn al geplaatst en morgen wordt de nieuwe deur ingehangen.

Al met al dus flink wat uitgaven!
Ik heb mijn buffer fors geplunderd, nu eerst maar weer eens zuinig en de buffer weer wat lucht geven. Eerst nog de ruim 1000 euro van deze maand betalen!

14 opmerkingen:

 1. in Afrika is echte armoede.........

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is zeker waar, armoede is er niet alleen in Afrika, maar ook op meer plaatsen op de wereld, zoals Azië en Midden- en Zuid-Amerika.
   Ik schrijf niet dat ik in armoede leef, wel dat er flink wat geld uit mijn buffer gegaan is en ik dus wat armer ben geworden.

   Verwijderen
  2. Ik weet dat jij het niet verkeerd bedoeld. Letterlijk genomen lijkt de term armer geworden alsof je arm was en nu nog armer. Je let heel goed op je uitgaven dus het is je eigen verdienste maar ik denk dat de teen minder rijk eerder van toepassing is. Ik heb zelf ook flinke uitgaven gedaan aan aflossing. Wat verbouwingen ed. Aangezien mijn buffer net als bij jou nog steeds op orde is noem ik het eerder minder rijk dan armer. Mascha.

   Verwijderen
 2. Oei, dat voel je wel even! Maar een heleboel valt in de categorie 'niets aan te doen/voor het goede doel/bespaart op de termijn'. Dat is dan toch wel een beetje een geruststelling.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Dat hakt flink in. Gelukkig dat je maandlasten het komende jaar weer een stuk lager zijn, kun je die buffer weer opbouwen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dat is even schrikken hè, zo'n stapje terug! Maar inderdaad, het gaat je ook wel weer geld opleveren. Eerst investeren en dan renderen of zoiets is het toch?

  (en wat anoniem hierboven betreft: wat is je punt?)

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Vermogensrendementsheffing wordt toch berekend over het verschil in saldo op 1/1 en 31/12 van dat jaar? Dus als je zorgt dat t gemiddelde eronder valt is het prima toch?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is al even niet meer zo. Er wordt alleen gekeken naar saldo op 1 januari tegenwoordig. Zelf probeer ik uitgaven die toch moeten gebeuren bijvoorbeeld in december te doen ipv januari. Ik weet niet op zuinigaan die gelegenheid had maar de premie ziektekosten wordt om die reden ook soms door mensen in december betaald voor het hele jaar erop. Mascha.

   Verwijderen
  2. Ik betaal mijn verzekering voor auto, gezondheidszorg, tandarts en min jaar abbonnement OV allemaal in december voor het volgende jaar voor die reden. En dan duurt het een tijdje voor mijn buffer weer terugeis waar die was.

   Verwijderen
 6. Allemaal noodzakelijke en goed doordachte uitgaven toch? Die buffer komt vast wel weer op peil :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Het woord armer is een beetje ongelukkig gekozen. Want je bent niet arm. En hebt geld uitgegeven aan nuttige zaken. Ook de tandartsrekening vind ik niet zo vreselijk hoog hoor. Menigeen die je blog leest zal wensen zulke uitgaven te kunnen maken. Als je een prettig inkomen hebt dan leef je daar ook naar . Maar wel zuinig natuurlijk :-)).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. In mijn beleving is het woord armer helemaal niet raar. Je bent gewoon een beetje minder rijk, dus wat armer.
   Voor mij heeft het een heel andere waarde als uitdrukkingen zoals bittere armoede, of schrijnende armoede.
   Het is inderdaad zo dat ik de mogelijkheid heb om de jaarpremie van de zorgverzekering in één keer te betalen en dat ik me de luxe van een auto kan permitteren. Er zijn zat mensen die daarvoor niet genoeg geld hebben.

   Verwijderen
 8. Ik heb dit afgelopen december en januari ook gedaan. Een spaarpolis vrijgemaakt. 32.480 en 6.000 in 2016. En in januari de resterende 12.500 euro. Die zijn alvast weg.De rest volgt einde dit jaar en begin volgend jaar. Waarom rente betalen als je spaargeld hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Volgens mij is de schade aan de schutting niet gedekt, maar de gevolgschade, de kapotte deur, wel. Ik zou dat toch even navragen bij de verzekering.

  BeantwoordenVerwijderen