Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 1 februari 2017

Een vette tandartsrekening!

Eergisteren was ik bij de tandarts, kosten: €206,91.
Waarschijnlijk vindt niet iedereen het een vette tandartsrekening, maar ik wel! Ik ben helemaal geen grote rekeningen gewend, meestal betaal ik alleen de controle en zo nu en dan eens een "grote schoonmaakbeurt". Dan wordt het tandsteen verwijderd en worden de tanden weer mooi glad gepolijst.
Deze keer moest er meer gebeuren. Uit een hoektand was een vulling verdwenen, die moest gerepareerd en verder moesten er ook foto's gemaakt worden. Dat maken van foto's was al weer heel lang geleden en foto's zijn van belang voor het opsporen van gebreken die met het oog niet zichtbaar zijn: in de kaak of onder de vullingen. Aangezien ik een aantal jaren geleden ineens een wortelkanaalbehandeling nodig had en ik dergelijke ellende graag wil voorkomen, vind ik een foto op zijn tijd wel van belang. Ik had destijds voor de wortelkanaalbehandeling in feite al een tijdje lichte klachten, maar wist niet dat het met een zenuwontsteking te maken had. Op een foto was dit zeker ontdekt. Gelukkig heb ik destijds snel aan de bel getrokken toen ik klachten had en ik kon nog net voor het weekend, nog voor de pijn echt heftig werd, met de behandeling beginnen.
De rekening van eergisteren hoef ik maar deels zelf te betalen, de rest betaalt de zorgverzekering. Ik weet nog niet wat ik zelf moet betalen, als ik het vergoedingenoverzicht bekijk, zou ik denken dat ik alles vergoed krijg, maar ik weet uit ervaring dat er toch delen van de tandartsrekening niet vergoed worden en dat valt altijd een klein beetje tegen.
Maar, niet getreurd, ik krijg bijna alles terug omdat ik aanvullend verzekerd ben en dat vind ik prima geregeld.
Ik moet binnen 2 weken betalen en ik heb de rekening gisteren bij de zorgverzekering gedeclareerd. Ik heb de betaling gezet op aanstaande maandag, na een week dus. Meestal wordt de declaratie snel uitbetaald, waarschijnlijk heb ik de vergoeding dan net binnen, zodat ik niet hoef te schuiven met mijn buffer.

10 opmerkingen:

 1. Au! Hier zou ik ook wel even van schrikken, mijn gemiddelde tandartsenrekening is normaal 21 euro ofzo... Gelukkig hoef je niet alles zelf te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Vorig jaar had ik ruim 1000 tandartskosten. Door een vervelend virus vorige winter allemaal hele kleine gaatjes in aanzet vd tanden en kiezen. Er moest dus hel wat gedaan worden. De aanvullende verzekering vergoedt 80% en ik was dus daarbuiten nog zo'n 400 euro kwijt.
  Maandag weer een controle en hoop dat het nu meevalt. Ik heb van vorig jaar overgehouden dat ik snel droge mond heb en dat is niet bevordelijk voor mondhygiene. Vaker poetsen met speciale medicinale tandpasta, ook weer duurder dan de gewone, en watertje voor droge mond want ook 's-nachts moet ik nog eens spuiten.
  Ik ben dus best vel kwijt maar hoop toh nog lang met de rest te doen.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ja dat zijn zo de genoegens van het ouder worden.......ik ga dit jaar zo' n 1000'euro uitgeven. Terugtrekkend tandvlees etc. Ik heb mij maar weer aanvullend verzekerd voor de tandarts dan hoef ik niet alles zelf te betalen.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Waarom een tandartsverzekering als je eigenlijk nooit echt kosten hebt?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. De tandartsverzekering is onderdeel van de aanvullende verzekering die ik nu heb. Het is geen aparte tandartsverzekering. De maandelijkse kosten vallen wel mee: €20,75 en dan ben je ook verzekerd voor 20 x fysiotherapie per jaar.

   Verwijderen
 5. Ik vind het wel veel geld hoor. Dit jaar ook weer een tandartsverzekering genomen omdat ik wist dat er het e.e.a. aankwam. Vorige week 1 kies laten trekken onder verdoving, 1 tweevlaksvulling en 1 drievlaksvulling, en de totale kosten waren 177,50 euro.
  Tandsteen verwijderen doet mijn tandarts er altijd even bij, zonder dat dat op de rekening terug komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Hier dit jaar ruim 800 euro. Ja kinderen de deur uit de tandartsrekening erin. Ouder worden wehh

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik schrik al helemaal niet van dit soort bedragen. Ieder jaar wel een wortelkanaalbehandeling of dat soort 'gein'. Een drama gebit hier... maar ik snap dat het best hoge bedragen zijn als je normaal weinig hebt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. neem aan dat je dan wel verzekerd bent ??? ik bewust niet omdat t normaal idd eens een gaatje is, dan is niet verzekeren geodkoper en we kunnen het zelf betalen dus neem ik het risico met de kans dat we dus goedkoper uit zijn als er niets is ;)

   Verwijderen
 8. hier komen ook flinke rekeningen aan.. dochter gaatjes vullen(gaat van de verzekering geloof ik) voor mij een vulling vervangen, controle, 2 fotos en 2 (kleine verstands)kiezen getrokken...
  en helaas moet een tand weer een wortelkanaalbehandeling.. die tand heeft ik gok 12 jr geleden al een x een wkb gehad... kosten toen...650 euro... :( achteraf slecht gedaan.. stuk zenuw laten zitten wat de tandarts nu op de foto zag.. schatting van de kosten 450 euro... dus er komen genoeg rekeningen aan..
  ook nog mondhygieniste.. we zien wel wat t gaat kosten..

  BeantwoordenVerwijderen