Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 14 februari 2017

Mijn maandelijkse vaste lasten

Als je wilt bezuinigen en geld over wilt houden, dan is het van groot belang om te zorgen dat je vaste lasten omlaag gaan. Als er maandelijks bij jou bijvoorbeeld 1200 euro de deur uitgaat, dan houd je veel minder over dan als je net als ik, je vaste lasten kunt beperken tot nog geen 600 euro.

Ik heb het tabblad vaste lasten weer helemaal up-to-date gemaakt!
Het nieuwe bedrag van de hypotheek is verwerkt en de zorgkosten en ook de nieuwe bedragen voor andere vaste lasten. Sommige vaste lasten betaal ik 10x per jaar, soms alles ineens. Ik heb alles omgerekend naar een maand, zodat het ook voor mijzelf duidelijker is hoe veel (of hoe weinig) ik ergens aan uitgeef.
Het zakgeld voor mezelf stond nog wel in de vorige overzichten, maar dat heb ik er uit gehaald, want eigenlijk vind ik dit daar niet thuishoren.

Ik heb het overzicht van mijn vaste lasten hier onder vermeld:

Uitgaven maandelijks feb-17

belasting gemeente 49,98
10 termijnen
hypotheek icl levensverzekering 65,00

tv/internet/telefoon 39,00

mobiel 4,50

gas + elektra + netwerkkosten* 50,00

abonnement onderhoud CV ketel 10,53

woonhuisverzekering  30,09
jaarlijks
water* 5,45
4 termijnen
waterschap +zuiveringsheffing 18,17
11 termijnen
abonnementen/lidmaatschappen 39,49

bibliotheek 4,00

zorgverzekering 127,46
 in 1 keer
eigen risico 32,08
10 termijnen
zorgkosten - niet vergoed (bril) 9,00

verzekering auto 39,18

wegenbelasting auto 35,00


558,9321 opmerkingen:

 1. Wauw, die hypotheek is echt heel erg laag! Dat lijkt me verrukkelijk!

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 2. wat heb je toch lage energie kosten.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is vooral omdat ik zuinig stook en omdat ik jaarlijks met een mooie bonus overstap.
   Met zo'n bonus heb ik meestal wel bijna 20 euro korting per maand.

   Verwijderen
  2. Wat een handige deal voor beide. En milieubewust dat er nu maar 1 auto rijdt ipv 2.
   Lara

   Verwijderen
  3. ...milieubewust dat een vrouw 1 auto rijdt i.p.v. 2 ....
   Waarom zou Zuinigaan 2 auto's nemen?
   Nou vind ik een auto rijden niet echt getuigen van milieubewustzijn maar partner en ik zijn wel heel goed bezig: Wij hebben samen 1 auto

   Verwijderen
  4. Ik snap je punt niet. Ik heb nooit overwogen om 2 auto's te nemen. Dochter, schoonzoon en ik rijden in 1 auto in plaats van 2.

   Verwijderen
  5. Minstens zo milieubewust als jij en je partner.

   Verwijderen
 3. Jouw totaal van hypotheek + levensverzekering is lager dan alleen onze levensverzekering... Fijn zeg! Net lijstje ook verder.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Leuk, zo'n inkijkje. Ik reken mijn boodschappenbudget ook onder vaste lasten, zodat ik nooit mis grijp. Wat voor de één werkt, is voor de ander onlogisch.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Reacties
  1. Mijn dochter leent de auto regelmatig. Zij heeft overwogen om deze auto te kopen, maar ik vond dat dat voor haar wel heel veel kosten met zich meebracht. Dus is de afspraak dat zij hem kan lenen en dat zij tankt.
   Ik betaal de verzekering, de belasting en het onderhoud. Zij levert de auto met een (bijna) volle tank weer af. Ik maak veel minder kilometers dan zij dat doet.

   Verwijderen
 6. Prachtig lijstje. Inderdaad hele lage energiekosten.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Zo duur is de zoegverzekering dus. Man, man.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, dat geld ben ik kwijt voor de basisverzekering + aanvullende verzekering en geen extra eigen risico.

   Verwijderen
 8. Mijn lasten zijn hoger maar nog steeds laag. Iets onder de €700 per maand. Ik betaal meer aan hypotheek, goede doelen, sporten, reisverzekering en mobiel. Minder aan gas en licht, onderhoud ketel, autobelasting en autoverzekering en internet. Per saldo wel iets hoger. Over 5 jaar ongeveer is mijn hypotheek afgelost en worden de lasten rond de €450,00.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Oh wow! Wij betalen ongeveer het dubbele alleen aan hypotheken. En dan heb ik de vaste kosten nog niet gerekend...
  Fijn voor jou!
  Hier gaat er elke maand massaal veel geld buiten, maar gelukkig komt er ook veel binnen. Dit jaar willen we aan de hypotheken werken, waardoor we onze vaste lasten kunnen verlagen. Ik kijk er nu al naar uit!

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Wat een fantastische lijst aan vaste lasten...mijn huur alleen is al 577 euro... Heb veel respect voor jou hoe je het allemaal mooi voorelkaar hebt gekregen!! Petje af! Kun je met een gerust hart met pensioen gaan...

  Gr. Boukje

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben benieuwd waar je tv/internet/telefoon hebt. Wij zitten bij ziggo met onbeperkt bellen, maar dat is maar liefst 56,90 euro.
  Mooi lijstje, die van ons is eeh iesje hoger ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik was eerst bij Ziggo en dat werd me te duur.
   Nu Telfort, maar geen onbeperkt bellen. Ik heb op mijn mobiele telefoon 200 belminuten per maand en die gebruik ik om te bellen, behalve als ik over mijn bundel dreig te gaan (maar dat is eigenlijk nooit zo) en mijn vaste telefoon gebruik ik alleen om gebeld te worden.

   Verwijderen
 12. Heel mooi om te zien met hoe weinig je kunt rondkomen. Dit geeft mij een doel om naar toe te werken. Ik ga je blog volgen!

  BeantwoordenVerwijderen