Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

dinsdag 7 februari 2017

Wat is het besparingseffect van 2 nieuwe energiezuinige apparaten?

Vanaf 17 oktober hangt hier een nieuwe CV ketel en sinds de afgelopen week heb ik een nieuwe koelvriescombinatie in mijn keuken staan.

Hoeveel scheelt dat in energieverbruik?

De koelkast zou 149 kWh per jaar verbruiken, mijn ruim 20 jaar oude heel wat meer. Mijn oude zou er volgens milieucentraal ongeveer 500 kWh per jaar doorheen jagen. Dat betekent dat ik ongeveer 350 kWh per jaar minder ga verbruiken. Mijn indruk is dat dit wel klopt. Ik heb in de afgelopen week al minder stroom verbruikt dan ik in de afgelopen 10 jaren per week verbruikt heb.
Ik heb de besparing berekend aan de hand van de eindafrekening van januari jl. en kom uit op een besparing van 60 euro per jaar.

De berekening van de besparing van de nieuwe CV ketel is lastiger, want het is niet iedere winter even koud en soms ben ik in de winter een aantal dagen of weken ziek thuis, waardoor ik meer stook dan in andere winters. Ook is het zo dat ik de laatste tijd kouwelijker ben geworden. Ik heb 's avonds niet meer genoeg aan 18,5 graad, maar ik wil het minstens 1 à 1,5 graad warmer hebben dan dat.
Ik heb een overzichtje gemaakt van het verbruik van de afgelopen 9 winters zodat ik een indicatie heb van het verbruik.

wk 42 2016- wk 4 2017
292,9
operatie aan hand
wk 42 2015- wk 5 2016
256,1

wk 42 2014- wk 5 2015
279
staar operaties
wk 42 2013- wk 5 2014
256

wk 42 2012- wk 5 2013
330

wk 42 2011- wk 5 2012
380

wk 42 2010- wk 5 2011
413

wk 42 2009- wk 5 2010
395

wk 42 2008- wk 5 2009
338


Ieder jaar heeft 52 weken, behalve het afgelopen jaar, toen had het jaar 1 week meer, daarom heb ik in 2016/2017 tot en met week 4 gerekend en niet t/m week 5. 
Zoals je kunt zien, ben ik in de loop van de jaren, ook met de oude ketel, minder gaan stoken. Dat heeft er mee te maken dat mijn dochters tot in 2013 hier ook (deels) woonden en er méér kamers verwarmd werden en er meer gedoucht werd.
Vanaf 1 januari 2015 werk ik 1 dag minder per week en ben ik vaker thuis. Ik moet zeggen dat ik daar in het verbruik niets van terugzie.
Verbruik ik minder?
Ik denk het wel, ook omdat mijn nieuwe ketel geen waakvlam heeft en er een vlammetje gaat branden zodra er om warm water gevraagd wordt of als de thermostaat aanspringt.
Of ik werkelijk gemiddeld veel minder ga verbruiken, dat zal het verbruik in de komende jaren uitwijzen!

7 opmerkingen:

 1. Je kunt aan jouw lijstje ook goed zien wanneer het koudere of mildere winters waren. Ik neem elke week de meterstanden op en schrijf er vaak bij wat voor weer het was en/of andere speciale omstandigheden. En als je dan ziet hoe het bij jou afgelopen winter gegaan is met meer koud weer, meer thuis en hoger stoken dan scheelt die nieuwe ketel :-)
  Hier is het soms schrikken met het gasverbruik. We hebben een vrij groot vrijstaand huis en ik stook nu net als jij met dat verschil dat er altijd iemand thuis is. Nog even en de zon schijnt 's middags weer in de woonkamer. Dat voelt heerlijk en scheelt flink in het verbruik.
  Ik heb gisteren de koelvriescombinatie schoongemaakt en ontdooid. Hopelijk zie ik dat ook terug in het verbruik. Het was wel hard nodig. Ik wacht er eigenlijk te lang mee, maar welke s*kkel verzint een ontwerp waarbij het rooster van de vriezer niet afgedekt is, maar los hangt en waar je niet goed bij kunt. Dus steeds nieuwe bakken met heet water, maar het duurt veel langer dan ik gewend ben. Tis mijn vijfde koelkast en nooit eerder zoiets gehad. Bij een volgende koelvriescombinatie wil ik er geen meer met zo'n constructie.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het verschil met de koelkast vind ik enorm! Wat fijn dat het zo uitmaakt. Dit is een makkelijke manier om te besparen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben ook een nieuwe koelvriescombinatie en hoop ook op zo'n mooie besparing.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel mensen zouden zo een nieuwe koelkast kopen als ze 60 euro korting kregen, per jaar...en beseffen niet dat ze dat ze zoveel besparen doordat er nu energiezuinige koelkasten zijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Blijft lastig om zo uit de losse pols te meten of verbruik lager is. Misschien verbruikt je nieuwe wel 180 kWh en oude slechts 350 kWh dus dan wordt een klein weekje meten lastig en onbetrouwbaar.en wat oude daadwerkelijk verbruikt weeg je niet.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Mijn stroomverbruik per jaar is vrij constant, ik zal ongetwijfeld na een aantal weken goed inzicht hebben op het verschil in verbruik.

   Verwijderen
 6. Op mindergas.nl kan je je gasverbruik in bepaalde periodes vergelijk en ook wordt daar de temperatuur in meegenomen. Ik gebruik het om bij te houden of bepaalde isolerende maatregelen werken.

  BeantwoordenVerwijderen