donderdag 2 maart 2017

Aangifte belasting 2016: schrikken van het te betalen bedrag

In de eerste minuten van 1 maart heb ik mijn aangifte ingevuld en nog niet verzonden. Ik had verwacht ongeveer 1900 euro te moeten betalen als naheffing, maar het was veel méér dat ik moet betalen, namelijk €2400,-.
Slik!
Dat valt nogal tegen!
Nu moet ik zeggen dat ik nog niet heel goed gekeken heb naar de vooringevulde bedragen. Ik heb vluchtig gekeken en ik heb gedacht: het klopt wel ongeveer volgens mij.
Ik ga dit zeker nog allemaal checken!
Misschien kloppen mijn aannames niet van het af te dragen percentage van mijn bijverdiensten niet.
Ik ben er van uitgegaan dat ik voor de premie ZVW 5,5% moest betalen en voor de belastingdienst in box 1  een percentage van 42%. Maar misschien is dit onjuist? 
Die 47,5% heb ik steeds apart gezet op een spaarrekening, dat was het geld voor de belastingdienst, maar het blijkt dat ik méér apart had moeten zetten.
Ik ga het allemaal nog een keertje checken en als het klopt, dan ga ik de aangifte eind april verzenden.

Nu zul jij zeggen: als je zo veel bij moet betalen, dan heb je ook een heleboel bijverdiend in het afgelopen jaar. Dat klopt, ik heb goed verdiend met dit weblog en ik heb daarnaast inkomen gehad omdat ik 1 dag werkte op het stembureau en daarvoor naar een scholingsavond geweest ben.


Als mijn schoonvader vroeger klaagde dat hij zo veel vermogensbelasting betaalde, dan zei ik altijd: wees blij dat je zo veel moet betalen, dat betekent ook dat je flink wat vermogen hebt!
En zo is het natuurlijk ook bij mij, ik moet nu belasting betalen omdat ik vrij veel heb bijverdiend en ik dat allemaal keurig op ga geven. Ik heb nog wel wat kleine aftrekposten opgevoerd, namelijk een deel van mijn mobiele abonnement en een deel van mijn internet abonnement, want zonder mobiel en internet kan ik niet iedere dag hier een bericht schrijven. Deze onkosten helemaal als aftrekbare kosten opvoeren mag niet, omdat ik datzelfde internet en de mobiel ook privé gebruik.

30 opmerkingen:

  1. Altijd schrikken als het meer blijkt te zijn dan gedacht.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Bij ons ook, door het aflossen.��

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dit kun je voor zijn in de voorlopige aangifte alvast rekening te houden met het af te lossen bedrag in dat jaar. Je moet dan natuurlijk wel gebruikmaken van de maandelijkse voorlopige uitbetaling én weten hoeveel je dat jaar zult gaan aflossen.

      Verwijderen
  3. Dat is dan altijd weer jammer he als het meer blijkt te zijn. Dank voor je reminder...ik heb er helemaal nog niet aan gedacht dat het alweer kon. Zal het dit weekend ook in orde gaan maken.

    Gr. Boukje

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Je blog is niet prive? Je verdient er blijkbaar nogal een flink bedrag mee, maar klopt het dat je je internet- en mobiel kosten gedeeltelijk mag aftrekken, omdat je met je blog inkomsten genereerd? Ik dacht dat dat soort aftrekposten aan banden was gelegd

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik ben niet zuinigaan, maar wel boekhouder van beroep. Ja, dat klopt. Omdat Zuinigaan geld verdient met haar blog, moet ze dat inkomen opgeven en daar inkomstenbelasting over betalen. Daarom mag ze haar zakelijke kosten (de kosten die ze maakt om dat inkomen te verdienen) ook aftrekken. Die kosten moet je natuurlijk wel hard kunnen maken, maar kosten voor internet en telefonie kun je als blogger natuurlijk prima verantwoorden. Het is niet anders dan wanneer je bijvoorbeeld schoonmaker of thuiskapper bent. Dan mag je ook je reiskosten en kosten voor nodige toebehoren aftrekken.

      S.

      Verwijderen
    2. Door de AdSense reclame op mijn weblog verdien ik met mijn weblogblog. De tekst is volledig privé. Ik schrijf geen advertorials.

      Verwijderen
  5. Ik ben benieuwd of je zonder je extra inkomsten ook al extra had moeten betalen. Stel dat je dan al 500 euro had moeten bijbetalen, dan klopt het dat je van je bijverdiensten nog 1900 bij had moeten betalen.

    Er zijn trouwens ook een paar belastingvoordelen die lager worden bij een hoger inkomen, zoals de arbeidskorting en misschien ook de werkbonus in jouw geval. Het is mogelijk dat dat ook een reden is van de vermindering. Een of meerdere toeslagen waar je wat minder van krijgt om dat je zo'n 4000 euro meer verdiend hebt...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik heb de aangifte nog niet verzonden. Ik kan kijken of ik zonder extra inkomsten ook meer zou moeten betalen dan wat reeds van mijn salaris ingehouden is. Dan haal ik de extra inkomsten even weg en voer ze later weer in.

      Verwijderen
    2. @ PetraH: Het blijkt dat ik zonder extra inkomsten ook al 275 had moeten betalen. Dat verklaart in ieder geval een deel van de tegenvaller.

      Verwijderen
  6. Ik schrok ook van wat ik moet betalen. Net als jij zo'n 500 euro meer dan ik zelf had berekend en dan had ik dat nog heel conservatief gedaan. Maar mijn vader zei altijd precies hetzelfde: je hoeft geen medelijden te hebben met mensen die klagen dat ze teveel belasting moeten betalen ;-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ja, precies! Ik klaag ook niet hoor, alleen was het bedrag hoger dan verwacht.

      Verwijderen
  7. er is ook een belastingvrij deel... ? dus als je 47,5 % opzij zet, zou dat meer dan voldoende moeten zijn... ?? over de eerste 7000 betaal je niets nl door de algemene heffingskortingg..??maar idd bedragen controleren!!!!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat belastingvrije gedeelte, ongeveer de eerste 6000 euro die je verdient, heeft Zuinigaan al gebruikt bij haar loondienstbaan. Had ze verder geen inkomsten (dus helemaal niets) dan waren van de bijverdiensten de eerste 6000 euro vrijgesteld.

      Verwijderen
    2. ik weet hoe belastingen werken.. ;) benieuwd waarom ze meer moet betalen dan de 47,5 %... ;) misschien bij haar loondienstbaan is iets mis gegaan qua inhoudingen (te weinig)

      Verwijderen
    3. Dan is het prima! Maar ik heb ook wel eens op blogs gelezen dat er mensen waren die dachten dat je de 6000 euro mocht 'bijverdienen' zonder dat er belasting over werd geheven.

      Verwijderen
    4. Ja, die heffingskorting is al verrekend met mijn werk in loondienst.
      De belastingdienst verrekent die heffingskorting niet dubbel. Het mag er dan misschien een beetje een janboel zijn, dat hebben ze volgens mij prima op orde!

      Verwijderen
  8. Kijk ook eens naar het eigenwoning-forfait. Omdat je nog maar zo'n kleine hypotheek hebt mag je een korting toepassen volgens de wet Hillen.
    Groet, Greetje54

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dat gaat automatisch in de aangifte, daar hoef je verder niets voor te doen.

      Verwijderen
    2. Dat wordt automatisch verrekend inderdaad.

      Verwijderen
  9. Wij betalen altijd een deel van te voren. Dan valt het mee in maart.

    BeantwoordenVerwijderen
  10. Om je bijverdiensten te genereren maak je nog meer kosten. Je hebt een studeerkamer. Dus een deel van de woonkosten ook volgens mij. En misschien je krant. Want je schrijft over actuele dingen. In jou geval zou ik een belastinggids kopen en het nog eens helemaal uitpluizen. Als je er dan een blog over schrijtnhelp je ons ook en kun je de gids volgend jaar als kosten opvoeren

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Studeerkamer e.d.is meestal niet aftrekbaar, dat is veranderd al een jaar of tien terug. Even opgezocht : De kosten van werkruimte in de eigen woning zijn voor de inkomstenbelasting aftrekbaar wanneer je:

      zelfstandig ondernemer bent of resultaat uit werkzaamheden geniet
      een zelfstandige werkruimte in de woning gebruikt
      minstens 70% van je totale inkomsten uit arbeid verdient in of vanuit die werkruimte en minstens 30% van je totale werktijd in die werkruimte besteedt
      Zelfstandige werkruimte

      De kosten van werkruimte in een eigendomswoning zijn alleen aftrekbaar wanneer het om een zelfstandige werkruimte gaat. Dat is het geval wanneer de ruimte kan worden gezien als een zelfstandig deel van het pand, met eigen opgang of ingang en eigen sanitair. Wanneer je dit deel van je eigen woning eventueel zou kunnen verhuren aan derden, voldoet het aan de de voorwaarden voor een zelfstandige werkruimte.

      Verwijderen
    2. Ik had er vorig jaar bij de aangifte en de opgave van de bijverdiensten al uitgebreid naar gekeken.
      Jouw conclusie is ook de conclusie die ik al getrokken heb. Ik kan moeilijk als alleenstaande een studeerkamer of zelfstandige werkruimte opvoeren in de kosten. Ik heb immers sowieso het hele huis tot mijn beschikking, privé en voor de bijverdiensten.

      Verwijderen
  11. Sorry, typfout : als je er dan een blog over schrijft help je ons

    BeantwoordenVerwijderen
  12. Ergens jammer dat je moet betalen natuurlijk, maar het is ergens wel een mooi compliment op je succesvolle blog! Toch?
    Maar zou de boel idd nog eens goed doorlezen en kijken welke aftrekposten je kan en mag gebruiken om de boel wat in te perken. Succes

    BeantwoordenVerwijderen
  13. Dankjewel voor je berichtje. Was een goede herinnering dat ik er toch echt weer wat mee moest doen.
    Hier heb ik de voorlopige aanslag 2017 gelijk maar aangepast. :-)
    En dat had ik vorig jaar ook goed gedaan want we krijgen ook een mooi bedrag terug.

    BeantwoordenVerwijderen
  14. Zo dat is een behoorlijk bedrag. Ik heb weinig inkomsten dus betaal minder belasting. Ook ontvang ik jaarlijks nog aardig wat hypotheekrente terug.
    Ik zorg dat ik maandelijks altijd veel minder hypotheekrente aftrek terug krijg zodat ik bij de aangifte nooit bij hoef te betalen.
    Met toeslagen doe ik dat ook. Mijn maandbedragen houd ik bescheiden zodat aan het eind van het jaar niet voor verrassingen kom te staan.
    De voorzichtigheid stamt nog uit de tijd dat ik zeer onregelmatig werkte, op jaarbasis kon het soms een paar duizend euro aan inkomsten schelen.
    Jij hebt minder hypotheekrente aftrek en meer inkomsten dus dan merk je het helaas wel.
    Maar zoals al eerder is opgemerkt meer belasting betalen betekent gelukkig ook dat er meer inkomsten zijn gegenereerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik krijg nauwelijks hypotheekrente terug. Dat is het nadeel van het bijna volledig aflossen van je hypotheek ;-) Ik betaalde vorig jaar in totaal 411 euro hypotheekrente.

      Verwijderen
  15. Dit dient men niet te zien als misplaatst superioriteitsgevoel maar als een normaal recht.

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.