dinsdag 21 maart 2017

Bezuinigen en geld overhouden – hoe houd je het vol?

Eergisteren had ik het over schulden, gisteren over de stress die armoede bij veel mensen veroorzaakt, vandaag wil ik het hebben over manieren om het bezuinigen vol te houden.
Bezuinigen is hard werken. Iedere keer als je iets doet, een was draaien of boodschappen doen, of kleding kopen of de thermostaat hoger zet, al deze acties hebben financiële gevolgen, want alles kost geld en soms geen klein beetje, maar handen vol geld!
 
Bij bezuinigen en zuinig leven is het belangrijk om een lange adem te hebben, korte tijd bezuinigen levert weinig op, tenzij je toevallig Bill Gates heet (en het bijbehorende inkomen hebt). Een (hypotheek) schuld wegwerken of een buffer opbouwen, of gewoonweg leven van weinig inkomen omdat er niet meer is, is een kwestie van volhouden. 

Hoe voorkom je dat zuinig leven aanvoelt als een soort straf?
- Maak van bezuinigen een sport. Lukt het om in vergelijking met afgelopen jaar nog meer energie te besparen? Dan heb je het uitstekend gedaan. Wees trots op je resultaten, het maakt niet uit of anderen nog zuiniger kunnen.
- Als ik weer eens voor bijna niets een leuke inkoop gedaan heb bij de kringloop, dan ben ik de koning te rijk. Een leuk en handig kastje, een mooie mok, een leuk sjaaltje, een geweldige lap stof, mooi bestek, een babyspeelgoedje. Allemaal dingen bijna voor nop, waar jij nog jaren plezier van kunt hebben. Geniet bewust van de aankopen die je wèl doet.
- Gun jezelf leuke dingen, want leuke dingen zijn de jus van het bestaan. Zonder leuke dingen wordt het leven grauw en grijs. Wat een mens leuk vindt is voor iedereen verschillend: een uitstapje naar een museum, een dag naar het strand, een luie thuisvakantie, een lekker thuis gekookt etentje met familie of vrienden, een mooie plant, een fijn boek, een speciaal biertje of een lekker kaasje. Noem maar op. Belangrijk is om jezelf zo nu en dan dingen te gunnen, je bent het waard om verwend te worden. Daarbij moet je bedenken dat je jezelf ook kunt verwennen, het hoeft niet altijd van een ander te komen. Maar ...... verwen jezelf niet dagelijks/wekelijks, dan wordt het ook minder speciaal.
- Stel je doelen niet al te hoog. Het is heel teleurstellend en demotiverend om te merken dat je je gestelde besparingsdoelen niet kunt halen. Te hoge doelen, maken dat je er mee ophoudt en dat is niet de bedoeling van je nieuwe, zuinige leven. Begin stapje voor stapje en breid daarna uit. Het is een heerlijk gevoel om je doelen wèl te halen en te zien dat je het kunt. Als je doelen echt te bescheiden zijn, kun je ze altijd nog naar boven bijstellen en moeilijker maken. 


Na verloop van tijd zul je merken dat zuinig leven een gewoonte is geworden, dat kan even duren,  en soms duurt het verscheidene jaren, maar die tijd komt echt. Dan valt het jezelf niet eens meer op dat je zuinige keuzes maakt en geld bespaart, dan is dat helemaal normaal.
Dan is je houding anders, dan denk je: hoezo bezuinigen? Ik geniet toch van het leven en ik heb het toch hartstikke goed?
Als je op zo'n moment in je leven bent, verbaas je je over mensen die niet zuinig leven en kopen om het kopen.

Dit bericht is een bewerking van een eerder gepubliceerd bericht.

16 opmerkingen:

 1. Ik heb een tijdje een zinnetje in mijn hoofd gehad 'ik heb nodig' en ja 5 min later zat ik driftig op marktplaats te zoeken, en werd er vaak in een opwelling wat gekocht. Nu kan ik veel vaker dit uitstellen, ik wacht tot einde vd maand en dan ga ik het lopen.de behoefte om het te kopen zakt dan binnen een paar dagen weg. Want dan zie ik hoeveel zooi ik al heb die ik schoon moet blijven maken/ opruimen.over 2 maanden ga ik weer op pelgrimstocht met een rugzakje van 10 kg en een tentje en 2 setjes kleding. Tijdens deze tochten ervaar ik een groot geluk en vrijheid. Wat heb je weinig nodig om te leven en gelukkig te zijn. Als ik thuis terugkom sluipt het gevoel ca schaarste en nodig hebben en moeten er weer langzaam in

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik vind het een mooi advies: je moet inderdaad een lange adem hebben voor bezuinigen. In die zin is het net als hardlopen. Het is niet genoeg als je het 1 dag doet. Of 2. Je moet het blijvend doen om effect te krijgen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Prima stuk. Nog een aanvulling over hoe wij met onze situatie onmgingen. Mijn man is opleidingen gaan doen en heeft zich opgewerkt van administratief medewerker naar manager. Toen we net getrouwd waren had hij alleen Meao. Daarna heeft hij hbo opleidingen gedaan, post hbo en universiteit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. mooi geschreven. Ondanks dat ik vrij zuinig ben heb ik wel eens mijn uitspattingen, zoals dat ik ineens besloot mijn ogen te laten laseren. Ik lees overal, dat is heel duur! ja het is een hoop geld maar ik had het ervoor over. een investering in mijzelf. Zo ga ik binnenkort ook naar de beugeltandarts, mijn tanden gaan steeds schever staan. Dit vind ik dan weer belangrijker dan iets anders. Ik heb het geld ervoor, maar ik spaar daar ook voor. Eerder kocht ik veel cremepjes en douchegel. dat werd steeds minder bijzonder, ik had op een gegeven moment wel 4 liter in mijn kasten staan. Momenteel geef ik vrijwel niets meer uit aan persoonlijke verzorging alleen het hoognodige.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Toevallig dacht ik hier vanmorgen nog over na. Mijn MB's van mijn telefoon zijn op voor deze maand, dus noodgedwongen kan ik niet mijn mail of zo checken tijdens het wandelen (wat ook nergens voor nodig is, maar dat terzijde). Nu ik dat een week niet doe, mis ik het ook niet echt. Ik ben dus heel benieuwd of de behoefte terug komt, zodra ik weer een nieuwe bundel tot mijn beschikking heb.
  Ik heb het idee dat het met zuinigheid wel zo werkt namelijk, maar bijvoorbeeld met eten weer niet. Ik ben heel benieuwd!

  Los daarvan: mooi stuk weer!

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Nog steeds goede tips. Als je langer bezuinigt dan gaat dat een gewoonte worden en voelt het ook niet meer zo, het is dan gewoon de normale situatie. Ik vind het een sport om toch steeds nog iets te vinden, al is het maar zo klein. Leuke dingen blijven doen is inderdaad belangrijk maar ook die dingen veranderen. Daar waar ik vroeger veel uit eten en naar de bios ging, kies ik nu dingen de minder kosten maar ook erg leuk zijn. Gratis festival, picknicken in het park of gewoon een fijne wandeling. Toevallig ga ik vandaag, voor het eerst in een jaar, weer eens naar de sauna. Wel met 50% korting, dat dan weer wel. ;)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil nog wel aanvullen dat bezuinigen uit noodzaak natuurlijk wel anders is dan bezuinigen om te sparen voor een doel. Dat voelt toch heel anders denk ik. De kunst is dan om uit het 'armoede-denken' te komen maar dat kan natuurlijk heel lastig zijn, zeker als je al langer in de problemen zit.

   Verwijderen
  2. Je hebt gelijk dat bezuinigen uit noodzaak moeilijker is. Als je echt NU veel moet bezuinigen en je bent helemaal niet gewend om zuinig te leven, dan geeft dat een enorm opgejaagd gevoel en daarbij komt veel stress kijken.

   Verwijderen
 7. Ja, zeg ik ook altijd, ga zuinig zijn en bezuinigen als een sport zien, dan krijg je er plezier aan!

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Ik begon ooit met bezuinigen uit noodzaak. Nu is het gewoonte. Ik doe nog steeds dingen die ik leuk vind, maar die zijn vaak niet erg duur (vind ik dan). Honden wandeling, koffie buiten de deur (soms) - geen dure auto, geen dure woning. Ik wil heel graag minder werken dus ik heb daar een eenvoudige levensstijl voor over.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Wat een leuk artikel! En zo waar. Wij leven grotendeels volgens dit principe, hoewel ik wel mijn kleine valkuilen heb. Vooral het (opeens) denken dat ik (NU!) iets nodig heb is een lastige. Het streven is om daar dit jaar mee aan de slag te gaan.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik heb zuinig leven nooit als een straf gevoeld. Het heeft ons in staat gesteld om van 1 salaris te leven (met een klein baantje van mij erbij voor studies en extraatjes). Geen eigen woning, bescheiden vakanties, weinig uit eten e.d, maar wel een relaxed leven zowel voor mij als mijn man.
  Ik voel juist de dingen die we wel hebben en wel kunnen doen altijd als een heerlijke luxe. Vooral als ik op t.v. alle ellende zie in andere landen besef ik zo goed hoe rijk we het hier hebben,

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik ben het van huis uit wel gewend om zuinig aan te doen, maar we hebben het nooit echt heel slecht gehad. Of misschien was dat dan ook het gevoel. Toen ik begon met bloggen, was het allemaal wel een stuk krapper en soms ook behoorlijk spannend, maar ook daarvan vind ik dat ik nog in mijn handjes mag knijpen als ik het vergelijk met 'echte' minima met geen vooruitzicht op beter. Dat had ik voor mijn gevoel altijd wel, de mogelijkheid om bij te werken of wat dan ook.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Mooie tips allemaal.
  Niet alleen bezuinigen, alles wordt leuker als je er voor je zelf een spelletje van maakt. (tenminste, als je net zo'n groot kind bent als ik).
  Bijvoorbeeld fietsen naar het werk ipv de auto. Ik noteer iedere keer, en stop dan een denkbeeldige rijksdaalder in een spaarpotje: bespaarde benzine. Ik vul het ook nog in op de website van fietsen scoort. Het maakt dat ik ook bij slecht weer toch eerder de fiets pak (maar files helpen ook, liever in de regen op de fiets dan al die tijd in de file...).
  Lichamelijk werk: denk er een sportschool idee bij, maar nu gratis met na afloop wel het voldane gevoel.
  Ik hou gelukkig van tuinieren, maar ook de zwaardere klussen, waarvan ik na afloop spierpijn heb: ik geef mezelf weer een denkbeeldig schouderklopje na afloop, ik heb weer goed getraind :)

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Bezuinigen is voor mij geen noodzaak, maar van huis uit ben ik gewend om te sparen. Daardoor vind ik het nu jammer om veel geld uit te geven aan iets dat je ook ergens anders voor een lagere prijs kunt kopen. En om geld uit te geven aan dingen die je niet nodig hebt. Heb laatst mijn huis "ontspuld", heeft mij zoveel tijd gekost! Nu is het heerlijk opgeruimd en ik houd het vrij van alle frutsels.
  Je hoeft niet te kopen om gelukkig te zijn. Geluk zit voor mij in tevredenheid en blij zijn met de mooie dingen en mensen om je heen.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Ik leef zuinig omwille van noodzaak, juist daarom verwen ik mezelf elke dag!
  Ik luister naar mooie muziek, ik drink mijn koffie uit een mooie mok, ik neem lekkere koffie mee naar mijn werk, een luxe-lunch (heb een -dure- bentobox aangeschaft enige tijd geleden, en ik vind het geweldig: in het ene vakje nootjes, in het andere een chocolade paaseitje, een stukje fruit en een restje koude pasta of dergelijke van de vorige avond), enz. Ook mijn kinderen verwen ik, ik breng hen regelmatig ontbijt op bed (niks speciaals, maar wel met mooie bordjes ed), eens een warme chocomelk als ze aan het studeren zijn....
  Al deze dingen kosten voornamelijk aandacht, en ik ben het waard om goed voor gezorgd te worden! Dus doe ik dat maar zelf 😀.

  BeantwoordenVerwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden verwijderd. Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.