zondag 26 maart 2017

Vele kleine besparingen leveren samen veel geld op!

Het lijkt misschien een open deur, maar het is toch echt zo. Als je dagelijks bespaart op de kleine dingen, dan wordt dat in totaal een flink bedrag.

Waar kun je dagelijks op besparen?
- gebruik afgepaste hoeveelheden, zodat je niets hoeft weg te gooien – dat geldt voor warm water, voeding, koffie, thee, tandpasta, (af)wasmiddel, douchegel etc. Experimenteer met kleinere hoeveelheden, wat is voor jou nog werkzaam/comfortabel.
- doe het zelf, maak zelf je ontbijt klaar met eenvoudige ingrediënten, neem je boterhammen mee naar werk en school, kook zelf met basisingrediënten en koop geen kant en klaar. Organiseer zelf (kinder) verjaardagsfeestjes, bak zelf taarten.
- repareer en maak het zelf, plak je fietsband, repareer een gaatje in kleding, kweek kruiden, groenten en fruit.
- doe langer met je spullen, mobieltjes, meubels, etc hoeven niet zo vaak vervangen als de commercie je wil doen geloven. Onderhoud draagt bij aan duurzaamheid.
- wees energiebewust, kies voor spaarlampen, ledlampen, zet de thermostaat wat graadjes lager, douche kort, doe geen halve wasjes, was met lage temperaturen, gebruik zo weinig mogelijk energieverslinders zoals waterbedden, droogtrommels, airco's en andere energieslurpers. Alles wat uit kan, opladers en wat niet al meer, uit doen en niet op standby laten staan. Droog je was buiten, dan ruikt het heerlijk en buiten drogen kost geen stroom.
- hergebruik en koop 2e hands, er is een enorme markt in 2e handskleding, boeken en niet te vergeten auto's. Ook andere zaken zijn prima 2e hands te krijgen. Ruil met andere ouders kinderkleding.
- loop en fiets waar dat kan, het scheelt benzine en sportschool.

- eet minder vlees, eet in de plaats daarvan eens een eitje of peulvruchten. Deze eiwitbronnen zijn niet alleen goedkoper, maar ook milieuvriendelijker.
- eet groenten van het seizoen - dus geen verse spinazie en sperziebonen in de winter, kies in de winter voor uien, winterwortelen, witlof, rode kool of witte kool. Dan koop je veel voor weinig geld. Daarnaast hoeven deze groeten ook niet over enorme afstanden vervoerd te worden. Wil je wel eens spinazie of sperziebonen eten, koop dan diepvries. Die worden in het seizoen ingevroren en zijn relatief een stuk goedkoper dan vers. 

Kan het minder? Misschien is dit een goed idee:
1x vakantie per jaar, niet naar verre werelddelen, maar gewoon in Europa
bescheiden feestjes,
bescheiden cadeaus,
je hebt geen 20 paar schoenen nodig,
niet een tv in iedere kamer, maar gewoon 1 in de huiskamer

5 opmerkingen:

  1. Het is goed herinnerd te worden aan de kleine dingen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Gisteren waren er 2 documentaires op RTLZ over waarom wij kopen wat we kopen. Deze zijn in elk geval bij Ziggo komende week nog terug te zien via ziggogo.
    En om te zien welke groenten er in het seizoen zijn heeft Milieucentraal een mooie kalender. Overigens valt spinazie uit Spanje in maart in de A-klasse = goede keuze. omdat het op het openveld is geteeld en per vrachtwagen vervoerd.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zag die docu's ook en schrok van de manipulatie door fabrikanten.

      Verwijderen
  3. Bedankt voor de tips.

    Zelf kweek ik op mijn balkon ook wat kruiden, groenten en fruit. Zo heb ik bessen en op Marktplaats heb ik stekjes van aardbeienplantjes gekocht.

    En ik heb wat biologische kruidenplantjes uit de supermarkt verpot en op mijn balkon gezet. Normaal gesproken blijven die kruidenplantjes bij mij hooguit een week goed, maar nu heb ik al ruim een maand een bieslook plantje.

    Ook een bekende tip is om water uit de kraan te drinken. Ik vul thuis zelf een afwasbaar flesje onder de kraan. Als ik een flesje water op het station zou kopen, ben ik al gauw twee euro kwijt.

    Diepvriesgroenten zijn inderdaad prima. Doperwtjes uit blik of pot vind ik over het algemeen te zacht, maar als ik doperwtjes uit de diepvries klaarmaak is het net of ik verse erwtjes eet.

    Zelf ga ik de voorraadkast en vriezer zoveel mogelijk leegeten en zo min mogelijk boodschappen doen. Ik ben gevoelig voor aanbiedingen, maar eerst wil ik mijn voorraad opmaken. Dat is ook een besparing, omdat ik dan niet onnodig eten over datum weg moet gooien.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Wij doen dat allemaal alleen hebben we nog hier en daar gewone lampen omdat de duurdere spaarlampen om de haverklap kapot gingen.
    Dus maken we eerst de oude op en hopen dat ze tegen de tijd dat ze op zijn hier betere lampen hebben die langer meegaan dan 1.5 jaar.
    We kweken onze eigen groenten en eten eerst onze vriezer leeg wat we zelf hebben gekweekt :-)

    BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar kwetsende reacties naar mij of anderen, reclame en ook reacties met naar mijn mening onjuiste informatie (bijvoorbeeld complottheorieën) worden niet geplaatst.

Over verwijderde of niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.