zaterdag 25 maart 2017

Earth Hour - aandacht voor de kwetsbare aarde

​Vanavond is het weer Earth Hour. Overal op de wereld worden in steden gedurende een uur lang de lichten gedoofd en vragen organisaties aandacht voor onze aarde.
De nachtelijke aarde vanuit de ruimte bekeken
Earth Hour in Sydney Australië, met linksvoor het Sydney Opera House
Het plaatselijke nieuws:
Acht Groningse organisaties doen op zaterdag 25 maart mee aan Earth Hour. Tijdens deze wereldwijde actie doven bedrijven, organisaties en overheden vanaf 20.30 uur een uur lang de verlichting van hun gebouwen. Earth Hour wil de aandacht vestigen op de kwetsbaarheid van onze aarde. De Groningse organisaties vragen inwoners om zich hierbij aan te sluiten.
De verlichting van het monumentale Academiegebouw van de RUG en het Provinciehuis dooft die avond. Net als het voorgaande jaar dooft de Hanzehogeschool Groningen haar logo op de Van Olsttoren op de Zernike Campus. Ook de kantoorpanden van Waterbedrijf Groningen aan de Griffeweg, GasTerra aan de Stationsweg en Gasunie aan de Concourslaan zijn niet verlicht. Bij SuikerUnie Vierverlaten staan, net als het kantoorpand, de Silo's in het donker. De gemeente dooft onder meer de verlichting van de Martinitoren, het Stadhuis en de zeven stadsmarkeringen.

Soms denk ik: wat heeft het voor nut dat uurtje? Of ik nu wel of niet mijn 12 watt ledlamp aan heb, daar wordt de aarde niet veel minder van, maar het gaat natuurlijk om de symbolische waarde, niet om het beetje stroom dat ik tijdens dat uur uitspaar.

Doe jij de lampen uit?

6 opmerkingen:

 1. Waarom kan er niet kritisch naar de normale alledaagse verlichting gekeken worden bij gemeente en andere grootverbruikers. Hier brandt voor de zoveelste keer weer een heel weekend het licht in een schoollokaal.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik ben het helemaal met Izerina eens. Ik doe niet mee met earth hour. De hele club ligt hier meestal rond tien uur al op bed en dan gaat de verlchting ook uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Wij hebben savonds vaak maar 1 lampje branden. Wij gaan al erg zuinig om met elektra, natuurlijk kan het altijd beter! Ik denk niet dat we mee doen. Ik ben van mening dat het eigenlijk altijd earth hour moet zijn. Dat je niet alleen nu maar altijd zuinig moet om gaan met alle grondstoffen! Niet alleen elektra.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik denk dat vooral grote bedrijven en panden hiermee winst kunnen boeken. Hier brandt de hele nacht en het hele weekend al het licht in het nieuwe stadskantoor, belachelijk gewoon. Waarom moeten daar alle lampen aan als er niemand is?
  Zelf heb ik 's avonds twee (spaar)lampen aan en de verwarming gaat standaard om 20.00 uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Wij hadden afgelopen nacht al Earth Hour oftewel een stroomstoring van bijna 4 uur, dus ook geen straatverlichting en wij zouden in het donker naar de wc moeten, ware het niet, dat ik altijd een kleine zaklantaren naast mijn bed heb liggen, juist voor zulke noodgevallen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dat is een stuk langer dan een uur! Dat is een halve nacht!

   Verwijderen


Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige en/of onnodig kwetsende reacties naar mij of anderen worden geweigerd. Over niet geplaatste reacties ga ik niet in discussie.