Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

zaterdag 1 april 2017

25 euro per week - dag 1

Vandaag ga ik beginnen met het 25 euro per week - project!
Ga ik vandaag geld uitgeven?
Nee dat denk ik niet!
Ik gebruik voeding die ik in voorraad heb. Vanavond eet ik aubergines met linzen.
Afgelopen donderdag kocht ik bij de Lidl 2 kanjers van aubergines, ze kostten 49 cent per stuk, verder heb ik nog gedroogde linzen op voorraad, te gebruiken tot september 2017. Anders dan met blikjes, kun je gedroogde peulvruchten beter niet te lang bewaren, dat komt omdat de kooktijd langer wordt en ze soms slechter te verteren zijn. Wanneer kocht ik de linzen? In januari 2016, dat is al geruime tijd geleden. Ze kostten destijds €1,39 voor 900 gram, dat betekent dat wat er nu nog is, €0,57 kostte. De linzen zijn gewassen en gecheckt op steentjes en ze staan al in de week. Omdat ze ruim een jaar geleden gekocht zijn, is het goed om de linzen een tijdje te weken. Wat gebruik ik verder voor mijn avondmaaltijd? 1/2 rode paprika, 2 uien en het groen van de preien die ik in de afgelopen week kocht.  De totale prijs is €2,50 en ik ga de linzen die ik niet opeet invriezen en dat doe ik ook met de groenten die over zijn (ik ben van plan ruim 1200 gram groenten te gebruiken).
Ik verwacht van die €2,50 tenminste 3x warm te kunnen eten.

Als snack wil ik rijstwafels met zelfgemaakte groentenspread eten op basis van babyhutspot.
Ik maakte babyhutspot voor mijn kleindochter. Ik noem het babyhutspot omdat ik de uien vervangen heb door bloemkool. Het was voor het eerst dat ze wat aardappel + zachte groenten at en ze wilde er best een paar lepeltjes van. Maar ik had heel wat meer gekookt dan een paar lepeltjes. 
Ik herinnerde mij ineens mijn vader, die altijd zo genoot van geprakte koude aardappel met wat zout op brood. Hij was geboren in 1923 en waarschijnlijk at hij dat in de crisistijd van begin dertiger jaren en had hij daar goede herinneringen aan. Ik bedacht dat deze hutspot prima te gebruiken was als broodbeleg! Een uitgeperste teen knoflook er door, fijngesneden jong groen van een prei, verse gemalen peper en een tikkeltje zout en dat op een geroosterde of gebakken boterham. Een soort pan-pizza, maar dan zonder tomaat en kaas.
Kleindochter smulde van haar prakje en ik van geroosterde boterhammen met gepimpte babyhutspot.
De groentenspread kan ik nog wel een aantal dagen gebruiken als broodbeleg. Eindeloos houdbaar is het uiteraard niet!

Spread op rijstwafels. Gisteravond uitgeprobeerd!!

5 opmerkingen:

 1. Op deze manier doe ik ook vaak aan restverwerking. Van restjes pasta, nasi enzo kun je heel lekkere burgers van maken. Het restje in de keukenmachine doen en aanvullen met evt havermout (voor binding en voedingsstoffen), wat smaakmakers erbij. Op laten stijven in de koelkast en later opbakken in de koekenpan of in de oven als je geen vet wilt gebruiken.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Restjes daar maak ik een quiche van, erg lekker!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het ziet er lekker uit! € 25,- per week zou moeten lukken voor zo'n rasbespaarder als jij ;) Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Goed begin. Restjes maken we ook op. Soms de vreemdste combinaties. Zonde om dat weg te gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Ik neem de restjes van het avondeten vaak de volgende dag mee naar het werk, als lunch.

  BeantwoordenVerwijderen