Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In 2007 kocht ik mijn huis, in december 2018 werd ik 66 jaar en kreeg ik mijn eerste pensioen en AOW. Ik had een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij in 2007 op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege dit pensioengat. Ik heb hard gewerkt aan het aflossen van mijn hypotheek. De hypotheek is inmiddels volledig afgelost. Mijn berichten gaan nu over leven met een pensioen.

vrijdag 31 maart 2017

Besparen door slim in te kopen

In de AH koop ik meestal een voordeelverpakking uien. Deze 2 kg uien kostten in de afgelopen week €1,39. Dat is dus 70 cent per kg. Je kunt ook netjes kopen met 1 kg, die kosten normaal gesproken €1,21. Persoonlijk vind ik het verschil enorm. Voor 18 centen méér heb je een dubbele hoeveelheid. Uien zijn heel goed te bewaren. Het is echt niet erg om 2 kg op voorraad te hebben en een stuk goedkoper. Bewaar de uien op een koele, droge en donkere plaats en ze blijven weken goed.
Zo kun je ook zakken van 1 kg winterwortelen kopen, die kosten €0,79. In zo'n zak zitten, al naar gelang het formaat, 6 à 9 wortels. Ook kun je wortelen los kopen. Dan kosten ze 49 cent per stuk. Ik vind dat nogal een verschil in prijs! Ik koop altijd een kilo-zak en die bewaar ik in de koelkast. Ook wortelen kan je zonder problemen een paar weken bewaren. Wat je ook kunt doen en nog voordeliger is, je koopt buitenbeentjes winterpeen. Dan heb je een zak met 2 kg wortelen voor €1,19, dat is dus 60 cent per kg. Met die 2 kg wortelen en 2 kg uien kun je zeer goedkoop veel monden vullen. Koop er een zak met 5 kg aardappelen bij en je hebt een enorme pan met hutspot. Nu moet ik wel zeggen dat ik die buitenbeenwortels nog nooit in mijn supermarkt ben tegengekomen. Misschien zijn de supermarkten waar ik kom daar niet groot genoeg voor.
Kopen van grote hoeveelheden is per (kilo)gram vaak een stuk goedkoper, maar waar je wel op moet letten, is of de hoeveelheid voor jou reëel is. Voor mij is bijvoorbeeld 5 kg aardappels veel te veel. Die kun je niet invriezen en sinds mijn beide dochters een baby hebben, eten ze niet zo vaak meer hier, dus die aardappels komen bij mij niet snel genoeg op. Als je met meer mensen bent, dan is zo'n hoeveelheid juist goedkoper en slimmer om te kopen dan een aantal keren een kilogram.
Wat is nog meer slim?
Het kopen van flinke hoeveelheden bij bruikbare reclames. Als het kattenvoer in de hamsterbonus is, koop ik altijd voorraad voor een half jaar, zeg maar tot aan de volgende hamsterbonus. Het scheelt de helft van de prijs! Zo doe ik het ook met shampoo, wasmiddel, tandpasta en toiletpapier. Goedkoop? Groots inkopen en profiteren van de halve prijs.
Heb jij nog slimme bespaarstrategieën bij het inkopen?

16 opmerkingen:

 1. Wij doen ook precies wat jij doet! En daarnaast, ik weet niet of deze telt, kopen we altijd brood in de bonus en vriezen die in.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Heb pas een heel rijtje tips opgesomd op mijn blog. Bijvoorbeeld de Afgeprijsd app gebruiken. Laat zien welke producten tegen houdbaarheidsdatum zitten bij jouw supermarkt en met korting verkocht worden. Is ook goed tegen voedselverspilling

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Herkenbare strategieën! Een boodschappenlijstje is voor mij een must. Een weekmenu is handig (wij kopen eerst de groenten, dan maken we een weekmenu en aan de hand daarvan maak ik een boodschappenlijst). Brood in de reclame groot inkopen voor in de vriezer.

  Op de reclame onder de reacties staat trouwens een man met een hele grote vis... dat is wel een grappige aanvulling op je blogpost :-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Dit doe ik inderdaad ook altijd, 2 kg uien en 5 kg aardappels. De buitenbeentjes winterpeen hebben ze hier ook en die neem ik ook regelmatig mee. Ik kocht een tijdje terug een zak met 5 kg uien, dat was toch een beetje te optimistisch, terwijl ik heel veel uien gebruik. De zak is nu bijna leeg, maar het heeft wel even geduurd en dus vond ik afgelopen week een rotte ui tussen de rest, bah!

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Toch kun je uien echt maanden bewaren. Ik koop ze per 20 kilo in. Ze gaan in bewaarde netten per 3 a 4 kilo en dan hang ik ze op in de garage. Zelden een rotte ui. Pas op het laatst is het mogelijk dat er zachte tussen zitten of ze beginnen ui te lopen.
   Dit doe ik al tientallen jaren.
   De garage is vorstvrij, maar koel en donker.

   Verwijderen
 5. Mijn tip is ook: ga zo min mogelijk naar de supermarkt. Dat is vooral handig voor mensen die de neiging hebben om koopjes te kopen, omdat het koopjes zijn en niet omdat ze nodig zijn. Jarenlang deed ik eens per maand boodschappen (online) en deed de hele maand met wat er was. Tegenwoordig kom ik wat vaker in de supermarkt, omdat ik elke dag naar het postkantoor moet vanwege mijn webshop. Nu kom ik daardoor vaker leuke koopjes tegen en moet dan de afweging maken of het echt slim inkopen is, of stiekem toch meer 'fun'. Gisteren zag ik bietjes op zoetzuur, van het basic merk, met 35 procent korting. Normaal 0,65 per pot. Nu iets meer dan 40 cent. Daar heb ik een aantal potten van genomen. Best handig. En wij vinden het ook lekker. dus wel Ok.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Jumbo schreef in het jumbo tijdschrift vooral over budget en het eten van een hele kool. Een kool is meestal ruim een kilo, kun je lang bewaren, dus prima om te eten.

  Uien zijn heel gezond.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Op het moment heb ik 40 ponds pakken koffie in voorraad en dat neemt best veel plek in! Gelukkig heb ik veel kastruimte en tijdens het opbergen kwamen er natuurlijk weer dingen tevoorschijn die wat achterin de kast terecht waren gekomen, die gaan dus de komende week op het menu.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Als groenten per stuk voor de zelfde prijs zijn, de grootste kopen. Ik wel mee gemaakt dat een kool twee keer zo veel woog. En met kool kan heel veel.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik koop altijd kinderbananen bij de Plus, fairtrade en 99 cent. wij hoeven niet zulke grote bananen maar vaak ik de zak want de ene bevat 850 gram en een andere bijv 975 gram. Evenzo bij bleekselderij, koolrabi e.d.

   Verwijderen
 9. Ik koop wortels ook nooit los inderdaad. Mijn grote valkuil is dat ik soms gevoelig ben voor wat ze allemaal aanbieden in de winkel. Mijn ultieme tip is daarom om je aan je lijstje te houden.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Groente zijn ook goedkoop op de markt, zeker als de markt bijna sluit, en in de toko. Tomaten haal ik nooit in de supermarkt maar bijeen toko bijvoorbeeld. Weten hoe je de groenten opslaat scheelt ook, het voorbeeld van de uien werd al genoemd.Zo had ik toen ik nog een groot gezin had een aardappelrek in de schuur. In die tijd haalden we aardappels per mud(ongeveer 70 kilo).

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik koop niet perse de grootste van iets omdat ik weggooien omdat ik het niet gebruik nog veel meer zonde vind. Aardappelen koop ik per week de soort en de hoeveelheid die ik nodig heb. Dus kan best 2 soorten zijn: 1x om te bakken en 1x voor puree. Los, met mijn Eigen zakje bij de aardappelspeciaalzaak, die goedkoper is dan de supermarkt.

  Ik heb wel een donkere kast, maar die is best warm. Aardappels en uien houden het er niet lang in uit. In de koelkast is dan weer te koud voor ze.

  Ik vind afval nog veel vervelender dan iets meer betalen. En afval van voedsel dat verder prima zou zijn om te eten is nog wel de ergste vorm van afval. Gaat wel bij de groene bak natuurlijk maar het is wel voor niets geproduceerd en een belasting voor onze aarde die niet nodig was geweest.

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Ik kijk altijd naar de kilo prijs, viel mij altijd al op met dat netje van 1 en 2 kg uien bij de AH. Dat er weinig prijs verschil is.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Ik koop wortels in een groot verpakking en snij deze meteen in stukjes en vervolgens gaat het de vriezer in.
  't Gaat me meer om het gemak, dat de groente dan al gesneden is. En je weet dat het niet bederft, als je er toch niet aan toe komt.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Zuinigaan, aardappels kan je wel invriezen... als je er eerst aardappelpuree van maakt (of al helemaal bewerkt als stampot). Vooral zuurkool en boerenkool zijn prima in te vriezen en daarna gewoon in de koekenpan opwarmen (niet in gewone pan, dan wordt het blubber).

  BeantwoordenVerwijderen