dinsdag 4 april 2017

Belasting op extra inkomsten nader bekeken

Begin maart was ik al begonnen met mijn belastingaangifte. Ik constateerde toen dat ik een flinke hoeveelheid geld moest bijbetalen over mijn extra inkomsten.
Gisteren was ik opnieuw met mijn aangifte bezig en ik heb uitgerekend hoeveel ik moet betalen over mijn extra inkomsten.
Ik heb eerst maar eens even berekend hoeveel ik zonder extra inkomsten moet betalen of dat ik dan terug krijg. Er bleek iets niet helemaal goed gegaan te zijn, want ik moest ook zonder extra inkomsten €275 betalen. Toen heb ik de inkomsten (stembureau en reclame op mijn blog) ingevoerd en de kosten die ik gemaakt heb voor de bijverdiensten vermeld. Het ging voor het stembureau om reiskosten naar de scholing en om reiskosten naar het stembureau. Ik zat bij de verkiezingen in 2016 namelijk niet op mijn normale stembureau, maar een stuk verder weg. Ook gaf ik een deel van de kosten van mijn internet en mijn mobiele telefoon op als onkosten voor de verdiensten op mijn blog. Zonder dat geen blog, maar helemaal als onkosten opvoeren kan niet, want ik gebruik het internet en de telefoon ook privé..
En hoeveel moet ik dan betalen? €2021,- + de 275 die ik hierboven noemde.
Het gaat niet alleen om belasting en om ZVW bijdrage, maar ook om premies volksverzekeringen. Het is al met al een stuk meer dan dat ik dacht, ik kom op 61,31% wat ik moet afdragen van mijn bijverdiensten.
Eerlijk gezegd valt dat vies tegen!
Dat betekent dat ik van de €3.296 extra inkomen €1.275,- overhoud. Ik heb verschillende bedragen ingevoerd, en ik om steeds percentage-gewijs op eenzelfde hoge nabetaling uit.
Ik moet over die extra inkomsten dus €2021,- belasting, sociale premies en ZVW betalen. Ik zal er in de toekomst rekening mee houden en steeds 61,5% van mijn bijverdiensten op mijn belastingreserveringsrekening zetten.


25 opmerkingen:

 1. mmm echt fors, wellicht is het een idee om je neuroclicks over 2 jaar uit te laten betalen

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Dat is zeker veel! Ik moet over vorig jaar ook erg veel terugbetalen door extra inkomsten. Nou ja, zalig zijn zij die veel belasting moeten betalen... ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik kan me voorstellen dat dit tegenviel zeg. Je moet dus meer dan de helft afstaan. Dat is wel balen.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Veel te veel. Ik zou advies vragen over aftrekposten. Echt waar.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Lijkt me heel erg raar dat je 61,5% belasting zou betalen. Met een inkomen vanaf € 66.422 zou je in de 4e belastingschijf vallen en dan 52% belasting betalen. De bijdrage zvw is 5,5 %. Die 275 euro heeft je werkgever te weinig afgedragen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Het is niet alleen belasting, maar ook sociale premies zoals AOW en de opvolger van de AWBZ.

   Verwijderen
  2. Die sociale premies zitten in het vaste tarief wat je aan belasting betaald. Alleen de bijdrage zvw is apart als je inkomsten uit overige werkzaamheden hebt.

   Verwijderen
  3. Misschien zit er een fout in het rekenprogramma, maar de belastingdienst rekent een hoog percentage voor belasting/sociale premies + ZVW. Overigens ontdekte ik wel kommafouten bij het optellen van een aantal van mijn bedragen. Ik heb veel minder extra verdiend dan dat ik eerst dacht.

   Verwijderen
  4. Een boekhouder doet je belastingaangifte voor 50 euro. Misschien toch na laten kijken?? Ik vind het erg veel voor zo'n klein bedrag.

   Verwijderen
  5. In het rekenprogramma zit geen fout. Je moet hele bedragen invullen en je mag naar beneden in jou voordeel afronden.

   Verwijderen
 6. In die belastingschijven zitten belasting en sociale verzekeringen samen inbegrepen. De hoogste schijf is schijf 4 en dan betaal je 52 % over het inkomen VANAF € 66.422,--.
  Ben je geen lid van een vakbond? Die helpen je gratis met je belastingaangifte ( na afspraak). Of anders zou ik er een andere belastingadviseur eens goed naar laten kijken. Dat hoeft niet zoveel te kosten en dan ben je tenminste voor eens goed geïnformeerd. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Dat is wel echt balen zeg :( Niet om het nog erger te maken, maar weet je wel zeker dat je onkosten mag opvoeren? Ik weet dat ik het als bedrijf wel mag doen, maar ik heb er nog nooit van gehoord dat dat voor particulieren ook geldt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Lijkt me wel.. als je keurig belasting betaalt over elke euro die je bijverdient, mag je wrsl ook de kosten aftrekken die leiden tot die bijverdiensten.

   Verwijderen
 8. Dat lijkt mij ook te veel: het gaat om inkomsten overige werkzaamheden, waarvoor je waarschijnlijk in schijf van 40,80% valt + daarbovenop nog het percentage premie zvw - van 5,5%. Bij elkaar zou de belasting op jouw inkomsten uit overige werkzaamheden samen ruim onder de 50% moeten blijven.
  groeten anna

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Tja, het lijkt natuurlijk zuur, maar aan de andere kant ik hoef nooit belasting te betalen, ben ik daar blij mee? Nou nee, want ik denk maar zo, als je moet betalen heb je ook lekker verdiend. Ik zou heel blij zijn als ik een keer belasting zou moeten betalen. Ans

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik denk dat er toch ergens een fout zit in je aangifte. Dat is zo'n hoog percentage wat je kwijtraakt, dat kan gewoon niet. Zelfs niet in Nederland. Misschien heb je ergens iets dubbel ingevoerd of zo. Of kosten als inkomsten ingevoerd.

  Laat misschien eens een dochter van je meekijken? Of betaal een belastingadviseur. Misschien balen, maar aan de andere kant, als die 200 euro kost maar je bijvoorbeeld 1000 euro bespaart, ben je toch nog 800 euro goedkoper uit dan nu. En volgend jaar kan je het dan waarschijnlijk wel weer zelf.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Dat is een hoog percentage, ik weet niet of ik het zelf de moeite waard zou vinden met extra werk. Ik had een jaar lang een oproep baan naast mijn vast baan, maar ik betaalde daardoor zo veel extra belasting dat ik het niet opnieuw heb gedaan. Dan maar meer vrije tijd. Het lijkt me goed advies om het na te laten kijken als andere bloggers ook denken dat het extra tarief wel heel hoog is - Marjolein

  BeantwoordenVerwijderen
 12. Afbouw algemene heffingskorting en afbouw arbeidskorting zijn de (boos)donders naast de zvw premie.

  BeantwoordenVerwijderen
 13. Van mijn verdiensten stembureau (€170,=) moet ik €9,= belasting betalen. Dit bedrag kwam eruit bij het invullen van de aangifte.

  BeantwoordenVerwijderen
 14. Hmm, inderdaad... waarschijnlijk zat je net in dat gebied waar allerlei toeslagen afgebouwd worden. Misschien dit jaar en volgend jaar nog een inleg doen in een pensioenspaarpotje? Dan mag je dat bedrag aftrekken van de belastingen (voor zover je jaarruimte hebt), en dan kun je het vanaf 2019 weer opnemen tegen veel lagere belasting.

  BeantwoordenVerwijderen
 15. Ik heb hetzelfde! Dit is al een oude post, maar hoe is dit afgelopen? Klopte het inderdaad (helaas voor jou) wel?

  BeantwoordenVerwijderen

Reageren is leuk, graag zelfs, maar onzinnige, onaardige of kwetsende reacties naar mij of anderen worden niet geplaatst.
Over verwijderde reacties ga ik niet in discussie.