Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

woensdag 5 april 2017

Hoe gaat het met de 25 euro per week?

Het is ondertussen de 5e dag. Hoe gaat het er nu mee?
Eerlijk gezegd valt het me tegen. Ik vind het zeker niet gemakkelijk.
Bij iedere aankoop ben ik bezig met: kan ik dit nu wel kopen?
Daarnaast zie ik ook alle verleidelijkheden, veel meer dan anders.
De gekookte linzen van de afgelopen week waren zo'n groot succes dat ik ze weer gekocht heb.
Plant waaraan de linzen groeien. Ik vind de bloem heel leuk!

Ik kocht deze

900 gram linzen, door mij gekocht voor €1,39 dit is 15 cent per ons
en er waren ook deze
500 gram linzen, te koop voor 1,55 dat is 31 cent per ons

en deze
400 gram linzen, 1,49, nu 2e pak halve prijs - nu 28 cent per ons als je 2 pakken koopt, normaal 37 cent per ons

elk met hun eigen prijs, zoals je ziet. Geen van deze soorten is biologisch. Het ene merk noemt het donkergroene linzen, de ander noemt het blonde linzen en nog weer een ander gebruikt de term groene linzen. Volgens mij gaat het om dezelfde soort linzen.
Ik gebruik altijd de goedkoopste linzen, namelijk die in een pak met 900 gram. Deze keer stond er op het schap €1,39 en op de bon €1,74. Dat scheelt 35 cent. 35 cent laat ik anders al niet lopen en nu zeker niet!
Het bijzondere vind ik dat je van de linzen per maaltijd aan 100 gram ruim voldoende hebt. Hiermee is het een goedkope en voedzame eiwit, koolhydraten en vezelleverancier en daarnaast zijn ze een bron van vitamines en mineralen.
Een mooie bezuinigingstip dus!

Maar die 25 euro per week voor boodschappen, voor de kat, voor verzorging en schoonmaak.
Ik weet echt niet of ik daar op termijn van rond zou kunnen komen! Ik heb nog voorraden waar ik uit kan putten: toiletpapier, flessen shampoo, kattenvoer, conserven.
Ik ben nog maar een paar dagen bezig, maar ik krijg nu al veel meer bewondering en respect voor mensen die dit jaar in jaar uit, dag in dag uit moeten doen en soms wel met minder moeten rondkomen.
Ik ga komende zaterdag mijn eerste weekoverzicht met uitgaven publiceren.

10 opmerkingen:

 1. Ik kan me voorstellen dat je je geld op die manier een stuk bewuster uitgeeft!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik had na het lezen van het blog van Aad actief gelijk zo iets van dat wil ik ook proberen! Nou na 2dagen was ik er al klaar mee. 50 euro voor 4 personen vind ik te weinig. De kapster kwam langs dat nam al een budget van 20 euro. Ik kocht een bosje bloemen als cadeautje 3 euro ging naar de markt voor groente 4 euro. Vervolgens langs de supermarkt voor brood en hoognodige dingen en was 16 euro kwijt. Voor die 7 Euro moet er nog 2 dagen bio vlees gekocht worden. Vlees is misschien luxe maar toch eten wij dit graag 2-3x in de weeek. fruit is ook op en voor mezelf heb ik nog een glutenvrij brood nodig. Nee die 50 euro is geen haalbaar iets voor ons ik wil er niet zoveel voor laten

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Het is inderdaad heel erg goed opletten wat je wel en niet koopt. Ik probeer het met 50 euro per week voor 4 personen en iedereen eet als een volwassenen. Dat is bijna niet te doen. Toen de jongens nog kleiner waren en voor een halve volwassene aten toen ging dat een stuk beter. Het gaat erom dat je bewuster met je geld bezig bent en of dat nou wel of niet lukt met die 25 euro dat maakt dan niet uit.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik koop linzen bij de Turkse kruidenier. Voordelig en ik vind ze de lekkerste. Respect waar je mee bezig bent. Nu het niet meer hoeft, wil ik echt niet meer terug naar het superzuinige van vroeger.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Knap hoor! Het zou geen uitdaging voor mij zijn. Ik kan het niet opbrengen. Heb ook geen Blog dat zou stimuleren ;-)
  Gelukkig hoef ik niet meer. Daar werk ik hard voor, en gelukkig hebben we beide weer een baan. En we zijn aan dat werken veel tijd kwijt. Ik geniet nog wel elke keer in de supermarkt dat ik me geen zorgen meer hoef te maken.
  Dat als ik bijvoorbeeld een bakje aardbeien of bessen mee neem waar de kinderen dan zo blij van kunnen snoepen. Dat het net wat meer mag zijn dan alleen de goedkoopste appels of peren. Nog steeds let ik wel op. Dus niet aardbeien van 3 euro :-) Ik wil het ook niet over de balk gooien.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Oh, dat is wel een verassing. Ik had gedacht, dat jij met je zeer zuinige verleden, geen probleem zou hebben om met 25€/ week rond te komen. Kan je ons laten weten waarom precies het moeilijk is? Ik vind het allemaal wel erg interessant om te lezen hoor! Hopelijk hou je het nog nét ietsje langer uit, dat kan erg goede posts opleveren! :-) (maar ik kan me ook wel inbeelden dat het niet fijn is om zo zuinig te zijn als het niet absoluut noodzakelijk is).

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er is al een bericht in wording over waarom ik het moeilijk vind. Vanmiddag, onder het oppassen op mijn kleindochter ga ik het verder uitwerken. Lees morgen meer!

   Verwijderen
 7. Dat had ik ook niet verwacht dat het je tegen zou vallen, maar vind het mooi dat je het eerlijk zegt. Ben benieuwd naar je blog van morgen!
  Het intrigeert me enorm, maar zelf zal ik het voorlopig niet proberen.

  BeantwoordenVerwijderen
 8. Wij doen met Aad actief mee. 2 personen, 50 Euro. En vanaf januari lukt dat.
  Ik moet er wel bij zeggen dat wij de kadootjes er buiten laten. Aad actief is heel handig en kan veel zelf maken. Ik ben helemaal niet zo'n knutselmiep.Maar wil toch af en toe iemand verwennen met iets leuks.

  BeantwoordenVerwijderen
 9. 25& is wel erg krap, ik dacht dat het leefgeld in de schuldsanering 40€ per week is, en 10€ voor elke extra persoon. Van 25€ kun je nauwelijks goed en voldoende eten laat staan je voorraad op peil houden. En eens profiteren van een 2=1 aanbieding kan ook haast niet denk ik. Terwijl je daarmee in de weken erna voordeliger uit bent. Lijkt me erg moeilijk!

  BeantwoordenVerwijderen