Welkom bij Zuinigaan

Dit weblog gaat over bezuinigen, consuminderen en nog meer, want een mens is tenslotte meer dan alleen een consuminderaar, of zo je wilt een vrek. In '07 kocht ik mijn huis, in december 2018 word ik 66 jaar en mag ik met pensioen, want dan krijg ik mijn AOW. Ik heb een pensioengat van 20 jaar. Ik verkeek mij op de kosten van een koophuis en constateerde dat ik financieel vanaf mijn 66e jaar nogal krap zou komen zitten, vooral vanwege het pensioengat. Dus daar ging ik wat aan doen en op deze weblog vind je mijn berichten hierover.

vrijdag 7 april 2017

Er was eens een fabriek die niet meer kon leveren .....

niet eventjes, maar wel meer dan een jaar lang.
Het gaat om de schildkliertabletten die ik slikte. Vanaf begin 2016 waren ze niet meer verkrijgbaar.
Het kon de fabrikant blijkbaar geen barst schelen dat patiënten in de kou werden gezet. Na jarenlang het middel geslikt te hebben, moest ik over op iets anders. Omdat mijn schildklier niet meer werkt, moest ik wel. Een pauze kon echt niet. 350.000 patiënten in Nederland gebruikten dit middel en moesten over op iets anders. Omdat het echt heel nauw steekt met de dosering, was te verwachten dat deze overstap (tijdelijk?) klachten op zou leveren. Bij de minste of geringste verandering in de medicatie, zelfs al is de werkzame stof dezelfde, kunnen patiënten volledig van slag raken.
Ik heb er ook last van gehad, weken lang. Gelukkig gingen de klachten na verloop van tijd over en gaat het nu goed.
Van het oude middel slikte ik 1 tabletje van één sterkte en 1,5 tabletje van een andere sterkte. Een heel gedoe. Het nieuwe middel levert de sterkte die ik nodig heb in 1 tabletje. Dat is een stuk beter.
Binnenkort komt het oude middel weer op de markt en mag ik, gesteld dat ik dat zou willen, weer starten met de Thyrax.
Ga ik weer overstappen? Nee, na een gewenningsperiode bevalt het nieuwe middel prima en de dosering is heel fijn, geen gedoe meer met 2 sterktes en het doormidden breken van een piepklein tabletje.
Ze bekijken het maar, daar bij die fabriek.

13 opmerkingen:

 1. Ik snap dat soms echt niet van die medische industrie. Ze zorgen er altijd voor dat zoveel patienten medicijnen niet meer kunnen slikken en dat alleen maar omdat het meestal om geld draait.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Het draait sowieso vooral om geld. Daarom zijn er ook zo weinig echte geneesmiddelen. De middelen bestaan vooral uit het verlichten van klachten en dat je ze de rest van je leven moet gebruiken. En voor de bijwerkingen zijn weer nieuwe middelen beschikbaar die je dus ook chronisch moet blijven slikken.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Groot gelijk! Maar inderdaad heel vreemd (en stom) dat ze mensen dan maar zo lang laten zitten...

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Misschien is die fabriek nu een stuk van hun marktaandeel kwijt. Eigen schuld,hadden ze patienten maar niet in de kou moeten laten staan.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Er zijn boze tongen die beweren dat de fabrikant wel van het schildkliermiddel af wilde. Het verdiende niet zo goed.

   Anderzijds, negatieve reclame is ook uitstekende reclame. Het is in de ogen van de zorgverzekeraars nog steeds een eerste keus middel en iedereen kent de naam van het middel. Misschien gaan endocrinologen het middel massaal voorschrijven aan nieuwe patiënten of aan patiënten die andere middelen minder goed verdragen.

   Verwijderen
 5. Wat akelig als je zo afhankelijk bent van mensen die het weinig lijkt te kunnen schelen wie ze duperen. Maar fijn dat het uiteindelijk goed heeft uitgepakt voor je.

  Huisvlijt

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Ik werk in de zorg en ook zorgvragers waar ik kom zijn gedwongen ovegestapt en willen ook niet meer terug naar thyrax.

  BeantwoordenVerwijderen
 7. Ik had al gelezen dat het middel weer beschikbaar werd en vroeg mij al af wat dat voor jou zou betekenen dus leuk dat je er over schrijft.
  En groot gelijk dat je niet meer terug gaat als het prima werkt.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja, ik ga echt niet weer terug en mijn huisarts staat daar helemaal achter. Na een week of 6 waren de klachten over. Volgens de arts zou het zelfs zo kunnen zijn dat de gewenningsperiode met het oude middel weer opnieuw begint en heftiger is dan de vorige.
   Mij niet gezien!

   Verwijderen
 8. Lieve Zuinigaan, je hebt helemaal gelijk hoor! Ik ben toentertijd overgegaan op een ander middel en heb daar geen klachten mee gehad.
  Ik ga niet meer terug naar het oude Thyrax, deze fabrikant heeft alleen maar uit eigenbelang gehandeld (het zou hen een worst zijn!) en niet aan die grote groep mensen gedacht die door hun actie geraakt werden.
  Hiermee heeft men een grens overschreden en laten zien dat wij hun "betrouwbaarheid' vooral niet serieus moeten nemen! Als zij hun marktaandeel kwijtraken, zal ik geen dag medelijden met hen hebben!
  Joke

  BeantwoordenVerwijderen
 9. Ook ik slik al jaren schildkliermedicijnen. Ben al eens overgestapt op een ander merk, ik woon i.h. buitenland dus andere merken. Ik heb geen last gehad van het wisselen van merk. Het gaat toch om de werkzame stof en de dosering ? Die dosering is belangrijk bij schildkliermedicijnen. Maar...als je een pilletje doormidden moet breken heb je nooit dezelfde hoeveelheid. Altijd een microgram meer of minder.
  Ik geef Zuinigaan groot gelijk dat zij Thyrax nu links laat liggen. Maar ik heb die hele upheaval over het overstappen op een ander merk nooit goed begrepen.

  BeantwoordenVerwijderen
 10. Ik met nog in gesprek met mijn huisarts. Ik denk er nml wel over weer terug te gaan naar Thyrax. Van het medicijn nu krijg ik een enorme droge mond en dat is niet fijn.

  BeantwoordenVerwijderen
 11. Ik slik morgen m'n laatste Thyrax. Als het nieuwe middel goed bevalt dan ga ik niet terug naar de Thyrax. Zolang niet produceren en daardoor de klanten/patiënten laten barsten .. nou, stop dat middel dan maar ergens waar geen zon komt.

  BeantwoordenVerwijderen